Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko caută sprijin în China. Discuții despre cooperarea strategică dintre cele două țări

Fotografia făcută și publicată de serviciul de presă prezidențial din Belarus la 4 decembrie 2023 arată cum președintele Belarusului Alexander Lukașenko îi strânge mâna președintelui chinez Xi Jinping la Beijing.

Aflat la Beijing, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a discutat, luni, cu președintele chinez Xi Jinping despre modalități de stimulare a cooperării diplomatice și economice cu China, precum și despre războiul în curs din Ucraina, transmite Reuters.

China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping după convorbirile sale de luni de la Beijing cu Aleksandr Lukaşenko.

De asemenea, China doreşte totodată să-şi intensifice coordonarea şi cooperarea cu Belarus în cadrul unor mecanisme multilaterale cum sunt Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, a mai afirmat liderul chinez, mai transmite Reuters.

Xi Jinping i-a mai spus preşedintelui belarus că ţările lor ar trebui să ia măsuri pentru îmbunătăţirea transportului transfrontalier şi promovarea relaţiilor economice şi comerciale, precum şi a schimburilor între persoane.

„Cele două părți ar trebui să implementeze proiecte precum Parcul Industrial China-Belarus și să promoveze mai multe realizări în cooperarea industrială China-Belarus”, a declarat președintele Xi, potrivit presei de stat chineze

Aliatul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, se află într-o „vizită de lucru” în capitala chineză și a fost primit de Xi la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai pentru un „pranz de lucru” și trei ore de discuții, potrivit presei de stat din Belarus, citată de Reuters.

Îți mai recomandăm Autocratul de la Minsk: Belarusul nu va invada Ucraina, dacă Kievul nu o face, dar este de partea Rusiei