Calendarul bacalaureatului 2025, aprobat prin ordin de ministru înaintea anului școlar, arată că probele de competențe la română, informatică și limbi străine au loc în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025.
Adică în ultima săptămână din luna ianuarie și prima săptămână din luna februarie.
Regulamentul de organizare al bacalaureatului stabilește, la fel ca în anii trecuți, că probele de competențe se organizează în școlile unde învață elevii care le susțin. Fiecare probă va avea alocat un interval de maximum trei zile lucrătoare.
Atât probele de competențe, cât și probele scrise au loc în săli dotate cu camere de supraveghere video și audio funcționale, la fel ca până acum.
Însă ambele tipuri de probe au loc în timpul anului școlar, când elevii din clasele IX-a, X-a și a XI-a sunt încă la școală. Multe licee au și clase de gimnaziu. Pentru restul elevilor, anul școlar 2024-2025 se încheie pe 20 iunie 2025.
Elevii de clasa a XII-a încheie cursurile pe 6 iunie, iar pe 10 iunie au prima probă scrisă de la bacaluareat – adică cea la limba română.
Ministerul Educației a argumentat că a luat decizia ca probele de competențe și probele scrise de la bacalaureat să fie, în premieră, în timpul anului școlar pentru că vrea să evite căldurile de peste 40 de grade Celsius din luna iulie.
Mulți elevi pleacă la facultăți în străinătate și au nevoie de diploma de bacalaureat mai devreme, e un alt argument al oficialilor.
Structura anului școlar 2024-2025
Structura anului școlar 2024-2025 arată că prima vacanță pentru toți elevii va fi [n perioada 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024. Elevii vor avea cinci module, la fel ca în ultimii doi ani.
- Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
- Vacanță: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024
- Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
- Vacanță: 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
- Modul 3: 8 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
- Vacanța din februarie: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025
- Modul 4: 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz – 17 aprilie 2025
- Vacanță: 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025;
- Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025
- Vacanță: 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025.
Simulările naționale pentru clasele terminale – clasa a VIII-a și clasa a XII-a – au loc în ultimele două săptămâni din martie 2025.
Organizarea bacaluareatului în timpul anului școlar pune probleme de logistică pentru cursurile elevilor de la celelalte clase, spun profesorii cu care a vorbit Europa Liberă.
Aceștia argumentează că, în timpul examenelor, școlile trebuie să fie securizate, adică nimeni în afară de elevii care susțin examenul și profesorii care fac parte din comisiile de bacalaureat nu au acces în clădiri.
Asta ar putea face ca și elevii care nu susțin examenul să nu mai poată merge la școală.
Elev: Se puteau grupa elevii la școlile unde există aer condiționat
Elevii spun că nu îi deranjează faptul că probele de competențe au loc în luna ianuarie-februarie, mai ales că mulți dintre ei obțin certificate de echivalare pentru limbi străine și informatică.
Elev în clasa a XII-a la Colegiul Bănățean din Timișoara, Alexandru Paiu, vicepreședinte la Consiliul Național al Elevilor, spune că a discutat cu colegi din toată țara. Aceștia ar fi de acord cu calendarul probelor de competențe.
Nu și cu organizarea examenului de bacalaureat la început de iunie.
„Noi ne-am fi dorit o pauză între terminarea cursurilor pe 6 iunie și prima probă scrisă, care e pe 10 iunie. E foarte din scurt, adică noi să terminăm vineri clasa a XII-a și marți să avem examenul scris la română”, spune Alexandru.
„Pot să înțeleg argumentul să evităm căldura, dar se puteau grupa elevii la școlile unde există aer condiționat”.
Calendar Bacalaureat 2025
- 27 ianuarie - 7 februarie 2025 – probele de competențe la română, informatică și limbi străine
- 10 iunie 2025 - Limba și literatura română
- 11 iunie 2025 - Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie
- 13 iunie 2025 - Proba la alegere a profilului și specializării - la alegere din mai multe discipline
- 16 iunie 2025 - Limba și literatura maternă
Profesorii și directorii de școli consultați de Europa Liberă consideră că susținerea probelor de bacalaureat în timpul anului școlar pune presiune pe ei și sunt nevoiți să facă compromisuri în privința organizării orelor pentru ceilalți elevi, alții decît cei din clasa a XII-a.
