Alegeri în Austria. Extrema dreaptă are șanse reale să revină la putere

Președintele Partidului Libertății din Austria, Herbert Kickl. Fotografie de arhivă.

Duminică, austriecii merg la urne într-un scrutin care ar putea aduce la putere Partidul Libertății (FPÖ), fondat în anii 1950 de foști ofițeri SS. Un sondaj POLITICO arată că FPÖ, cu 27%, are un avans mic față de Partidul Popular (ÖVP) cu 25%.

Campania electorală a fost dominată de îngrijorările alegătorilor cu privire la starea economiei și imigrație.

Sondajele arată că oricine va câștiga nu va obține o majoritate absolută, dar își va revendica dreptul de a conduce un guvern de coaliție.

Primele secții de votare s-au deschis la ora 7 dimineața ora locală (6:00 ora României). Primele proiecții ale rezultatelor sunt așteptate la câteva minute după închiderea urnelor la ora 17:00.

„Miza este dacă FPÖ va numi cancelarul sau nu”, a declarat Kathrin Stainer-Haemmerle, profesor de științe politice la Universitatea de Științe Aplicate din Carintia, citat de Reuters.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci trebuie să spun că rolul Austriei în Uniunea Europeană ar fi semnificativ diferit. Kickl a spus adesea că (prim-ministrul ungar) Viktor Orban este un model pentru el și că îl va susține”.

O victorie a FPÖ ar face din Austria cea mai recentă țară din Uniunea Europeană care înregistrează un sprijin în creștere din partea extremei drepte, după victorii ale extremei în Olanda, Franța sau Germania.

FPÖ, eurosceptic, prietenos cu Rusia, este critic față de islam și promite reguli mai dure pentru solicitanții de azil și a câștigat un vot național pentru prima dată în iunie, când a învins ÖVP cu mai puțin de un punct procentual în alegerile europene.

Fortăreața Austria

Președintele FPÖ, Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, conduce un partid naționalist, eurosceptic care își datorează renașterea furiei post-pandemice, inflației și temerilor legate de războiul din Ucraina, pe lângă sentimentele anti-imigranți.

Partidul său a fost criticat pe scară largă atât în țară, cât și în străinătate pentru xenofobie, rasism și antisemitism. Criticii spun că politicile naționaliste și anti-musulmane ale partidului promovează diviziunea și subminează coeziunea socială, iar euroscepticismul său amenință rolul Austriei în Uniunea Europeană.

Și totuși, ca imagine a platformei Fortress Austria, Fortress Of Freedom, el are Partidul Libertății care e gata să devină primul partid de extremă dreapta care câștigă alegerile austriece de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Formarea oricărui guvern se va dovedi fără îndoială dificilă, iar Partidul Popular conservator al cancelarului Karl Nehammer ar putea continua să formeze guvernul.

Dar dacă Partidul Libertății câștigă, se așteaptă să încerce să folosească influența uriașă a țării pentru a conduce Uniunea Europeană către granițe mai greu de trecut și politici mai orientate spre interior.

Gabriela Greilinger, cercetător la Universitatea din Georgia, spune că un guvern condus de Partidul Libertății ar întări o „minoritate de blocare” în UE, Austria alăturându-se Ungariei și Slovaciei vecine în controverselor cu Bruxellesul legate de drepturile omului, sprijinul pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei.

Planul de a trimite înapoi migranții

În ceea ce privește migrația, planurile Partidului Libertății includ trimiterea înapoi a unor imigranți, precum și reducerea alocațiilor pentru migrația neautorizată și solicitanții de azil. Partidul propune și încetarea reunificării membrilor familiei în străinătate cu migranții deja în țară.

Partidul Libertății a condus în mod constant sondajele naționale din noiembrie 2022, ajungând în urmă cu un an la aproximativ 30%. Sondajele de săptămâna trecută au arătat că este de 27%, comparativ cu Partidul Popular cu 25% și cu social-democrații (SPO) cu 21%.

Partidul Popular al lui Nehammer este la guvernare din 1987, inclusiv ca partener principal în coalițiile cu Partidul Libertății în 2000-2002 și 2017-2019. Prima lor legătură a atras sancțiuni diplomatice și de altă natură împotriva Vienei pentru „legitimarea extremei drepte în Europa”.

Cancelarul austriac și șeful Partidului Popular Austriac Karl Nehammer (centru) salută susținătorii în timpul unui miting electoral în fața sediului partidului din Viena pe 27 septembrie.

După ce și-au unit forțele din nou în 2017, Partidul Popular și Partidul Libertății au guvernat timp de 18 luni până când o înregistrare video de la o operațiune de spionaj să-l surprindă pe vicecancelarul și liderul de atunci al Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, făcând aluzie la corupție și trafic de influență în ceea ce a fost cunoscut sub numele de Afacerea Ibiza.

De atunci Partidul Popular guvernează în coaliție cu Verzii din 2020.

Observatorii spun că, în timp ce principalul atu al Partidului Libertății pentru anumiți alegători este poziția dură față de imigrație și în special față de acordarea azilului.

Temerile migranților

„Vrem să scoatem din țară oamenii care sunt aici ilegal”, a declarat parlamentarul Partidului Libertății Harald Stefan. „[Oamenii] care se comportă criminal aici și care nu contribuie cu nimic aici. Aceasta este politica noastră.”.

Cancelarul austriac a declarat anul trecut că „imigranții sunt mai susceptibili de a fi atât făptași, cât și victime ale infracțiunilor”, adăugând că situația criminalității „nu s-a schimbat prea mult pe termen lung”.

Partide precum Verzii și social-democrații susțin că imigrația stimulează economia prin acoperirea deficitului de forță de muncă și că țara beneficiază de inovația pe care o aduce diversitatea culturală.

Îți mai recomandăm Extrema dreaptă câștigă europarlamentarele în Austria

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.