Atacul comun al SUA și Marii Britanii, susținut de alte țări precum Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Olanda şi Noua Zeelandă, a venit pe fondul amenințărilor continue ale rebelilor Houthi de a ataca navele comerciale occidentale care trec prin Marea Roșie.
Potrivit unei declaraţii comune, loviturile au vizat „instalaţii de depozitare a armelor adânc îngropate, sisteme şi lansatoare de rachete, sisteme de apărare aeriană şi radare”. Au mai fost vizate și centre de control al dronelor.
Cel puțin 36 de obiective din 13 locații diferite au fost atacate cu avioane americane F/A-18 de pe portavionul Dwight D. Eisenhower și de nave de război americane din Marea Roșie, care au tras rachete Tomahawk.
Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că cele mai noi atacuri „nu reprezintă o escaladare” şi fac parte din misiunea existentă de „a degrada şi mai mult capacităţile rebelilor Houthi”.
„Această acţiune colectivă trimite un mesaj clar către Houthi că vor continua să suporte consecinţe suplimentare dacă nu pun capăt atacurilor lor ilegale asupra navelor maritime şi navale internaţionale”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
În replică, Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic Houthi, a declarat că grupul îşi va continua operaţiunile militare până când va fi ridicat asediul asupra Gaza şi a promis că va răspunde la ultimele lovituri ale SUA şi Marii Britanii în Yemen.
Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, a declarat la rândul său că loviturile „nu vor trece fără un răspuns și fără consecințe”.
Atacul împotriva rebelilor Houthi vine la doar o zi după ce SUA au lovit 85 de ţinte din Siria şi Irak ca răspuns atacul cu dronă din Iordania, de la finalul lunii trecute, în urma căruia au fost uciși trei militari americani, un atac pe care Washingtonul l-a atribuit Teheranului și aliaților săi care operează în Siria și Irak.
„Prima rundă” de atacuri americane
Duminică, oficiali de la Washington au promis acțiuni militare suplimentare împotriva grupărilor susținute de Iran în Orientul Mijlociu, după două zile de atacuri în Siria, Irak și Yemen.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat într-o serie de interviuri televizate pe 4 februarie că loviturile americane de vineri și sâmbătă au fost doar „prima rundă” de acțiuni militare și că vor urma și altele.
„A început cu lovituri în noaptea de vineri spre sâmbătă [2 februarie], dar acesta nu este sfârșitul”, a declarat el pentru postul de televiziune NBC.
„Intenționăm să luăm lovituri suplimentare și acțiuni suplimentare pentru a continua să trimitem un mesaj clar că Statele Unite vor răspunde atunci când forțele noastre sunt atacate sau când oamenii sunt uciși”, a subliniat Kirby.
El a declarat pentru CBS că vor fi „mai multe măsuri - unele văzute, altele poate nevăzute”, adăugând, totuși, că acțiunea de acum „nu aș descrie-o ca pe o campanie militară fără sfârșit”.