Secretarul de stat american Antony Blinken soseşte luni în Orientul Mijlociu pentru noi discuții și negocieri legate ce un armistițiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza. Este a cincea vizită a șefului diplomației americane în Orientul Apropiat de la începerea războiului din Gaza.
Antony Blinken are, de asemenea, pe agendă, vizite în Qatar, Egipt, Israel şi Cisiordania ocupată.
SUA afirmă că sprijină în continuare „dreptul Israelului de a se apăra”, însă este din ce în ce mai frustrată maniera în care o face. SUA au cerut în numeroase rânduri Israelului să reducă la maxim numărul victimelor civile din Gaza și susțin ideea unui stat palestinian ca soluție de pace pe termen lung. Israelul nu e de acord cu înființarea unui stat palestinian.
În Israel, Antony Blinken va cere autorităților să permită intrarea mai multor alimente și medicamente în Fâşia Gaza.
„Nevoile populației palestiniene se află în centrul abordării americane”, a spus consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Un acord de pace nu e chiar aproape
La Beirut, un oficial Hamas a declarat sâmbătă că este prematur să se vorbească despre un acord privind un armistiţiu. Proiectul elaborat de mediatorii qatarezi, americani şi egipteni este „un acord-cadru care trebuie studiat” a spus liderul organizației.
Potrivit unei surse Hamas, citată de AFP, propunerea include un armistiţiu de şase săptămâni și eliberarea treptată a ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.
Hamas cere o încetare totală a focului. Israelul refuză încetarea războiului. Premierul Netanyahu a declarat de mai multe războiul se va termina când organizația Hamas va fi complet distrusă în Gaza.
Luptele intense continuă în Gaza
Armata israeliană a bombardat din nou duminică Khan Younis, în sudul teritoriului, unde susţine că se ascund lideri ai mişcării islamiste palestiniene, transmit agențiile de presă.
Oficialii militari de la Tel Aviv spun că armata a realizat un raid asupra unui complex folosit de Hamas pentru a pregăti atacul din 7 octombrie. Potrivit armatei, acesta ar fi servit drept centru de pregătire pentru Hamas.
Orașul Khan Younis, avea, potrivit ONU, 270 de mii de locuitori înainte e război. În prezent se află acolo 1,3 milioane de refugiați care au părăsit regiunile din Gaza devastate de conflict.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus că armata a distrus cea mai mare parte a „bastioanelor” Hamas. „Majoritatea celor care au rămas se află în sudul Fâşiei Gaza şi la Rafah, iar noi ne vom ocupa de ei”, a adăugat el.
Armata israeliană a anunțat că se va îndrepta și spre orașul Rafah, de asemenea un oraș suprapopulat cu refugiați, aflat la granița dintre Gaza și Egipt.
„Presiunea asupra Hamas funcţionează”, a declarat și ministrul apărării Yoav Gallant, după ce a anunțat săptămâna trecută că Rafah este următorul obiectiv militar.
Războiul a fost declanșat la 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Ca răspuns, Israelul a jurat să „anihileze” Hamas şi a lansat o ofensivă militară care s-a soldat cu 27.365 de morţi, în marea lor majoritate civili, potrivit ultimului bilanț prezentat duminică de Ministerul Sănătăţii din Gaza.
Armata israeliană a anunţat duminică moartea unui soldat. Numărul victimelor israeliene se ridică la 225 de la începutul campaniei sale terestre.
Îți mai recomandăm SUA vor lovi ținte din Siria și Irak și sancţionează colonişti israelieni din Cisiordania
Noi atacuri SUA asupra Houthi
Armata americană a anunțat că a realizat atacuri aeriene împotriva a cinci rachete în Yemen, împotriva unei rachete de croazieră de atac terestru și împotriva a patru rachete de croazieră antinavă, toate pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie.
Rachetele atacate de armata americană au fost considerate o „amenințare iminentă” atât pentru bazele militare și navele americane din regiune, cât și pentru vasele comerciale din Marea Roșie.
Atacul s-a produs la o zi după un val de raiduri aeriene americano-britanice, ca răspuns la atacurile rebelilor houthi în Marea Roşie, scrie AFP, care amintește că a fost a treia acțiune militară comună împotriva Houthi.
Houthi au început să atace traficul maritim din Marea Roşie în noiembrie, susţinând că vizează nave având legătură cu Israelul „din solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza.