Pe 26 septembrie, FCSB debutează în grupele Europa League într-un meci cu letonii de la FK RFS Riga.
Evenimentul de la ora 22:00 ar urma să aducă clubului de fotbal venituri de peste un milion de euro, dacă ținem cont de declarațiile acționarului George Becali.
4 meciuri de fotbal, venituri de 4 milioane de euro
În această săptămână, FCSB a pus în vânzare abonamentele pentru cele patru meciuri de acasă din grupele Europa League, inclusiv cel cu FK RFS Riga. Prețurile variază între 150 și 1.650 de lei (30-330 de euro).
Minimum 450 de lei costă un pachet de bilete la tribunele centrale, indiferent de apropierea de gazon. La peluze sunt bilete mai ieftine, sub 450 de lei. Cel mai important, dar și ultimul meci din cele patru meciuri, este cel cu Manchester United din ianuarie 2025.
După prima zi, patronul FCSB anunța cât încasase deja din vânzarea a puțin peste jumătate din capacitatea stadionului.
„Am încasat numai 2,5 milioane de euro din bilete”, a spus Becali, la Digi Sport.
Anterior, acesta a declarat că speră să încaseze din meciurile de acasă din Europa League, dacă Arena Națională va fi plină, o sumă de 4,4 milioane de euro.
Primăria Capitalei rămâne cu 140.000 de euro
Arena Națională este un stadion aflat în administrarea Primăriei Generale a Municipiului București. Mai exact, de gospodărirea stadionului se ocupă Direcția Generală de Investiții.
Primăria Municipiului București nu ne-a răspuns direct la întrebarea referitoare la veniturile încasate de municipalitate pentru închirierea stadionului pentru cele patru meciuri din Europa League.
Ni s-a transmis, în schimb, că „valoarea închirierii Arenei Naționale pentru un eveniment sportiv, meciuri de fotbal, variază în funcție de tipul de eveniment, și anume: meciuri în campionatul intern, meciuri ale echipei naționale, meciuri sub egida UEFA Champions League sau UEFA Europa League”.
„Astfel, prețul poate fi cuprins între 13.000 și 28.000 de euro fără TVA/eveniment, la care se adaugă tariful pentru servicii de operare a stadionului Arena Națională, în valoare de 10.000 de euro fără TVA/eveniment”, mai este explicat în răspunsul primit de la instituția condusă de primarul Nicușor Dan.
Mai mult, administrația locală ne-a recomandat să consultăm hotărârile Consiliului General pentru a afla tarifele pentru un meci de fotbal din Europa League.
Pe baza a două decizii aprobate de consilierii generali ai Capitalei, închirierea Arenei Naționale pentru un meci de fotbal al FCSB în Europa League costă 23.000 de euro, la care se adaugă costul de administrare (10.000 de euro) și costul TVA-ului (9% pentru evenimente sportive și artistice).
Astfel, sumă plătită de FCSB primăriei este de puțin peste 35.000 de euro pentru un meci din Europa League.
Mergând mai departe cu acest calcul, cele patru întâlniri din cupele europene pentru care Gigi Becali și-a calculat venituri de 4,4 milioane de euro vor aduce Primăriei Capitalei doar 140.000 de euro.
Tarifele mici pentru evenimente de milioane, stabilite încă din 2017
Reprezentanții Primăriei Capitalei ne-au mai explicat în răspunsurile primite că „tarifele pentru închirierea Arenei Naționale sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 59/2017”.
Hotărârea a fost modificată în 2021 (HCGMB nr. 228/2021) doar pentru a permite încasarea banilor la bugetul municipiului București.
Printre aceste tarife:
- pentru un meci de fotbal din Liga I - 13.000 de euro;
- pentru un meci de fotbal în Liga Campionilor - 28.000 de euro;
- eveniment cultural - 18.000 de euro
- concerte (evenimente speciale) - 30.000 de euro.
În plus, de exemplu, Primăria Bucureștiului poate închiria sălile stadionului inclusiv pentru evenimente corporate, în schimbul a 500 de euro pe oră.
Veniturile din chirii la concertele Coldplay și Ed Sheeran
Cele mai importante evenimente artistice din acest an găzduite de Arena Națională au fost două concerte ale Coldplay (12 și 13 iunie) și unul al artistului Ed Sheeran (24 august).
Pentru aceste spectacole, administrația bucureșteană a avut venituri mai mari.
„Astfel, Arena Națională a fost închiriată pentru concertele Coldplay cu o valoare totală de 117.000 de euro fără TVA. Pentru concertul Ed Sheeran, care a avut loc pe 24 august 2024, Arena Națională a fost închiriată pentru suma de 58.000 de euro fără TVA.”
