Austria susține în continuare proiectul gazoductului Nord Stream 2, în ciuda reținerilor apărute în alte state europene după otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi.
Președintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat marți că nu trebuie să existe nicio legătură între cazul Navalnîi și proiectul Nord Stream 2, un gazoduct aproape finalizat care urmează să transporte gaze naturale din Rusia până în Germania prin Marea Baltică.
Compania austriacă OMV este una din membrele consorțiului implicat în finanțarea proiectului de 11 miliarde de dolari.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a întărit poziția președintelui și afirmat că Nord Stream 2 este un „proiect pozitiv din punct de vedere economic" care ajută la diversificarea energetică a Europei.
Declarațiile celor doi au venit în cadrul unor întâlniri cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, un opozant al construcției gazoductului. El a arătat că înțelege interesele economice ale Austriei, dar proiectul este legat de securitatea energetică a Ucrainei și viitorul flux de energie spre Europa.
Printre oponenții proiectului se mai numără Polonia și statele baltice, în timp ce SUA au încercat să oprească finalizarea Nord Stream 2 prin sancțiuni care au provocat nemulțumiri în capitalele europene.
Germania a fost unul din principalii promotori ai proiectului, dar cancelarul Angela Merkel se confruntă acum cu tot mai multe voci din coaliția de guvernare și din opoziție care cer oprirea construcției dacă Rusia nu cooperează în cadrul investigații transparente privind otrăvirea lui Alexei Navalnîi.
Germania a anunțat, luni, că analize independente realizate de laboratoare din Franța și Suedia au confirmat probele care arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc, agent de proveniență sovietică.
Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin.
Rusia respinge dovezile de otrăvire a lui Navalnîi, cel mai critic dintre opozanții regimului Putin, însă anunță că vrea să participe la investigația condusă de autoritățile germane care cercetează circumstanțele tentativei de asasinare a lui Navalnîi.
Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.
Rusia a respins solicitarea de a deschide o anchetă penală și a afirmat că nu există dovezi clare că au fost găsite urme care să ateste otrăvirea.