A început renumărarea tuturor voturilor din primul tur al prezidențialelor. Marcel Ciolacu își anunță retragerea indiferent de rezultat

Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc pe 24 noiembrie. Al doilea tur este programat pe 8 decembrie.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis renumărarea tuturor voturilor de la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale – atât din țară, cât și din străinătate. Decizia vine după ce joi, 28 noiembrie, Curtea Constituțională a admis contestația candidatului Cristian Terheș.

Procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale a început în judeţul Maramureş, iar în alte judeţe se fac pregătiri, relatează News.ro. Termenul limită este seara zilei de 1 decembrie 2024, la finalul zilei de votare pentru alegerile parlamentare.

În alte județe, precum Brașov, renumărarea a fost amânată pentru vineri, potrivit fostului primar Allen Coliban.

„Voturile sunt închise într-o cameră sigilată și păzite. Problema e că, deși BEC a dat de la ora 19:00 o circulară că nu se numără înaintea deciziei oficiale, în județe din sudul țării s-au apucat de numărătoare”, a spus Coliban, publicând și o fotografie cu zeci de saci pe un hol al BEJ Brașov.

Europa Liberă nu a putut confirma care sunt județele la care face referire fostul primar al Brașovului.

Coliban a menționat că USR va ataca decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Zic asta pentru a înțelege, în contextul nostru cultural, câte greșeli și cât haos generează acest proces de renumărare. Care, repet, nu a fost contestat de reprezentanții partidelor. Rușine, CCR!”, a completat el.

El explicat că, în cazul județului Brașov, nouă oameni vor trebuie să renumere până duminică cele 272.000 de voturi și că, la nivel național, 500 de oameni trebuie să facă munca celor 180.000 din ziua votului.

Marcel Ciolacu susține că se retrage din cursă, indiferent de rezultatul renumărării

Preşedintele demisionar al PSD, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale Marcel Ciolacu, a anunțat joi seară că se va retrage din cursă, indiferent de rezultatul renumărării voturilor, dar acuză USR de manipulare.

„Dacă PSD câștigă, înseamnă că vrea toată puterea. Dacă PSD pierde, se comportă cu demnitate și nu face circ precum alții cu tot felul de contestații , înseamnă că «ştiu ei ceva». Dacă un europarlamentar, ales pe listele AUR, contestă la CCR și CCR dă o decizie în unanimitate de renumărare a voturilor, înseamnă că e pus de PSD, care vrea să fure. Dacă USR umblă în sacii cu voturi sau ține oamenii în stradă la 40 de grade că vor ei să renumere, se numește un demers democratic!”, a spus Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat că nu-şi doreşte locul al doilea, fiind concentrat pe alegerile parlamentare de duminică: „Locul 1 la alegerile parlamentare înseamnă ca viitorul guvern să aibă premier PSD”.

„Dacă se demonstrează în urma renumărării că am fost dezavantajat vă anunț că oricum mă retrag din această cursa pentru președinția României. Nu vreau locul doi! Nu mă interesează!”

Marcel Ciolacu votează pe 24 noiembrie 2024.

Ciolacu a editat mesajul ulterior: „Pentru că văd că propaganda și-a mai adăugat un punct pe listă. Ca să fie clar pentru toată lumea! Eu sunt aici să lupt, nu îmi trebuie locul 2 la masa verde. Cu toții avem nevoie de adevăr!”

El a mai spus că a recomandat Biroului Electoral Central „să permită în regim de urgență acreditarea tuturor asociațiilor civice, în special a celor care deja au fost prezente în birourile electorale și au experiență în alegeri, care doresc să participe ca observatori independenți în procesul de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale”.

„Dacă cineva a furat, să răspundă în fața românilor!”, a spus el.

În replică, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a afirmat că Marcel Ciolacu este „singurul beneficiar direct al aceste mascarade” și că liderul demisionar al PSD „nu acceptă că după ce și-a aranjat apele un an de zile să intre în turul 2 cu un extremist s-a încurcat pentru că a dat prea multe voturi extremistului de teama confruntării cu Elena Lasconi în turul 2”.

„Acum vrea să anuleze alegerile care au fost organizate chiar de guvernul condus de el și nu au fost contestate de niciun partid a doua zi după alegeri. Marcel Ciolacu folosește acum instituțiile statului ca să mai bage o fisă, poate îi iese bine a doua oară”, a spus Moșteanu.

„De la o sesizare privind nereguli în trei secții au decis renumărarea în 19.000 de secții într-o procedură ferită de ochii lumii, fără delegații care au confirmat o dată corectitudinea voturilor, fără observatori, fără filmarea procedurii”, a completat el.

Îți mai recomandăm Analiză | Renumărarea voturilor: se poate schimba ierarhia candidaților. Se poate repeta primul tur?

Decizia BEC. Cum se face renumărarea voturilor

Biroul Electoral Central a decis renumărarea tuturor voturilor din țară și străinătate, exprimate la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.

„Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz”, a decis BEC întrunit joi seară la București.

Procesele verbale nou-întocmite vor fi scanate și comunicate BEC prin e-mail pe 1 decembrie, la ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16:00.

Sarcina desigilării sacilor cu voturi, a consemnării lor, a verificării și renumărării tuturor buletinelor de vot, fie ele exprimate prin corespondență sau prin prezență la vot, va reveni acelorași birouri electorale județene, biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate și celor de sectoare din București.

Materialele electorale din țară vor fi preluate, transportate și depozitate sub paza Ministerului Afacerilor Interne iar cele din străinătate vor beneficia și de implicarea personalului Ministerului Afacerilor Externe.

Rezultatul activităților menționate se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.

Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor săi, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16:00.

Îți mai recomandăm Explainer | Unde a ajuns buletinul tău de vot? Cum se fac numărarea și renumărarea

Curtea Constituţională a României (CCR) i-a cerut joi Biroului Electoral Central (BEC) să renumere toate voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale și i-a dat termen până a doua zi, 29 noiembrie, ora 14:00, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții.

În schimb, Biroul Electoral Central a respins propunerea USR ca procesul de renumărare să fie filmat, a anunțat Clotilde Armand, vicepreședinte al USR.

Și Septimius Pârvu, coordonator de programe electorale la Expert Forum, spune că decizia de renumărare nu include nimic despre posibilitatea ca observatorii să observe procesul de renumărare sau să-l filmeze. „Se renumără la nivel de BEJ, cu staff BEJ, iar PV nu se publică, se transmit prin email. E impotriva oricăror standarde de transparență și de integritate”.

Elena Calistru, de la Asociația Funky Citizens, a transmis presei răspunsul primit de la Biroul Electoral Central în care este informată că legea nu stabilește „posibilitatea de a observa procesul de renumărare a buletinelor de vot”, tot așa cum observatorii pot participa doar în ziua votului la procesul de monitorizare, nu și la renumărarea sa.

„Întreg procesul de renumărare va fi asigurat de un grup restrâns de oameni, fără niciun fel de transparență, spre deosebire de procesul normal de numărare a voturilor, care implică 150.000 de reprezentanți ai partidelor politice în secțiile de votare”, spune președintele USR, Elena Lasconi despre decizia BEC.

Îți mai recomandăm CCR a decis să ceară BEC renumărarea voturilor și amână pentru vineri validarea primului tur al prezidențialelor
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.