Liderul din exil al opoziției din Belarus, Svitlana Tihanovskaia, spune că este mulțumită că 30 de persoane au fost grațiate și eliberate din închisoare, dar a remarcat că această măsură abia face puțină lumină pentru numărul mare de persoane deținute.
„Sunt foarte fericită de eliberarea unui număr de prizonieri politici”, a declarat Tihanovskaia pe 16 august pe Telegram. „Mă bucur că familiile vor fi în sfârșit reunite și cei care nu s-au văzut de săptămâni, luni și ani vor avea în sfârșit ocazia să se îmbrățișeze și să vorbească”.
Dar , spune ea, adevărul este că detențiile din Belarus continuă, iar numărul deținuților politici este în creștere.
Îți mai recomandăm Autocratul din Belarus a grațiat 30 din cei peste 50.000 de protestatari arestați care-l acuză de fraudarea alegerilor„Mai mult de 1.400 de persoane sunt încă în spatele gratiilor în cazuri motivate politic”, a spus ea. „Prin urmare, vom continua să fim vocile lor și să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că fiecare dintre aceste persoane este eliberată cât mai curând posibil.”
O declarație postată pe site-ul biroului liderului autoritar Alaksandru Lukașenko la începutul zilei de vineri (16 august) a arată că acesta a semnat un decret de grațiere a 14 femei și 16 bărbați care au fost condamnați pentru „infracțiuni de natură protestatară”. Unii dintre cei grațiați suferă de boli grave sau sunt la vârsta pensionării, se arată în declarație.
Îți mai recomandăm Moscova își poate trimite refugiații în Ucraina, cât de sigură e România și o medalie foarte controversatăCentrul pentru drepturile omului Viasna a declarat la începutul acestei săptămâni că a primit dovezi că deținuții politici din întreaga țară au fost forțați să scrie petiții pentru clemență către Lukașenko.
Viasna a raportat luna trecută că reprezentanții Biroului Procurorului General mergeau în fiecare zi la colonia nr. 1 din Novopolotsk și forțau deținuții politici să scrie petiții pentru clemență.
În plus față de mesajul său de pe Telegram, Tihanovskaia a postat o declarație pe site-ul său în care spune că vorbește despre deținuții politici din Belarus la fiecare întâlnire internațională la care participă.
„Știți că această problemă este deosebit de personală pentru mine. Regimul l-a ținut pe soțul meu, Serghei Tihanovski, departe de ochii publicului timp de 527 de zile. Copiii noștri întreabă în fiecare zi de tatăl lor și tot ce pot face este să-i consolez cu speranța că se va întoarce în curând acasă”, a spus ea.
Tihanovskaia, în vârstă de 41 de ani, este o fostă profesoară care a candidat la președinția Belarusului în 2020, după ce soțul ei a fost împiedicat de regim să facă acest lucru și a fost încarcerat.
În timp ce rezultatele oficiale i-au oferit lui Lukașenko victoria și al șaselea mandat consecutiv în funcție, opoziția și multe guverne și organizații occidentale susțin că scrutinul a fost fraudat și că Tihanovskaia a fost câștigătoarea reală.
Aceasta a fost nevoită să fugă în Lituania în timpul reprimării brutale a unui val de proteste pro-democrație care au izbucnit după alegeri.