Avocatul Poporului cere explicații GCS privind închiderea mai multor site-uri

Avocatul Poporului Renate Weber

Avocatul Poporului cere explicații Grupului de Comunicare Strategică privind închiderea mai multor site-uri și precizează că nici decretul privind instituirea stării de urgență, nici cel privind prelungirea acestei măsuri nu menționează libertatea de exprimare între drepturile al căror exercițiu urmează să fie restricționat în această perioadă.

Renate Weber cere grupului amintit, care se ocupă în perioada stării de urgență cu comunicarea informațiilor vitale privind evoluția pandemiei și cu deciziile luate de autorități în această perioadă, să „lămurească” următoarele aspecte:

  • Care este procedura de sesizare și cea prin care este monitorizată apariția știrilor false în contextul actualei crize;
  • Care este cadrul legal aplicabil „care detaliază aceste situații și care permite asemenea interpretări”;
  • Din ce perspectivă sunt analizate știrile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce privește autenticitate, credibilitatea surselor, dar și a celor cu fundament științific;
  • Cum se realizează analiza, în raport de conținutul informațiilor, autenticitatea și exactitatea acestora, credibilitatea site-urilor care găzduiesc informația, credibilitatea surselor dar și scopul urmărit prin publicarea respectivelor informații.

De asemenea, Avocatul Poporului mai cere GCS să spună dacă la nivelul Grupului există „intenția identificării și dezvoltării altor modalități de avertizare a populației cu privire la știrile false.

Clarificările, spune Weber, se impun cu atât mai mult cu cât și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decretul privind instituirea stării de urgență.

Grupul de comunicare strategică a cerut ANCOM închiderea mai multor site-uri care „prezintă informații vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor”.

Acesta a fost și cazul recent al ortodoxinfo.ro, închis după ce a publicat un articol în care se vorbea de intenția de omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare: „​Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”.

”Având în vedere că, potrivit celor reținute în analiza realizată de către Grupul de Comunicare Staretegică, o diseminare a știrilor false către diverși receptori, prin intermediul articolelor publicate pe site-ul httos://ortodoxinfo.ro, le transformă în realități pentru aceștia, putând general schimbări comportamentale, iar informațiile distribuite pot induce ăn eroare opinia publică în contextul COVID-19, fiind indicat în acest sens articolul cu titlul: Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare (...), semnat de Paul Ghițiu, care potrivit aprecierilor exprimate de către Grupul de Comunicare Strategică în analiza sa, prin afirmațiile ”mâna întâmplării ar fi adus în lagăr virusul și acesta ar fi făcut o triere substanțială. Ca să nu mai vorbim de ”tratamentele” lui Cercel, care, zice el, nu au dat rezultate la toți pacienții, dar nu ne spune ce s-a întâmplat cu cei pe care a făcut, probabil în numele Big Pharma, experimente”, induce ideea că persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor fi închise în locații comune, autorul sugerând că prin măsurile de siguranță sanitară impuse de autorități ”România este pe cale să stabilească un trist record, depășindu-l poate chiar pe cel al primilor 20 de ani din comunism”, arată un comunicat ANCOM, citat de Hotnews.com.

Alt site închis la cererea GCS acredita ideea că polidinul este medicamentul capabil să „ucidă” coronavirusul iar decizia GCS a fost luat doar după ce reprezentanții site-ului bnews.ro au fost contactați de Grupul de Comunicare Strategică și au refuzat să corecteze informațiile false.

De asemenea, GCS a solicitat ministrului Afacerilor Interne blocarea totală a accesului la conținutul site-ului breackingnews.xyz.

Solicitarea a fost întemeiată pe faptul că portalul web a publicat în mod constant informații false, „cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica”, transmite GCS pe 25 martie.

Site-ul breackingnews.xyz a fost generat pe o platformă din afara României și nu are reprezentanți care să poată fi contactați, transmite GCS.

Site-ul BPNews.ro este asociat cu Ninel Peia, fost deputat PSD exclus în 2016 din partid de Liviu Dragnea după ce susținuse că vaccinurile ar fi îmbolnăvit bebeluși din Argeș.

Potrivit registrului de domenii, RoTLD, domeniul bpnews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public, dar numele serverelor care găzduiesc site-ul sunt ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro, scrie G4Media.ro

PressOne a scris că Ninel Peia era cel care plătea pentru toate materialele sponsorizate de pagina de Facebook asociată site-ului BPNews.

Site-ul preia temele propagandei ruse anti-occidentale și conspiraționiste și publică din Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului.

Ninel Peia a candidat la prezidențiale anul trecut și s-a remarcat ca politician prin promovarea teoriilor conspiraţiei. El este autorul unui proiect de lege prin care a propus ca predarea educaţiei sexuale fără acordul scris al părinţilor să fie pedepsită cu închisoarea, identificând educația sexuală cu pornografia și prozelitismul LGBT despre care spune să sunt introduse „pe ascuns” în școli, potrivit B1.ro.

Nu este primul site închis de guvern. Pe 18 martie, ministrul de Interne Marcel Vela i-a cerut ANCOM să dezactiveze site-ul stiridemoment.ro pentru transmiterea de știri false, cum a fost și cea privind catastrofica închidere a supermarketurilor în urma decretării stării de urgență.

Propunerea ministrului Vela s-a bazat pe un articol din decretul prezidențial prin care se instituie starea de urgență.

Ca și în cazul articolului despre eficiența polidinului în lupta cu virusul COVID-19 și acest articol a fost intens distribuit pe rețelele sociale.

Odată cu declararea stării de urgență, au apărut reguli noi pentru presa scrisă, online și pentru posturile de televiziune.

Astfel, Grupul de Comunicare Strategică de la Guvern analizează știrile difuzate în online și poate propune suspendarea unui site în cazul în care acesta publică informații false. CNA a emis instrucțiuni pentru televiziuni, cerând ca informațiile emise oficial de autorități să aibă prioritate.

Grupul de Comunicare Strategică, despre știrile false

„Privitor la dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online, facem următoarele precizări:

• Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Menționăm faptul că această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize”

Instrucțiunile CNA

ART. 1 - Pe durata instituirii stării de urgență, furnizorii de
servicii media audiovizuale au obligația de a asigura:

a) difuzarea pe posturile de radio şi de televiziune a decretului de instituire a stării de urgenţă, în cel mult două ore de la semnare şi repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă;

b) difuzarea integrală şi cu prioritate a informaţiilor şi
comunicatelor oficiale ale Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență și ale celorlalte autorităţilor publice implicate în gestionarea stării de urgență;

c) aplicarea cu celeritate a măsurilor dispuse de Comitetul
Național pentru Situații Speciale de Urgență, de Consiliul Național al Audiovizualului, precum și de alte autorităţi publice competente, cu respectarea dispozițiilor art. 11 din Ordonanța de urgență nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia măsurile urgente de aplicare intră imediat în vigoare.

ART. 2 - (1) Consiliul Național al Audiovizualului solicită
furnizorilor de servicii media audiovizuale să asigure măsurile redacționale necesare, adaptate stării de urgență instituite, în vederea respectării obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor,
evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de
supraabundența de informații ce pot crea confuzie;

b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus;

c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.

ART. 3 - Prezenta instrucțiune intră în vigoare la data de 16.03.2020 și se aplică pe perioada instituirii stării de urgență.

Citește și: