Avioanele F-35 vor intra în dotarea armatei române după anul 2030

O aeronavă F-35 Lightning II a Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, 24 februarie 2023.

Orizontul de timp în achiziţionarea de aeronave F-35 pentru Forţele Aeriene Române este după 2030, a declarat șeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu. El a precizat că informaţiile legate de preţ vor fi discutate în momentul în care va fi primit un răspuns din partea SUA.

„Ştim că durează o perioadă îndelungată până la operaţionalizarea unei astfel de capabilităţi. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum şi în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare îşi vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion”, a declarat generalul Daniel Petrescu, miercuri, într-o conferință de presă alături de preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer.

„Despre preţ, disponibilitate şi aşa mai departe vom discuta în momentul în care vom avea răspunsul de la partea americană”, a completat șeful Statului Major al Apărării, potrivit Agerpres.

Declarația sa vine după ce membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat, marţi, intenția României privind achiziția de avioane multirol de generaţia a cincea.

Îți mai recomandăm Decizii CSAT: România va cumpăra avioane F-35. Sprijinirea Ucrainei și a R. Moldova contribuie direct la securitatea țării noastre

„Decizia CSAT este o veste extraordinară” pentru că „avem o opţiune fermă pentru dotarea forţelor aeriene cu avioane de generaţia a cincea, F-35. Urmează procesul de achiziţie”, a mai spus el

Șeful SMAp a mai explicat că urmează ca România să trimită Statelor Unite, țara în care sunt produse avioanele, o scrisoare privind privind preţul şi disponibilitatea acestor aeronave.

Ulterior vor fi fundamentate documentele de achiziţie, iar Parlamentul român va vota aprobarea achiziției, după care va fi încheiat contractul.

Autoritățile române nu au comunicat însă câte avioane F-35 intenționează să cumpere, nici dotările specifice.

Un exemplu estimativ al costurilor îl poate oferi contractul încheiat de Polonia, în 2020, țară care a decis să cumpere 32 de avioane F-35 pentru suma de aproximativ 4,6 miliarde de dolari.

Îți mai recomandăm Polonia cumpără avioane americane de 4,6 miliarde de dolari