Avocatul lui Benny Steinmetz spune că clientul său a fost eliberat și acuză autoritățile române de abuz de procedură

Benny Steinmetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa.

Avocatul lui Benny Steinmetz spune că clientul său a fost eliberat și acuză autoritățile române de „abuz de procedură”.

„Într-o mișcare fără precedent după standardele grecești și cu încălcarea deciziilor judiciare grecești, autoritățile de pe aeroportul Eleftherios Venizelos, în urma unei cereri abuzive din partea autorităților române, au fost nevoite să-l aresteze pe omul de afaceri israelian Beny Steinmetz în timpul controlului pașapoartelor”, transmite avocatul lui Steinmetz într-un comunicat remis Europei Libere luni după-amiază.

Stavros Togias, avocatul lui Steinmetz, acuză autoritățile române de „abuz de procedură” și spune că „este fără precedent pentru statul de drept din Grecia, sau din orice altă țară respectată, ca un astfel de act administrativ să anuleze o decizie a justiției grecești, care se pronunțase definitiv și irevocabil împotriva extrădării sale în România, recunoscându-i dreptul de a călători liber”.

El spune că, potrivit unei decizii a Curții de Apel din Atena din primăvara anului 2022 — care a menținut o hotărâre similară a Interpolului împotriva autorităților române — au fost identificate numeroase încălcări ale dreptului lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România.

„Instanța a recunoscut riscul ca acesta să fie supus unui tratament discriminatoriu, inuman și degradant dacă este extrădat și a detectat motive politice din spatele persecuției sale. Drept urmare, domnului Steinmetz i s-a acordat dreptul de a călători liber și fără restricții și fără a fi supus unor comportamente ofensatoare la adresa demnității sale sau defăimătoare pentru reputația sa de afaceri, așa cum s-a întâmplat în timpul detenției de aseară de către autorități pe Aeroportul Internațional din Atena”, spune Stavros Togias.

El susține că mandatul emis de autoritățile române pentru extrădarea lui Beny Steinmetz a fost declarat nul de Interpol, Grecia, Italia și Cipru. La fel s-a întâmplat și cu alți co-inculpați ai lui Steinmetz în același dosar, ale căror mandate de arestare nu au fost executate în Franța, Belgia și Malta, în total șase țări europene „care au respins pretențiile nefondate din punct de vedere juridic ale justiției românești în acest caz”, ceea ce a dus la eliberarea lui Beny Steinmetz până la soluționarea oficială a chestiunii.

Știrea inițială

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în România la cinci ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, a fost reţinut duminică la Atena, la aproape un an după ce a fost reţinut de autorităţile din Cipru, care însă au refuzat extrădarea acestuia.

Benny Steinmetz a fost reținut în timp ce intra în Grecia, cu un zbor privat, din directia Tel Aviv.

Steinmetz urmează să fie prezentat în fața Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena, iar justiția elenă urmează să stabilească dacă va da curs cererii României de extrădare a miliardarului pentru ca acesta să-și execute pedeapsa.

Cipru a respins anul trecut extrădarea în România a lui Benyamin Steinmetz şi l-a pus pe acesta în liberrate.

Steinmetz spune că acţiunea în justiţie împotriva sa din România este motivată politic şi că ar fi fost privat de dreptul la un proces corect.

Miliardarul a fost condamnat în 2020 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), alături de Remus Truică, prinţul Paul al României și Tal Silberstein.

În 31 august 2023, el a fost reţinut în Cipru, în baza mandatului emis de autorităţile române. Atunci el a fost eliberat din arest după o săptămână. În 5 noiembrie 2023, Curtea de Apel din Cipru a respins extrădarea sa.

„O altă instanţă a unui stat european trimite un răspuns răsunător celor care încalcă în mod flagrant drepturile omului şi dispreţuiesc grav orice noţiune de stat de drept. Sunt foarte încântat că mă pot întoarce în sfârşit în ţara mea într-un moment atât de critic pentru Israel”, a transmis atunci Steinmetz prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Îți mai recomandăm Cipru | Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în România, ar putea fi extrădat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat în 17 decembrie verdictul final în dosarul retrocedării Fermei Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), „în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

Procurorii DNA arătau că prinţul Paul le-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50 la sută şi 80 la sută din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

Îți mai recomandăm Ferma Băneasa. Remus Truică- 4 ani cu executare, Paul de România- 3 ani cu suspendare, Andronic și israelienii, achitati

„Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie şi de afaceri cu membri ai Guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, preciza DNA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI