Grupurile pentru drepturile omului au cerut Curții Penale Internaționale (ICC) să investigheze Belarus și Rusia, spunând că au dovezi că sute de copii ucraineni au fost duși cu forța în Belarus în timpul invaziei rusești în Ucraina, unde sunt „reeducați” pentru a se întoarce împotriva propriei lor țări.
Centrul pentru drepturile omului Zmina, cu sediul în Ucraina, a declarat pe 23 septembrie că experții săi, împreună cu colegii de la Freedom House și de la Centrul Regional pentru Drepturile Omului din Ucraina, au depus un raport la tribunalul din Haga care documentează „îndoctrinarea politică și reeducarea militară a copiilor ucraineni pe teritoriul Belarusului”.
Apărătorii drepturilor omului spun că documentele și datele exclusive confirmă „participarea agenților belaruși la eradicarea identității etnice ucrainene a copiilor, transformându-i în dușmani ai propriului popor”.
Raportul spune că 18 entități din Belarus au fost identificate ca implicate în expunerea a cel puțin 2.219 de copii ucraineni în vârstă de 6 ani și mai mult la forme de „presiune discriminatorie”.
Rusia a fost criticată pentru transferul copiilor ucraineni în Rusia, iar CPI a emis un mandat de arestare în martie 2023 pentru președintele Vladimir Putin exact din acest motiv.
La începutul acestui an, Serviciul Belarus al RFE/RL și Schemes, unitatea de investigație a Serviciului ucrainean al RFE/RL, au găsit dovezi similare cu raportul grupurilor de drepturi ale omului.
RFE/RL a constatat că Belarus organizează „vacanțe” pentru copiii din zonele Ucrainei ocupate de ruși, unde copiii au fost învățați să se identifice cu conceptele promovate atât de Moscova, cât și de Minsk.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, agenții ruși au dus cel puțin 19.546 de copii ucraineni în Belarus încă din 18 februarie 2022.
Raportul grupurilor de drepturi oferă, de asemenea, o privire detaliată asupra finanțării și modalităților de implementare a „programului de reeducare”.
Organizațiile pentru drepturile omului au spus că „îndoctrinarea și militarizarea copiilor ucraineni” au „elemente de crime împotriva umanității”.
Zmina nu a dezvăluit identitatea cetățenilor belaruși, ruși și ucraineni implicați în crime.
Autocratul care conduce Belarusul, Alexandr Lukașenko, a declarat săptămâna trecută că copiilor ucraineni din Belarus „li se oferă tratament medical și odihnă”.
Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, se află neîntrerupt la conducerea Belarusului din 1994.
El a fost acuzat de opoziție și de Occident că a fraudat grosolan alegerile din 2020 ca să poată obțină încă un mandat de președinte. 50.000 de belaruși au fost trimiși în închisoare pentru că au protestat împotriva sa. Lukașenko a desființat presa independentă și a trimis în închisoare pe toți reprezentanții opoziției care nu au reușit să fugă peste hotare.
Îți mai recomandăm Kievul cere Belarusului să își retragă trupele de la granița cu Ucraina