BEC transmite CCR o renumărare parțială a voturilor de la primul tur al prezidențialelor fără 83% din secțiile diasporei

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis luni Curții Constituționale rezultatul renumărării parțiale a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie.

BEC spune în procesul verbal trimis Curții Constituționale că au fost numărate voturile din 161 de secții din diasporă, din totalul de 951 de secții de vot, ceea ce înseamnă că voturile din peste 83% din secțiile din diasporă nu au fost numărate.

Mai mult, o parte din voturile diasporei vor ajunge în țară abia în zilele următoare, spune BEC.

Potrivit procesului verbal remis Curții Constituționale, suveranistul prorus Călin Georgescu are 1.775.559 voturi, social democratul Marcel Ciolacu trece pe locul doi cu 1.742.661 de voturi, iar Lasconi (USR) trece pe locul trei cu 1.555.147 de voturi, urmată de Simion cu 1.184.240 de voturi.

Procesul verbal nu constată fraude, dar, fără voturile din afara țării, unde Elena Lasconi a obținut cu 193.000 mai multe voturi decât Marcel Ciolacu, liderul PSD are cu circa 127.000 de voturi în plus față de candidata USR.

Într-o intervenție la Antena 3, șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că buletinele de vot din străinătate, care nu au fost numărate încă, vor fi trimise în țară de Ministerul de Externe până cel târziu miercuri.

Într-un interviu acordat Digi24, Greblă a spus că nu există diferențe semnificative după renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale, primul tur.

„Eu nu reprezint BEC. Eu vorbesc în numele Autorității Electorale Permanente. Din ce am constatat eu, pentru că avem direcții județene, în țară, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește numărarea și, respectiv, renumărarea voturilor, a spus el. Judecătorii de la Curtea Constituțională urmează să se reunească în ședință astăzi, la ora 17.00, și să ia o decizie pe baza voturilor renumărate. Biroul Electoral Central a avut termen până aseară, la ora 22.00, să încheie renumărarea voturilor de la primul tur de scrutin.

La ora 17.00 era programată ședința Curții Constituționale în care trebuie discutată cererea de anulare a primului tur al prezidențialelor făcută de Cristian Vasile Terheș, un candidat la prezidențiale aflat pe locurile codașe. Ședința a început cu o întârziere de jumătate de oră.

Doi candidați la alegerile prezidențiale, Cristian Terheş (Partidul Național Conservator Român - PNCR) şi Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), au cerut miercuri Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor.

Terheș spune că USR a continuat propaganda electorală și după încheierea campaniei, ceea ce ar fi favorizat plasarea candidatei sale, Elena Lasconi, pe locul doi, și că în unele secții de votare voturile primite de candidatul Forței Dreptei, Ludovic Orban, ar fi fost trecute pe procesele verbale în contul Elenei Lasconi, în ciuda faptului că procesul verbal a corectat eroarea.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi, pe 28 noiembrie, să ceară Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, în baza unei decizii care a fost luată în unanimitate de toți judecătorii Curții. Majoritatea judecătorilor CCR au fost numiți de Partidul Social Democrat. Candidatul său, premierul Marcel Ciolacu, a ieșit pe locul trei potrivit rezultatelor finale din primul tur de scrutin.

Îți mai recomandăm CCR a amânat până pe 2 decembrie decizia de validare a rezultatului alegerilor din primul tur al prezidențialelor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI