„Dreptatea a prevalat”, spun avocații care au reprezentat România în cazul Roșia Montană

Zeci de mii de români au protestat de-a lungul timpului, în special în 2013 și 2014, împotriva proiectului de exploatare a aurului și argintului, pe baza cianurării, propus de Gabriel Resources la Roșia Montană, în județul Alba.

„Dreptatea a prevalat”, astfel încât România a evitat plata unor despăgubiri pretinse de peste 6 miliarde de dolari, au spus reprezentanții caselor de avocatură care au reprezentat statul român în procesul privind Roșia Montană deschis de Gabriel Rsources la Tribunalul de Arbitraj de la Washington.

Vineri, 8 martie, Tribunalul de Arbitraj al Băncii Mondiale (ICSID) de la Washington, a dat câștig de cauză României în procesul deschis în 2015 de compania canadiană Gabriel Resources împotriva sa, după cum a scris pe larg Europa Liberă.

Compania acuza statul român de faptul că ar fi încălcat Tratate Bilaterale privind investițiile, cu Canada, respectiv Marea Britanie și Irlanda de Nord și că i-a blocat proiectul minier propus la Roșia Montană.

Tribunalul a respins acuzațiile privitoare la încălcarea Tratatelor și a stabilit că Gabriel Resources trebuie să plătească României cheltuieli de judecată de aproximativ 10 milioane de dolari (9,3 milioane de euro).

În total, cheltuielile României cu avocații și experții au fost de aproximativ 16 milioane de dolari, sumă de patru ori mai mică decât cea cheltuită de Gabriel Resources cu avoații și experții ei.

Într-un comunicat publicat sâmbătă seară, avocații contractați de statul român - LALIVE din Elveția și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), din România - au oferit primele reacții după aflarea deciziei.

Ei au explicat că Gabriel Resources a invocat încălcarea Tratatelor bilaterale amintite, inclusiv exproprierea investiției fără a acordat despăgubiri și a solicitat pagube totale de aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.

„Ca răspuns, România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială (aprobarea comunității, n.r.) pentru proiectul minier”, iar „Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autoritățile române și-au îndeplinit «mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile»", au explicat avocații României.

Ei au mai arătat că pe parcursul procesului „părțile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri și au participat la două audieri principale, una între 2 și 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, și una între 28 septembrie și 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice și de cuantum."

Îți mai recomandăm România câștigă procesul Roșia Montană. Gabriel Resources trebuie să-i plătească 10 milioane de dolari

"Dreptatea a prevalat!”

După 9 ani de proces, „dreptatea a prevalat”, spune Veijo Heiskanen, unul din șefii echipei din partea casei de avoatură elvețiene.

„Aceasta este pentru numeroșii oficiali și funcționari publici din România, pentru sprijinul constant și munca serioase depuse de ei, și pentru locuitorii din Roșia Montană; am fost onorați să fim în serviciul lor”, adaugă el.

La rândul său, Matthias Scherer, alt coordonator al echipei de avocați elvețieni a subliniat că prun victoria obținută la Washington statul româna a evitat plata unor despăgubiri care se puteau ridica, potrivit pretențiilor companiei, la peste 6 miliarde de dolari.

Coordonatoarea echipei de avocați din România, profesoara Crenguța Leaua, a explicat că speța Roșia Montană s-a dovedit una extrem de complexă și provocatoare pentru autoritățile române de-a lungul timpului.

„A fost nevoie de atenție atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât și pentru protecția mediului și respectarea tuturor cerințelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect” și „au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate și a respecta atât drepturile investitorilor cât și cele ale cetățenilor României.”

Îți mai recomandăm Gabriel Resources anunță că ar putea cere anularea deciziei în cazul Roșia Montană

„Suntem încântați să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înțeles situația și argumentele prezentate de noi în apărarea României și a ajuns la o decizie care confirmă că România a și-a respectat obligațiile față de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecție reciprocă a investițiilor”, a mai spus Crenguța Leaua, care a ținut să transmită mulțumiri tuturor celor care au susținut cauza României la Washington.

Europa Liberă a scris, în premieră, în 12 februarie, că valoarea despăgubirilor pretinse de Gabriel Resources ajungea la 6,6 miliarde de dolari, conform calculelor utilizate de companie, dar pe care apărarea română le demontase în proces.

Avocații României explicau ă prejudiciul legat direct de proiect, dacă argumentele companiei ar fi fost acceptate, era de doar 156 milioane de dolari, iar dacă s-ar fi luat în calcul metode de indexare ar fi ajuns la cel mult 445 milioane de dolari.

Tribunalul de la Washington a respins însă plângerea companiei, astfel că „tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părților cu privire la cuantumul daunelor”, au subliniat, în comunicatul de sâmbătă seară, avocații României.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI