Avocatul Poporului a atacat OUG privind alegerile anticipate la CCR

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu mai multe ordonanțe de urgență ale guvernului Orban, din lotul celor 25 adoptate pe 4 februarie

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, un punct contestat fiind faptul că OUG 26/2020 ​ar afecta dreptul de vot și dreptul de a fi ales prin prevederea care permite alegătorior să voteze în orice localitate s-ar afla.

În primul rând, Avocatul Poporului atenționează că modalitatea de organizare a alegerilor parlamentare nu poate fi legiferată prin ordonanță de urgență, acest lucru fiind „împotriva întregii arhitecturi constituționale”.

„Este important de spus că, în domeniul electoral, competența Guvernului este aceea de organizare a alegerilor și de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, și nu de stabilire efectivă a sistemului electoral național care reprezintă un drept suveran al Parlamentului”, precizează Avocatul Poporului în comunicatul de presă de vineri, prin care anunță sesizarea CCR.

Renate Weber, care conduce în prezent instituția Avocatului Poporului, amintește că OUG care modifică legislația electorală survine la mai puțin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

„Termenul este mult redus, la doar 3-4 luni, în eventualitatea organizării unor alegeri parlamentare anticipate. În consecință, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneția, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puțin un an înainte de alegeri”, precizează Avocatul Poporului.

Un alt motiv de neconstituționalitate ar fi legat de faptul că din textul ordonanței de urgență ar reieși posibilitatea organizării, în mod excepțional în 2020, la aceeași dată a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerile locale.

„În context, Avocatul Poporului menționează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situațiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ susmenționat se referă doar la situația anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei și pentru alte situații posibile viitoare, ulterioare anului 2020. Acceptarea unui asemenea text ar însemna că oricând legiuitorul - inclusiv guvernul, abuzând de atributul delegării legislative - ar putea crea excepții în funcție de interesul politic de moment al organizării mai multor alegeri în aceeași dată”, mai susține Avocatul Poporului.

Cât privește prevederea contestată în principal de UDMR, cea prin care li se permite alegătorilor să voteze în orice localitate se află în ziua votării, pe liste suplimentare, Avocatul Poporului constată că OUG ar fi trebuit să introducă și sistemul electoral cu vot pe liste naționale, și nu să păstreze listele județene de candidați.

„Avocatul Poporului atrage atenția că în textul O.U.G. nr. 26/2020 există prevederi care afectează dreptul de vot și dreptul de a fi ales, deoarece posibilitatea cetățenilor de a-și exercita dreptul de vot la orice secție de votare, indiferent de circumscripția electorală, conduce inclusiv la distorsionarea rezultatelor alegerilor prin alterarea voinței politice, exprimate prin vot, a cetățenilor circumscripțiilor electorale, al căror număr stă la baza calculului normei de reprezentare, respectiv ale căror voturi ar trebui să asigure reprezentativitatea Parlamentului”, susține insituția.

În opinia Avocatului Poporului, există posibilitatea, cel puțin la nivel teoretic, ca un număr de voturi exprimate într-o circumscripție electorală să fie mai mare decât numărul cetățenilor rezidenți, „ajungându-se la situația în care norma de reprezentare va deveni ineficientă, fapt ce va determina lezarea dreptului de a fi ales al candidaților la alegerile parlamentare”.

PSD, UDMR și Pro România au cerut, pe 18 februarie, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate.

O cerere similară a făcut și APADOR-CH.

În paralel, în Parlament, plenul Senatului a respins, pe 19 februarie, prin vot ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, care primise raport de respingere în Comisia juridică.

În plen, au fost 86 de voturi pentru propunerea de respingere a ordonanței de urgență și 34 de voturi împotrivă, asigurate de PNL și USR. Au votat pentru respingerea ordonanței senatorii PSD, UDMR, PMP și ALDE.

Propunerea de respingere a fost făcută de UDMR.

UDMR s-a opus ordonanței de urgență încă de la adoptare, nefiind de acord ca alegătorii să poată vota în orice secție de votare. UDMR susține că aceasta este „o schimbare mascată a sistemului electoral”.

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional.