Situația rămâne critică în regiunea Orenburg din Rusia, după ruperea unui baraj

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din regiunea Orenburg din sudul munților Urali din Rusia. În imagine, intervenție pentru evacuarea locuitorilor din orașul Orsk.

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din regiunea Orenburg din sudul munților Urali din Rusia, după ce un baraj a cedat și a provocat inundarea zonei, pe fondul precipitațiilor abundente, au transmis autoritățile rusești.

Update: Inundațiile din Orenburg au fost declarate urgență federală, în condițiile în care inițial peste 4.000 de persoane, între care 885 de copii, au fost evacuate, scrie The Guardian.

Ulterior, alte 2.000 de case ar fi fost inundate, ceea ce a dus totalul gospodăriilor afectate la peste 6.000, conform publicației care citează agenția de presă Tass.

Totalul pagubelor din regiune, după ruperea barajului din apropierea graniței cu Kazahstanul în contextul precipitațiilor abundente și inundarea a mii de case este estimat la aproape 180 de milioane de lire sterline, conform guvernului regional din Orenburg, citat de publicație.

În imagine, echipele de intervenție evacuează locuitori din orașul Orsk, regiunea Orenburg din sud-vestul Rusiei, la 20 de kilometri de granița cu Kazahstan, după inundanțiilor provocate de spargerea unui baraj și al precipitațiilor abundente.

Autoritățile se pregătesc de alte posibile inundații în alte trei regiuni. Pagubele din

Rafinăria din Orsk, regiunea Orenburg, și-a suspendat activitatea duminică, pentru a evita riscuri ecologice, potrivit agenției de presă de stat Ria, citată de News.ro.

Situația în orașul Orenburg, din regiunea inundată după ploile abundente și ruperea unui baraj din apropierea graniței cu Kazahstanul, rămâne critică, potrivit autorităților locale.

Nivelul apelor va continua să crească în următoarele zile, a spus primarul Serghei Salmin, scrie The Guardian, care citează agenția de presă Reuters.

Știrea inițială:

Serviciile de intervenție de urgență au lucrat toată noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce un baraj s-a rupt în orașul Orsk, în apropiere de granița cu Kazahstanul, transmite agenția France Presse (AFP).

Biroul de presă al guvernatorului din regiunea Orenburg a transmis că „4.208 de persoane, inclusiv 1.019 copii” au fost evacuați, peste 2.500 de case fiind afectate de inundații provocate de „explozia” unui baraj, în urma ploii torenţiale.

Autoritățile rusești au deschis un dosar penal pentru „neglijarea și încălcarea regulilor de siguranță în construcții” cu privire la ruperea barajului, construit în 2014.

Rolul acestuia era de a opri apele în creștere ale râului Ural, subliniază la rândul său agenția germană de presă (DPA). Orașul unde se afla barajul, Orsk, a fost puternic lovit, aproximativ 2.000 de persoane fiind evacuate doar de aici.

În urma intervențiilor ar fi fost găsite două persoane decedate, nefiind clar dacă moartea lor are legătură cu inundațiile, însă acestea nu s-ar fi înecat, conform autorităților, care au negat că ar fi existat și alte victime, conform agenției de presă.

Îți mai recomandăm Opt persoane ucise și alte 12 rănite, în atacuri rusești în Harkov și Odesa

Potrivit guvernatorul regional din Orenburg, Denis Pasler, citat de AFP, specialiștii au apreciat că barajul a fost construit „pentru o greutate diferită” și că nivelul precipitațiilor a fost unul „excepțional”.

În urma unei verificări tehnice din 2020, autoritățile de control au constatat aproape 40 de defecțiuni și au dispus remedierea lor, însă nu este clar dacă acestea au fost făcute sau nu, subliniază DPA.

Situația a rămas dificilă sâmbătă în întreaga regiune, autoritățile avertizând asupra unui nivel periculos al apei pe râul Ural, în principalul oraș Orenburg.

Oamenii vor fi evacuați forțat în caz că vor refuza să părăsească zona a spus primarul orașului, care numără aproximativ 500.000 de locuitori, Serghei Salmin.

Conform acestuia, nivelul apei de pe râul Ural a crescut la 8,55 metri și va continua să crească.

El a spus că nivelul apei râului Ural a crescut la 855 de centimetri și „va crește” în continuare, menționând mai multe cartiere ale orașului care ar putea fi afectate în continuare de incident și de nivelul crescut al apei.

"Situația nu oferă posibilitatea de a alege. Noaptea, râul poate atinge un nivel critic. Facem apel la toți cei din zona inundată să-și părăsească imediat casele", a spus el.

„Nu este timp de convingere”, a adăugat el, spunând că „cei care refuză să părăsească voluntar zona de pericol, îi vom evacua forțat cu ajutorul polițiștilor”.

Reprezentanții autorităților rusești au publicat imagini cu salvatori care se deplasează în sate cu bărci și aeroplane.

La rândul său, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a spus că inundațiile din zonă reprezintă unul din cele mai grave dezastre naturale din ulrimii 80 de ani, conform sursei citate și a cerut autorităților să îi ajute pe cei afectați.

De la începutul primăverii, mai multe regiuni din Urali și vestul Siberiei au fost afectate de inundații, transmite AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.