„Putin căuta finlandizarea Europei, a obținut NATO-izarea Europei”, a spus Biden. „Va obține o integrare NATO a Europei. Și exact asta nu și-a dorit, dar este exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei”, a completat liderul SUA.
Întâlnindu-se la Madrid cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru deschiderea summitului anual al liderilor alianței, Biden a spus că „NATO este puternică și unită, iar pașii pe care îi facem în timpul acestui summit ne vom spori și mai mult puterea colectivă. ”
Biden a anunțat că SUA înființează un sediu permanent în Polonia, trimițând două escadroane suplimentare de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit și vor trimite mai multă „apărare aeriană și alte capacități” în Germania și Italia.
„Astăzi anunț că Statele Unite vor îmbunătăți poziția forțelor noastre în Europa și vor răspunde la schimbarea mediului de securitate, precum și vor consolida securitatea noastră colectivă”, a spus președintele SUA.
„În Spania vom crește numărul de distrugătoare pe care le avem la baza navală Rota, de la patru la șase. În Polonia, vom stabili un cartier general permanent al Corpului 5 Armată al SUA și vom consolida interoperabilitatea SUA-NATO pe întregul flanc estic”, a spus Biden.
5.000 de militari americani în România
Președintele american a spus, de asemenea, că SUA își va intensifica desfășurarea rotativă de trupe în regiunea baltică și în România.
„Vom avea și brigada rotativă de 3.000 de soldați și 2.000 de angajați stabiliți în România, ne vom îmbunătăți dislocațiile rotative în statele baltice și vom trimite încă două escadrille de avioane F 35 în Regatul Unit și capabilități de apărare aeriană în Germania și Italia”, a spus Joe Biden.
Înaintea participării la Summitul NATO de la Madrid, președintele român Klaus Iohannis a spus că „acest summit va aduce un nou concept strategic - vom decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu”.
Îți mai recomandăm 25 de ani de Parteneriat cu SUA | Parlamentarii au chiulit masiv de la ședința festivă. Ce vor politicienii„România se așteaptă se se decidă o întărire semnificativă a flancului estic și o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați pe flancul estic și la noi în România”, a completat Iohannis.
În prezent, SUA au peste 100.000 de militari dislocați în toată Europa, în creștere cu aproximativ 20.000 față de înainte ca președintele rus Vladimir Putin să înceapă invazia Ucrainei în urmă cu patru luni.
Biden a precizat că reuniunile din această săptămână vor marca un „summit istoric”, deoarece liderii urmează să aprobe un nou cadru strategic, să anunțe o serie de pași pentru a-și spori cheltuielile și capacitățile pentru apărare și să deschidă calea pentru Suedia și Finlanda, neutre din punct de vedere istoric, să adere la NATO.
Turcia, țară care avea rețineri față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO a renunțat la ele și a semnat un memorandum în acest sens, ajungând la un acord în ajunul summitului, marți seara.
Îți mai recomandăm Memorandum trilateral. Turcia, de acord cu admiterea Suediei și Finlandei în NATOÎn timp ce Casa Albă a spus că SUA nu este o parte directă la negocieri, un oficial înalt al administrației a spus că Biden a vorbit marți cu președintele turc Erdogan pentru a-l încuraja să elibereze calea pentru ca Suedia și Finlanda să se alăture alianței. Cei doi lideri urmează să aibă o întâlnire bilaterală miercuri după-amiază pe o serie de probleme, a spus Casa Albă.
La summit, Biden se va întâlni, de asemenea, cu președintele sud-coreean Yoon Seok-youl și cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care participă la summitul NATO, în timp ce alianța încearcă să-și consolideze legăturile în regiunea Indo-Pacific și să abordeze provocările din China. Casa Albă a spus că întâlnirea tripartită va discuta și despre programele nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord.