Linkuri accesibilitate

Rusia va avea un „răspuns adecvat” dacă SUA permit Kievului să folosească rachete cu rază lungă


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova ar avea un răspuns „potrivit” dacă Washingtonul va permite Ucrainei să folosească armele pentru atacuri cu rază lungă în interiorul Rusiei. 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova ar avea un răspuns „potrivit” dacă Washingtonul va permite Ucrainei să folosească armele pentru atacuri cu rază lungă în interiorul Rusiei. 

Rusia a amenințat miercuri cu „un răspuns adecvat” în cazul în care Statele Unite vor permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete ATACMS, care au o rază lungă de acțiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că se pare că Washingtonul a decis deja să permită Ucrainei să folosească rachetele pentru lovituri cu rază lungă în interiorul Rusiei.

Moscova ar avea un răspuns „potrivit” dacă s-ar întâmpla asta, a spus el. „La toate aceste acțiuni, SMO (operațiunea militară specială) este răspunsul”, a spus Peskov, folosind termenul preferat de Kremlin pentru conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

„Fiecare dintre aceste decizii, luate de Occidentul colectiv și apoi atribuite Ucrainei, reprezintă o confirmare suplimentară a justificării, necesității și inevitabilității SMO”, a mai spus Peskov.

Washingtonul a fost reticent până acum să furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei din cauza temerilor că o astfel de mișcare ar putea escalada conflictul care durează de mai bine de doi ani și jumătate.

Surse autorizate au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că SUA sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei astfel de arme, dar că Kievul va trebui să aștepte câteva luni, pentru că SUA mai au de rezolvat o serie de probleme tehnice înainte de transportarea lor.

Președintele Joe Biden a spus marți că administrația sa „lucrează” și că „rezolvă asta acum” pentru a găsi o modalitate ca Ucraina să poată folosi în interiorul Rusiei arme cu rază lungă de acțiune fabricate de Statele Unite.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat ridicarea restricțiilor asupra armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, astfel încât forțele sale să poată lovi aerodromurile, depozitele de muniții și centrele de comandă din interiorul Rusiei.

Întrebat de reporteri marți dacă va permite Ucrainei să folosească astfel de rachete pentru a viza obiective din interiorul Rusiei, a spus: „Rezolvăm asta chiar acum”.

Comentariile sale au urmat unei evaluări făcute de SUA conform căreia Iranul a furnizat rachete Rusiei.

Declarațiile au atras condamnarea rapidă a Kremlinului. Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului țării, a declarat că o astfel de mișcare ar face din SUA și aliații săi participanți la război și ar determina Rusia să desfășoare arme mai puternice.

Permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete fabricate în Statele Unite, capabile să lovească în interiorul Rusiei, reprezintă o schimbare majoră de politică din partea Washingtonului, în ciuda faptului că au trimis mai mult de 56 de miliarde de dolari sub formă de sprijin militar la Kiev.

Ceilalți aliați ai Ucrainei au furnizat arme, dar cu restricții privind modul și locul în care acestea pot fi folosite în interiorul Rusiei, temându-se că atacurile ucrainene ar putea provoca represalii rusești și ar atrage țările NATO în război.

„Trebuie să avem această capacitate pe rază lungă, nu numai pe teritoriul divizat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei, astfel încât Rusia să fie motivată să caute pacea”, a spus Zelenski săptămâna trecută în Germania.

„Trebuie să facem orașele rusești și chiar soldații ruși să se gândească la ceea ce au nevoie: de pace sau de Putin”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy vizitează miercuri capitala ucraineană Kiev.

Blinken a vorbit cu reporterii din Londra înainte de călătorie, dar a refuzat să spună dacă Washingtonul va da undă verde folosirii acestor arme de Ucraina. El a spus doar că vor fi luați în considerare numeroși factori.

Potențiala schimbare de atitudine a SUA în ceea ce privește utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina vine după ce forțele Moscovei continuă să avanseze în regiunea Donbas, chiar și după incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk, din Rusia, începută luna trecută, care a surprins forțele rusești.

De asemenea, Rusia și-a intensificat, atacurile cu drone și rachete asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce Ucraina a tras sute de drone de atac cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc.

La sfârșitul acestei luni, Zelenski va călători în SUA și îi va prezenta lui Biden și celor doi candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie un plan prin care speră să reducă durata războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG