Biserica Ortodoxă Română va împărți preoților materiale informative despre vaccinare

Romania - Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhul Daniel, București 25 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă Română se va implica în campania de vaccinare, prin distribuirea de materiale informative, dar și prin îndemnuri venite din partea unor înalți ierarhi. Decizia este una importantă în contextul în care voci influente din Biserică, precum IPS Teodosie, au intrat în conflict cu autoritățile refuzând să respecte măsurile anti-COVD.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat, printr-o postare pe Facebook, că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhiile din toată țară.

Potrivit anunțului făcut de către Ministerul Sănătății este vorba de o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

„Încheiem duminica și această săptămână cu bucurie și cu multă speranță pentru creștinii ortodocși sau catolici din România și de pe întreaga planetă. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată «Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură. »”, au scris reprezentanții ministerului pe rețeaua socială.

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Acesta a subliniat că este vorba de un document oficial primit de la Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19.

"Acest material informativ a fost transmis în această perioadă tuturor ierarhilor din Patriarhia Română. În acest sens, nu în altul, Biserica se implică în absolut firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la această vaccinare. Opțiunea pentru vaccinarea cu actualul vaccin anti-Covid trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul limpede al unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor din jur", a spus Bănescu.

Voci pro-vaccinare din Biserică

Anunțul vine după ce, în ultima perioadă, mai multe voci importante din cadrul Bisericii Ortodoxe Române s-au pronunțat public în favoarea vaccinării. O astfel de reacție a avut arhiepiscopul Calinic Argeşului şi Muscelului, care a transmis printr-un mesaj pe Facebook că se va vaccina.

Romania Preasfințitul Calinic Botoșăneanul

„Guvernul României a făcut un site: vaccinare-covid.gov.ro, un mijloc sigur, autorizat, de informare, cu întrebări şi răspunsuri pe tema vaccinării contra COVID-19, şi alte nedumeriri, pentru a se primi detalii autorizate de către specialişti şi nu doar date aproximative şi nefondate pe adevăruri ştiinţifice, pentru a se feri lumea de capcana ştirilor false care au inundat lumea. Dacă apelăm la site-ul de mai sus, vom găsi răspuns şi la întrebarea, dacă pot refuza vaccinarea, iar răspunsul este fără echivoc: vaccinarea este voluntară şi ne-obligatorie”, a transmis arhiepiscopul.

Un alt ierarh care s-a pronunțat pro-vaccinare încă dinainte de a începe campania este mitropolitul Olteniei, Irineu. Într-un interviu acordat PressHub în luna decembrie, acesta preciza: "Noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie. Evident că se vor realiza multe prin acest vaccin și noi ne rugăm acum să nu aibă reacții adverse".

Unul dintre cei mai influenți preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Necula, a declarat că oamenii ar trebui să înțeleagă că „vaccinurile sunt în mâna lui Dumnezeu” și a cerut autorităților să le explice credincioșilor că „suntem sub presiunea timpului și asta ne costă”.

„A crede că vaccinul e o încălcare a unei dogme ține de învelirea anatomiei în ideologie și e extrem de periculos, și dacă privești dintr-o parte și din alta. Credincios însemană om cu încredere în Dumnezeu și care-l lasă și pe Dumnezeu să aibă încredere în el. Adică un om lucid care conștientizează o dată în plus că este în mâna lui Dumnezeu, iar în mâna lui Dumnezeu, din când în când, stau și astfel de vaccinuri”, a spus Necula, la Digi24.

La rândul său, preotul catolic Francis Doboș a scris mai multe mesaje despre vaccin.

„Aghiasma e împotriva dracilor. Vaccinul împotriva covidului. Ok?! Nu le confundați. Dar pot fi administrate simultan. Bonus: luată pe stomacul gol, aghiasma îndepărtează conspirațiile și înmoaie inimile împietrite”, e unul dintre mesajele preotului, transmis pe Facebook.

Vocea critică de la Constanța

O poziție mult mai rezervată a avut-o arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, protagonist al mai multor acțiuni publice prin care a criticat măsurile de protecție impuse de autorități împotriva pandemiei.

Romania - Teodosie at Constanța, 6 January 2021

"Pentru orice boală, vaccinarea este un remediu, o combatere a bolii. Vaccin trebuie să fie, dar vaccinul trebuie să fie sigur. De data aceasta sunt atât de multe necunoscute, vaccinul încă nu are o determinare a efectelor secundare şi sunt deja atâtea situaţii în lume în care a produs efecte nedorite, iar oamenii sunt derutaţi. Zvonistica circulă foarte mult, oamenii nu au informaţii complete şi nu ştiu să discearnă ce este adevărat de ce nu este adevărat. Eu, ca orice păstor care predică adevărul neîndoielnic despre Hristos şi despre mântuire, despre iertare, iar adevărul acesta este absolut, nu putem fi nişte impresari ai autorităţilor care vor să îndemnăm la vaccinare cu ochii închişi, pentru că ceea ce spunem noi trebuie să fie valabil 100%. De aceea manifestăm o prudenţă, o rezervă, întrucât vaccinul nu şi-a produs efectul", declara ÎPS Teodosie pentru Agerpres, acum câteva zile.

În cadrul aceluiași interviu, Teodosie mai arătat că este pentru ştiinţă şi pentru vaccinare, dar aceasta trebuie să fie probată, iar atâta timp cât specialiştii din domeniu se contrazic, ar fi o îndrăzneală prea mare din partea sa să se situeze deasupra acestora şi să îndemne fără rezerve la vaccinare.

"Am văzut câte păreri sunt din partea medicilor şi specialiştilor, astfel încât e nevoie să cunoaştem realitatea. Unii se vaccinează demonstrativ în public. Nu ştim cu ce se vaccinează. Nu stăm lângă ei să vedem ce au pus acolo. Chiar sunt atâţia oameni care bănuiesc că această vaccinare demonstrativă poate fi cu altceva. Vaccinul este necesar dacă este foarte favorabil în combaterea bolii şi nu are efecte secundare. Câtă vreme nu cunoaştem efectele, avem rezerve. Oamenii nu sunt informaţi, nu există o logică, o înţelegere comună a specialiştilor, specialiştii se contrazic între ei şi atunci noi să fim deasupra specialiştilor, ar fi o îndrăzneală prea mare a noastră. De aceea noi ne rezervăm în a promova acest vaccin, nu ca principiu, ci ca realitate obiectivă a momentului. Când vor fi date certe, atunci nu trebuie să ne mai întrebe pe noi", mai afirma ÎPS Teodosie.

Romania senator Diana Sosoaca (AUR) on her first day in parliament without a face mask

Senatorul AUR Diana Iovanovici-Șoșoacă a criticat Biserica pentru mesajul general pro-vaccinare și a transmis instituției să iasă „urgent” din campania de vaccinare.

„Ce caută BOR implicat în așa ceva? Acum avem nevoie de credincioși? Dar când ne-ați inchis bisericile și pelerinajele, ați șters pe jos cu credincioșii și preoții! Așa cum noi, credincioșii, ne-am luptat pentru drepturile și libertățile noastre, ne vom lupta și împotriva dictaturii medicale! Dumnezeu este Dumnezeu! Dacă nu au reușit să distrugă credința cu metodele de anul trecut, se urmărește discreditarea bisericii și credinței cu dictatura medicală în care este implicată subversiv instituția bisericii de către cei care au acest interes. Atenție BOR! Ieșiti de aici urgent! ”, a precizat Șoșoacă.

Preoții ar trebui să fie vaccinați, alături de alte categorii profesionale, în etapa a doua de vaccinare din țara noastră, care va începe pe 15 ianuarie.