Linkuri accesibilitate

Avocatul poporului, presat de UDMR și PSD să conteste Ordonanța alegerilor anticipate la CCR


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

UDMR a cerut, luni, Avocatului poporului să conteste la CCR ordonanța de urgență referitoare la alegerile anticipate. UDMR nu este de acord ca în ziua alegerilor parlamentare să se poată vota în orice secție de votare. Premierul Ludovic Orban a spus că acest sistem de vot, pe liste suplimentare, este benefic și îi ajută pe studenți să participe la alegeri.

Ordonanța anticipatelor este una din seria celor 25 de OUG care au fost adoptate cu o zi înainte de demiterea guvernului și a fost publicată abia cu câteva zile în urmă, neavând avizul Consiliului Legislativ. Avizul este consultativ.

  • Față de varianta adoptată inițial de Guvern, în Monitorul Oficial a deispărut posibilitatea ca românii din țară să poată vota pe parcursul a două zile.

În opinia celor de la UDMR, „este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituționale”, după cum a declarat președibtele formațiunii, Kelemen Hunor. Și PSD s-a adresat Avocatului poporului pentru a contesta această ordonanță


Principalele modificări

  1. trei zile de vot în Diaspora, așa cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale
  2. dublarea numărului de parlamentari de diaspora - de la 6 la 12 mandate, la peste un milion de votanți, câți au fost la alegerile prezidențiale
  3. în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării, față de 90 de zile, care este termenul maxim permis de Consituție
  4. alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară.

Cea din urmă dintre prevederi este contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.

Ludovic Orban a afirmat, luni, că ordonanța de urgență privind organizarea anticipatelor era indispensabilă pentru derularea procedurii alegerilor. Premierul a precizat că a fost permis alegătorilor să voteze și în alt oraș sau județ decât cel de domiciliu, iar asta va ajuta de exemplu studenții.

Pe cine avantajează votul pe liste suplimentare

Problema este că această prevedere - cu vot pe liste suplimentare - denaturează reprezentarea alegătorilor dintr-o circumscripție , așa cum au declarat politicieni de la PSD și UDMR. de pildă, într-un județ în care sunt preponderent cetățeni de etnie maghiară, cum sunt Covasna și Harghita, apariția unui număr mai mare de alegători din alte județe în ziua scrutinului parlamentar ar putea să diminueze șansele candidaților Uniunii. La fel, în județe considerate fiefuri ale PSD, cum sunt cele din nord-estul țării sau cele din sudul Olteniei.

De asemenea, mai există și problema calendarului alegerilor anticipate. După toate calculele, în cazul în care vor avea loc, este posibil să se desfășoare în luna iunie. Or, la începutul lunii iunie trebuie să se desfășoare, la termen, și alegerile locale, la care este interzis votul în altă localitate în afara celei de reședință. Dacă alegerile vor avea loc simultan, atunci se va crea confuzie - pe de o parte cetățenii care vor să voteze pentru alegerea primarilor, a consilierilor locali și a celor județeni, ca și pentru președintele Consiliului județean, vor fi nevoiți să voteze doar acolo unde locuiesc. Însă, pentru alegerea senatorilor și deputaților, vor putea vota oriunde pe cuprinsul țării.

Contestarea la CCR

Doar Avocatul Poporului poate contesta o OUG. Însă, în cazul în care aceasta intră pe circuitul legislativ, adică în dezbaterea Parlamentului, poate fi schimbată de o majoritate parlamentară sau poate fi, eventual, contestată de un grup de parlamentari la CCR.

Decizia judecătorilor CCR este imprevizibilă, în condițiile în care fie sunt sesizați pe procedură, fie pe conținut. Astfel, dacă ar accepta o sesizare din partea Avocatului poporului, fie și pe procedură, atunci prevederile operate de Guvernul Orban sunt respinse. Dacă ar fi toate prevederile respinse, atunci nu va fi permis votul pe parcursul a trei zile pentru diaspora - cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale - și nici dublarea numărului de mandate de parlamentari care îi reprezintă pe românii de peste granițe. În condițiile în care, la alegerile prezidențiale, au votat peste un milion de români.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG