Pe site-ul Curții Constituționale au fost publicate două solicitări de anulare a primului tur de scrutin.
Prima e o „cerere de anulare, alegeri prezidențiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, depusă miercuri de Sebastian-Constantin Popescu, și o cerere similară depusă în aceeași zi de Cristian Terheș.
Candidatul Partidului Național Conservator Român (PNCR) , Cristian Terheș, a declarat într-o conferință de presă că a sesizat Curtea Constituțională pentru continuarea ilegală propagandei electorale, mai ales de către USR, după încheierea legală a campaniei electorale.
Cristian Terheș susține că această continuare a campaniei electorale este relevantă pentru că diferența dintre al doilea clasat, Elena Lasconi (USR), și al treilea clasat, Marcel Ciolacu (PSD). Astfel s-ar fi putut modifica ordinea candidaților care ajung în turul doi.
„Mai ales duminică, în perioada votului, reprezentanți de marcă ai partidului USR (...), în timp ce în diverse colțuri ale lumii încă aveau loc alegeri prezidențiale, în acest caz SUA, Canada și tot ce înseamnă America, au ieșit public în multiple comunicate de presă, postări pe internet, live-uri prin care au îndemnat românii din Canada, SUAși alte state de pe continentul american să voteze pentru Elena Lasconi”, a declarat Cristian Terheș.
Cristian Terheș a mai afirmat la conferința de presă că în unele secții de votare voturile primite de candidatul Forței Dreptei, Ludovic Orban, ar fi fost trecute pe procesele verbale în contul candidatei USR, Elena Lasconi.
Puteți consulta solicita contestația depusă de Cristian Terheș aici.
La rândul lui, Sebastian-Constantin Popescu, candidatul la prezidențiale a Partidului Noua România, a declarat pentru Europa Liberă că a depus contestație la Curtea Constituțională care reclamă că rezultatul obținut de Călin Georgescu este consecința unei fraude.
„A avut o amplă campanie de promovare în mediul online, în special pe rețeaua TikTok. Este strigător la cer, sfidează ridicolul și bunul simț să crezi că cu zero lei tu ai 160 de milioane de vizualizări pe singură rețea de socializare și ai reușit să convingi cu zero lei 2,1 milioane de români”, spune Popescu care adaugă „Aceste voturi sunt rezultatul unei fraude”.
Terheș și Popescu au fost candidați la prezidențiale în primul tur al scrutinului din 24 noiembrie. Ambii au avut scoruri de sub 1% din voturi.
Potrivit reprezentanţilor CCR, cele două dosare care vizează cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi. Şedinţa este programată pentru ora 11.00.
Potrivit legii, Curtea Constituțională poate anula alegerile în cazul în care decide că votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa în al doilea tur de scrutin.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.