37 de profesori de la Colegiul Național „Sf. Sava” din Capitală au publicat o scrisoare deschisă în care spun că organizarea bacalaureatului în timpul anului școlar îi privează pe ceilalți elevi de cursuri pentru două săptămâni din modulul III și alte două săptămâni din modul V.
Ministerul nu a recomandat soluții pentru modul în care să fie organizate orele astfel încât să nu îi priveze pe ceilalți elevi de cursuri, dar a spus că fiecare școală trebuie să găsească soluții.
Andrei Avram, profesor de istorie la Colegiul „Sf. Sava” din București, unul dintre semnatarii scrisorii deschise, spune pentru Europa Liberă că deciziile au fost luate în luna august, când mulți dintre profesori își luaseră zilele de concediu legale.
Profesorul mai spune că unii colegi de-ai săi care participă la bacalaureat au și ore cu elevii de liceu de la alte clase.
„Nimeni nu este împotriva elevilor de clasa a XII-a, dar în acea perioadă din iunie când au fost puse probele scrise sunt mult mai multe activități și consider că ar fi o ignorare a celorlalți elevi, a activităților de la clasă”, arată Andrei Avram.
Profesorul susține că probele scrise de la bacalaureat se vor încheia după amiaza târziu, ceea ce face imposibilă organizarea cursurilor pentru ceilalți elevi.
„Înțeleg că se lucrează la un nou calendar al anului școlar care să permită desfășurarea Școlii Altfel și a Săptămânii Verzi în intervalul desfășurării probelor scrise de la bacalaureat. Dar Școala Altfel sau Săptămâna Verde din perioada respectivă necesită resursă umană care să meargă cu copii”, spune Andrei Avram.
Îți mai recomandăm Anul școlar 2024-2025. Totul despre schimbări, reguli, calendar, examene și vacanțe„Lăsăm totul pe profesori? Practic, profesorii sunt bătaia de joc”
Roxana Goga, profesoară la Colegiul Național „Sf. Sava” din Capitală și director adjunct la Colegiul „Spiru Haret”, a fost de multe ori în comisiile de la bacalaureat. Anul acesta, a fost chiar președintă de comisie la bacaluareat.
Profesoara arată că pentru acest examen sunt, de fapt, două sesiuni – pentru că probele de competențe și cele scrise sunt separate.
„Cum separi sesiunile de examen? Potrivit regulamentului, în timpul bacalaureatului școala trebuie să fie liberă. Există o comisie întreagă, există un președinte, un vicepreședinte, există niște subiecte care vin cu parolă și trec prin mâna administratorului de sistem, atât pentru probele de competențe, cât și pentru cele scrise – așa spune regulamentul”, spune Roxana Goga.
Bacalaureatul trebuie securizat, cu intrare separată de restul școlii și verificarea tuturor persoanelor care intră.
„Eu n-am văzut nici niciun sfat – uite cum faceți. Zice faceți ce vreți la nivelul școlii. Păi lăsăm totul pe profesori? Practic, profesorii sunt bătaia de joc”, spune Roxana Goga.
Ea mai arată că sunt școli care învață în cel puțin două schimburi, adică și după amiaza, și va fi imposibil ca elevii care ar fi învățat în mod obișnuit dimineața să fie chemați în a doua parte a zilei.
Director: Pentru a nu știu câta oară va trebui să scoatem din pălărie o soluție
Directoarea Colegiului Național „I. L. Caragiale” din Capitală, Andreia Bodea, spune că, începând din ianuarie – când au loc probele de competențe – școala va fi o cursă contracronometru.
„Din ianuarie încep vacanțe după vacanțe, Săptămâna Altfel, Săptămâna Verde, apoi iar vacanță, iar școală, vacanța de Paște. În țara asta mai facem școală? E un efort și pentru profesori, mai ales pentru cei care predau discipline de bacalaureat”, spune Andreia Bodea.
Ea crede că perioada cea mai dificilă va fi la final de an școlar – în luna iunie.
„Hopul mare va fi la probele scrise din iunie, că școala se termină pe 20 iunie, iar probele scrise la Bacalaureat încep pe 10 iunie. Directorii trebuie să găsească o soluție, dar mi se pare de un cinism grav. De ce nu mi-o dai tu, Ministerul Educației?”, spune directoarea.
Andreia Bodea susține că bacalaureatul trebuie să aibă loc după încheierea cursurilor pentru toți elevii.
„Este cald, ni se spune, dar nu era mai simplu să punem aer condiționat în clasele de examen printr-un program național?”, se întreabă directoarea.
Profesoara spune că Ministerul Educației obligă școlile să pună Școala Altfel și Săptămâna Verde la final de an școlar.
„În același timp înseamnă că duci în derizoriu aceste două activități, care oricum sunt inutile la liceu. Dacă-s atât de neimportante, scoate-le de tot de la liceu și cu asta basta. Dacă mă întrebați acum ce soluții am, răspunsul e că «nu știu». O să mă consult cu colegii mei, o să vorbesc cu alți colegi directori. Pentru a nu știu câta oară va trebui să găsim noi din pălărie o soluție, care va fi un compromis jalnic”, conchide Andreia Bodea.
Inspector: „Dacă acest calendar va rămâne până la final așa, trebuie să adaptăm programa”
Valentin Bucur – inspector general școlar în județul Brașov – spune că fiecare școală va găsi soluții pentru organizarea bacalaureatului în timpul anului școlar.
Îți mai recomandăm Rezultate finale la Bacalaureatul de toamnă. Rata de reuşită a crescut cu 3% după contestații„Problema este că fiind în timpul anului școlar, trebuie reorganizată în perioada aceea activitatea celorlalte clase. Fie se adaptează programa, fie vor lua Săptămâna Altfel. Fiecare școală își va organiza activitatea astfel încât examenul și competențele să fie organizate în bune condiții. Dacă acest calendar va rămâne până la final așa, trebuie să adaptăm programa”, spune Valentin Bucur.
Inspectorul susține că mulți profesori din Brașov au fost de acord cu bacalaureatul în timpul anului școlar și dă exemplu vara lui 2024, când Evaluarea Națională și o parte din probele de la bacalaureat s-au suprapus.
„A fost aproape imposibil să găsim resursa umană pentru Evaluare, pentru că mulți profesori sunt implicați în ambele examene. Și atunci riscăm să nu avem resursă umană. Anul acesta a fost o mare problemă”, arată Valentin Bucur.
Schimbă Ministerul Educației structura anului școlar?
Ministerul Educației nu ia deocamdată în calcul schimbarea calendarului școlar. În mod normal, structura anului școlar trebuie să fie aprobată cu șase luni înaintea începerii cursurilor. Pentru anul școlar 2024-2025 structura a fost aprobată pe 9 martie 2025.
Întrebat de Europa Liberă, Sorin Ion, secretar de stat învățământ preuniversitar Ministerul Educației, spune că „în mod normal nu trebuie să mai schimbăm calendarul, adică trebuie să existe o predictibilitate pentru copii”.
Secretarul de stat susține că principalul motiv pentru care bacalaureatul este în timpul anului școlar sunt căldurile de 40° Celsius.
„Dar sunt mai multe motive. Există și motivul că mulți elevi se duc la universități din străinătate și întotdeauna era presiunea timpului. Mulți dintre ei nici nu mai făceau contestație, pentru că dacă nu faci contestație poți să ridici diploma de bacalaureat imediat după afișarea rezultatelor inițiale”, arată Sorin Ion.
În privința faptului că elevii susțin probele de competențe, fără de care nu pot intra în bacalaureat, înainate să absolve 12 clase, Sorin Ion a spus că a consultat departamentul juridic de la Ministerul Educației.
„Am fost asigurați că e în regulă ca elevii să dea aceste examene în timpul anului școlar atâta vreme cât noi vom elibera documentele doar după ce se finalizează examenul de bacalaureat. Ne-am gândit inclusiv la eventualele critici care ni se vor aduce, dar din punctul nostru de vedere e ok pentru elev”, spune Sorin Ion.
Invitată într-o emisiune la TVR, Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că structura anului școlar va rămâne așa cum a fost aprobată și că nu poate fi modificată. „Nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată, a fost anunțat calendarul examenelor naționale”, a spus Ligia Deca. „Sunt convinsă că fiecare unitate de învățământ și fiecare centru de examen va găsi soluțiile potrivite. Trebuie să ne gândim în primul rând la copii”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.