Belarusul propune un parteneriat tripartit cu Rusia și Coreea de Nord

Autocratul belarus a făcut aceste remarci în timpul unui summit cu Putin în stațiunea Soci, la Marea Neagră, unde cei doi au avut a șaptea întâlnire față în față.

Autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, a propus crearea unui parteneriat trilateral Rusia-Coreea de Nord-Belarus, după ce au apărut zvonuri că Vladimir Putin și Kim Jong-un au negociat un acord pentru a susține cu arme invazia Rusiei în Ucraina.

Autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, și-a exprimat interesul pentru crearea unui parteneriat trilateral cu Rusia și Coreea de Nord, pe fondul zvonurilor că Vladimir Putin și Kim Jong-un au negociat un acord pentru a susține cu arme invazia Rusiei în Ucraina.

Liderul belarus a făcut aceste remarci în timpul unui summit cu Putin în stațiunea Soci, la Marea Neagră, unde cei doi au avut a șaptea întâlnire față în față.

„Cred că ne putem gândi la o cooperare în trei”, a spus Lukașenko. „Coreea de Nord, Rusia. Știu că coreenii sunt foarte interesați de tine. Cred că o lucrare poate fi găsită acolo și pentru Belarus. Având în vedere problemele care există.”
Putin și Kim s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni la Cosmodromul Vostoșnîi din estul îndepărtat al Rusiei. Summit-ul atent supravegheat a fost prima călătorie a lui Kim în afara Coreei de Nord din ultimii patru ani.

Au fost publicate puține detalii despre discuții, dar s-a spus că Rusia caută muniție nord-coreeană, în ciuda sancțiunilor ONU care interzic tranzacțiile cu arme cu regimul Kim.
Se spune că Kim este interesat de tehnologia militară și aerospațială rusă, inclusiv de ajutorul Rusiei în lansarea propriilor sateliți spion ai Coreei de Nord, precum și de asistența tehnică cu programul de rachete balistice al Coreei de Nord. Coreea de Nord caută, de asemenea, alimente și ajutor umanitar din cauza penuriei de alimente care a început din cauza regimului său de izolare Covid.

Putin a părut să nege vineri că Rusia ar intenționa să încalce sancțiunile ONU, acceptând un acord de arme cu Coreea de Nord.

„Coreea este vecina noastră și trebuie să construim relații de bună vecinătate cu vecinii noștri într-un fel sau altul”, a spus Putin în timpul unei conferințe de presă după discuțiile sale cu Lukașenko.
„Da, există anumite particularități asociate cu peninsula coreeană. Discutăm deschis despre asta; nu încălcăm niciodată nimic; iar în acest caz nu vom încălca nimic. Dar, desigur, vom căuta oportunități de dezvoltare a relațiilor ruso-coreene”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că în timpul întâlnirii dintre cei doi lideri nu a fost semnat niciun acord cu privire la furnizarea de arme.

Totuși, itinerariul lui Kim în timpul turneului său în curs de desfășurare în Orientul îndepărtat al Rusiei a sugerat că cooperarea militară a fost pe ordinea de zi.
Vineri, el a inspectat o fabrică de avioane de luptă din orașul Komsomolsk-on-Amur, la aproape 4.000 de kilometri est de Moscova, care se află sub sancțiuni vestice.
Kim a fost fotografiat inspectând cabina unui avion de luptă Su-57 rusesc modern și a observat și un zbor de testare al unui avion Su-35.
În continuare, el va călători în Rusia pentru a vedea flota Rusiei din Pacific și pentru a vizita o universitate și alte facilități.
La începutul acestei săptămâni, Parlamentul European l-a acuzat pe Lukașenko că este complice la crimele de război comise de ruși în Ucraina și a cerut instanței penale internaționale (CPI) să emită un mandat de arestare împotriva autocratului de la Minsk.

O rezoluție adoptată miercuri de parlamentari la Strasbourg spune că Lukașenko a „permis” războiul Rusiei în Ucraina și poartă „responsabilitatea directă” pentru decesele și distrugerile rezultate.

De asemenea, l-a acuzat pe Lukașenko că a ajutat Rusia în deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia, acuzații în baza cărora CPI a emis deja un mandat de arestare pentru Putin și comisarul rus pentru protecția copiilor, Maria Lvova-Belova.
Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.