În total, Primăria Capitalei a strâns din cele trei concerte suma de 190.000 de euro, cu tot cu TVA.
La cele două concerte Coldplay au fost în total peste 100.000 de spectatori, conform organizatorilor de la Emagic Live SRL.
Compania nu a dorit să precizeze care au fost veniturile din vânzările de bilete și repartiția câștigurilor din cauza clauzelor contractuale.
Îți mai recomandăm Chris Martin, după ce un cântăreț de manele a fost huiduit: Vă rog, pentru cinci secunde, să huiduiți mai bineÎnsă, dacă ținem cont de prețurile biletelor, veniturile pentru un singur concert nu pot fi mai mici de 4,8 milioane de euro:
- cele 20.000 de bilete de pe gazon au fost vândute fiecare cu 100 de euro (480 de lei)
- cele 15.000 de tichete de la Sectorul denumit „Inelul I”– au avut prețuri între 120 și 150 de euro
- cele 18.000 de locuri de la o peluză și „Inelul III” – aproximativ 60 de euro.
Prețurile tichetelor de acces sunt preluate din programul oficial al concertului.
Rezultă că, din cele două concerte Coldplay, biletele vândute pentru Arena Națională au adus venituri de minimum 9,8 milioane de euro.
Concertul Ed Sheeran - 4,2 milioane de euro
La concertul lui Ed Sheeran au fost aproape 60.000 de spectatori, conform estimărilor presei de specialitate și s-au vândut bilete pe toate scaunele Arenei Naționale, plus 15.000 de locuri pe gazon.
Numărul mai mare de spectatori este explicat prin faptul că scena solistului englez a fost mică și nu a fost nevoie de blocarea unei peluze.
Tichetele de acces au costat între 80 de euro pe gazon, 100-120 de euro în cele 20.000 de scaune de la Inelul I al stadionului și 60-80 de euro pe cele 30.000 de locuri de la Inelele II și III.
Rezultă că veniturile din vânzarea tichetelor au fost de minimum 4,4 milioane de euro. Organizatorii acestui spectacol au fost austriecii de la Barracuda Music.
Și totuși
Tarifele stabilite în 2017 și votate din nou în 2021 sunt unele minime, așa cum se precizează în ambele hotărâri ale Consiliului Local. Ele pot fi negociate de reprezentanții Primăriei Capitalei, așa cum au recunoscut reprezentanții administrației locale.
Municipalitatea administrată de Nicușor Dan a transmis Europei Libere că aceste tarife sunt deja negociate pentru a crește partea de venituri încasată de primărie în urma evenimentelor de milioane de euro de pe Arena Națională.
„Prin consultarea hotărârilor Consiliului General, veți vedea tarifele de unde pornesc negocierile pentru toată gama de evenimente care se pot desfășura pe Arena Națională”, a fost răspunsul furnizat de PMB.
Concret, în cazul concertelor Coldplay și Ed Sheeran, administrația locală a negociat și a obținut ca organizatorii concertelor să suporte înlocuirea gazonului „pe baza unui contract aflat în derulare, de către Primăria Generală a Municipiului București, prin Direcția Generală de Investiții”, așa cum ne-au precizat reprezentanții administrației locale.
„Gazonul de pe Arena Națională este schimbat: a fost aleasă o soluție tehnică ce presupune instalarea unui gazon natural premium, ranforsat cu fibre polimerice până la o adâncime de 12 cm. Datorită acesteia, următoarea înlocuire a gazonului va fi mai ușoară și nu va afecta infrastructura terenului”, a transmis Primăria CApitalei.
Deși nu a precizat costul înlocuirii gazonului suportat de organizatorii concertelor, gazonul a mai fost schimbat de douăr ori în ultimii ani: înainte de Campionatul European (2021) și după Festivalul Saga (din 2022), cu un cost de 500.000 de euro per operațiune.
Veniturile anuale ale Arenei Naționale
Conform datelor oferite de Primăria Municipiului București, încasările evenimentelor pe ani se prezintă astfel:
- 2020 - 2.065.624 lei
- 2021 - 4.677.374 lei
- 2022 - 6.131.055 lei
- 2023 - 9.886.554 lei
- 2024 până în septembrie - 5.736.500 de lei.
Povestea Arenei Naționale din București
- inaugurată în septembrie 2011
- proiectul inițial a fost aprobat în 2007.
- cost final: 330 de milioane de euro. Suma inițială prevăzută fusese de 235 de milioane de euro, dar a fost suplimentată cu 95 de milioane de euro pentru a integra și acoperișul rabatabil.
- finanțarea, asigurată de Primăria Capitalei
- constructor: consorțiul format din firma germană Max Bög și cea italiană Astaldi
- acoperișul a fost conceput și montat de Aurocon România
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.