Antony Blinken și David Lammy au ajuns la Kiev, într-o demonstrație de sprijin față de Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken (dreapta) și ministrul britanic de externe David Lammy (stânga) au ajuns în gara din Kiev, Ucraina, miercuri, 11 septembrie 2024.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său britanic, David Lammy, au sosit miercuri la Kiev pentru a se întâlni cu înalți oficiali ucraineni într-o demonstrație de sprijin față de Ucraina în fața agresiunii rusești.

Cei doi au sosit cu trenul din Polonia pe 11 septembrie, în timp ce Ucraina se luptă să-și convingă aliații occidentali să renunțe la restricțiile care o împiedică să folosească arme cu rază lungă de acțiune în adâncul Rusiei.

„Cred că este un moment critic pentru Ucraina în mijlocul a ceea ce este un sezon intens de lupte de toamnă, în care Rusia continuă să-și intensifice agresiunea”, a declarat secretarul de stat american la Londra, pe 10 septembrie, înainte de a se îndrepta spre est.

De luni de zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere națiunilor occidentale să ridice restricțiile privind folosirea armelor cu rază lungă de acțiunie pe teritoriul Rusiei, spunând liderilor militari și apărării că nu ar trebui să restrângă capacitatea țării sale de a lupta cu forțele Kremlinului.

Președintele american Joe Biden a declarat pe 10 septembrie că administrația sa va găsi o modalitate de a ridica restricțiile, deși nu a oferit detalii.

„Împreună, lucrăm pentru a ne asigura că Ucraina își poate apăra teritoriul împotriva agresiunii în curs, că va fi capabilă să stea ferm pe picioarele sale din punct de vedere militar, economic, democratic și că va rămâne pe calea pe care ucrainenii își doresc atât de mult să fie: o integrare mai strânsă cu Europa, cu instituțiile transatlantice”, a spus Blinken înainte de călătorie.

„Ucraina se află în mod clar pe această cale. Împreună, vom continua să o ajutăm să meargă pe această cale”.

Apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat 20 de drone sinucigașe de tip Shahed lansate de Rusia la primele ore ale zilei de 11 septembrie, potrivit forțelor armate ucrainene.

Armata a declarat că Rusia a trimis noaptea trecută pe teritoriul său 25 de drone Shahed, o rachetă balistică Iskander, două rachete ghidate antiaeriene S-300 și șase rachete antiradar Kh-31p.

Proiectilele au vizat regiunile Kiev, Herson, Cerkasî, Sumî, Dnipropetrovsk și Poltava. Nu au fost disponibile imediat rapoarte despre victime sau pagube.

Îți mai recomandăm Rusia va avea un „răspuns adecvat” dacă SUA permit Kievului să folosească rachete cu rază lungă
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI