Joe Biden: Căderea regimului Assad reprezintă o „oportunitate istorică” pentru sirieni

Președintele SUA vorbește despre situația din Siria la Casa Albă. 8 decembrie 2024.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad în Siria reprezintă o „oportunitate istorică”, dar atrage atenția că situația creată e „un moment de risc și incertitudine” pentru Orientul Mijlociu.

Președointle SUA, Joe Biden. a vorbit la Casa Albă la câteva ore după ce grupurile rebele au preluat puterea în Siria, după mai mult de 12 ani de război civil violent și după decenii de conducere a familiei Assad. Președintele Biden a mai spus că este pentru prima dată când Rusia, Iran și Hezbollah nu au putut apăra puterea lui Bashar al-Assad iar acest lucru s-ar datora politicii SUA și a aliaților.

„Abordarea noastră a schimbat balanța puterii în Orientul Mijlociu”, a spus Biden.

La rândul lui, președintele ales al SUA, Donald Trump a declarat că Bashar al-Assad a fugit pentru că aliatul apropiat Vladimir Putin, președintele rus, „nu mai era interesat să-l protejeze”.

SUA au aproximativ 900 de soldați în Siria, inclusiv forțe care lucrează cu aliații kurzi din nord-estul opoziției pentru a preveni revenirea grupării Stat Islamic.

Joe Biden a spus că SUA intenționează să mențină aceste trupe și a adăugat că forțele americane au realizat duminică „atacuri aeriene de precizie” asupra taberelor și operațiunilor organizației Stat Islamic din Siria.

Opoziția siriană care l-a înlăturat pe Assad este condusă de organizația Hayat Tahrir al-Sham, despre care SUA spun că este o organizație teroristă cu legături cu al-Qaeda, deși gruparea spune că a rupt legăturile cu al-Qaeda.

„Vom rămâne vigilenți”, a spus Biden. „Nu vă înșelați, unele dintre grupările rebele care l-au înlăturat pe Assad au propriul lor istoric sumbru de terorism și abuzuri ale drepturilor omului”.

Un oficial al administrației Biden a declarat pentru Associated Press că una dintre prioritățile Washingtonului este de a se asigura că armele chimice controlate de guvernul Assad sunt securizate în condițiile tulburărilor din țară.

Vicepreședintele ales JD Vance, un veteran al războiului condus de SUA în Irak, s-a arătat sceptic față de intențiile insurgenților din Siria.

„Mulți dintre «rebeli» sunt literalmente o ramură a ISIS. Se poate spera că s-au moderat. Timpul va spune”, a spus el pe rețelele sociale.

Îți mai recomandăm Jucătorii-cheie din războiul civil din Siria

ONU salută căderea lui Assad

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a salutat căderea „regimului dictatorial al lui Bashar al-Assad” în Siria şi a reiterat apelul său de a proteja drepturile tuturor sirienilor, relatează AFP.

„După (aproape) 14 ani de război brutal şi căderea regimului dictatorial, poporul sirian poate profita acum de o oportunitate istorică de a construi un viitor stabil şi paşnic”, a transmis Antonio Guterres într-un comunicat.

„Viitorul Siriei trebuie decis de sirieni”, a insistat secretarul general al ONU, făcând apel la comunitatea internaţională să sprijine o tranziţie politică care să fie „incluzivă şi cuprinzătoare” şi care „să răspundă aspiraţiilor legitime ale poporului sirian, în toată diversitatea sa”.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarar că UE este pregătită să ajute la reconstrucţia Siriei:

„Europa este pregătită să susţină salvarea unităţii naţionale şi reconstrucţia unui stat sirian care să protejeze toate minorităţile”, anunţă într-un comunicat postat pe rețeaua X.

Îți mai recomandăm Sărbători, jafuri și statui doborâte: scene după căderea regimului Assad

Rusia solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a anunţat că a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, luni, unde să se discute situaţia din Siria.

„În legătură cu ultimele evenimente din Siria, a căror profunzime şi consecinţe pentru această ţară şi pentru întreaga regiune nu au fost încă evaluate, Rusia a solicitat consultări urgente cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, pe Telegram.

Această reuniune urmează să aibă loc luni, a adăugat el.

Războiul civil sirian, care a făcut peste 500 000 de victime, a început în 2011 cu reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor antiguvernamentale.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere de o ofensivă fulger a grupurilor rebele conduse de islamişti radicali. În întreaga ţară, scene de bucurie au întâmpinat sfârşitul unei jumătăţi de secol de dominaţie politică a familiei Assad asupra țării.

Îți mai recomandăm Rebelii controlează Damascul. Bashar al-Assad ar fi fugit la Moscova

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.