Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a fost externat din spital. Un nou weekend cu proteste masive față de reforma judiciară

ISRAEL-POLITICS-CABINET

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat duminică din spitalul Sheba de lângă Tel-Aviv, unde a fost transportat sâmbătă în urma unei deshidratări.

În paralel, zeci de mii de oameni au participat sâmbătă, în Ierusalim, Tel-Aviv și în alte orașe la un nou protest față de reforma judiciară pregătită de guvern.

Coloana de mașini a premierului a fost văzută duminică părăsind zona spitalului, din după ce reprezentanții Biroului său, citația de presa israeliană au transmis că acesta va fi externat, notează Reuters.

Cel mai longeviv premier al Israelului a fost internat sâmbătă la spitalul Sheba din orașul Ramat Gan din regiunea Tel-Aviv, pentru mai multe teste, după ce a acuzat amețeli.

Doctorii de la spitalul Sheba au pus diagnosticul de deshidratare, menținut și după efectuarea testelor, inclusiv cardiovasculare, care au arătat că premierul are o stare de sănătate foarte bună, scrie agenția de presă.

Premierul Benjamin Netanyahu (73 de ani) a publicat chiar sâmbătă după-amiază, într-o ipostază zâmbitoare, o declarație video în care afirma că a fost în vacanță la Marea Galileii, fără a se proteja însă corespunzător.

Reuniunea săptămânală a cabinetului israelian, programată în mod obișnuit pentru duminică, fost amânată de această dată pentru luni, au declarat reprezentanții Biroului premierului.

Prim-ministrul cu cei mai mulți ani în funcție din istoria țării s-a confruntat în actualul mandat cu o criză politică, marcată de un val de proteste și nemulțumiri la adresa politicilor sale, în special cele legate de reforma judiciară.

Imagine de la un protest din 8 iulie, din Tel-Aviv, față de reformele judiciare ale cabinetului Netanyahu.

Zeci de mii de israelieni au protestat din nou, sâmbătă, în Ierusalim, Tel-Aviv și în alte orașe față de reformele judiciare pregătite de cabinetul condus de Netanyahu.

Măsurile vehiculate încă de la începutul mandatului noului cabinet, în acest an, care ar urma să restrângă drepturile Curții Supreme de justiție și ar putea da un caracter autoritarist Guvernului.

Recent, Parlamentul israelian a oferit o primă aprobare pachetului de reforme, simultan cu proteste ale celor care le contestă.

Protestele care au debutat încă de la începutul anului, au luat un plus de amploare la final de martie, când Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, care ceruse oprirea pachetului de reforme privite drept anti-democratice de către mare parte a societății civile.

De asemenea, tensiunile marcate de violențe dintre autoritățile israeliene și palestinienii din Fâșia Gaza, mai exact între forțele armate ale Israelului și grupul Jihadul islamic au escaladat, în cursul anului.

UE a soliciat în luna mai un armistițiu complet între cele două părți, în mediere fiind implicate autoritățile egiptene.