Blog de la Bruxelles: un summit politic european foarte britanic

La summitul EPC din iunie 2023, de la Bulboaca, a participat și preșdintele ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de președintele R.Moldova, Maia Sandu, și președintele francez Emmanuel Macron.

Praga, 17 iulie 2024 – La o săptămână de la summitul NATO de la Washington are loc o altă adunare a liderilor.

De data aceasta este Summit-ul Comunității Politice Europene (EPC), care reunește lideri din aproape toate națiunile europene, cu excepția Belarusului și Rusiei, care va avea loc în Regatul Unit pe 18 iulie.

Mai precis, toți vor coborî la Palatul Blenheim din Oxfordshire, nu prea departe de Londra, locul de naștere al legendarului prim-ministru britanic Winston Churchill.

Poate că cel mai mare reflector va fi pus pe unul dintre succesorii săi, noul lider ales al Regatului Unit, Keir Starmer, care, în calitate de gazdă a summit-ului, va face prima sa încercare reală de a-și reorienta țara către Europa în general și spre Uniunea Europeană în special, după opt ani de relații post-Brexit complicate și uneori dezastruoase.

Chiar dacă cea mai mare parte a pregătirii reuniunii a avut loc în timpul guvernului conservator anterior, Bruxellesul este plin de complimente, remarcând cât de minunată a fost pregătirea până la summit și cât de puține perturbări au adus alegerile generale din Marea Britanie de la începutul lunii iunie.

Nu vă înșelați: oamenii din UE în general sunt încântați de Starmer – primul premier laburist de la Gordon Brown, în 2010. Toți observă că primele impresii despre el în marja recentului summit NATO de la Washington au fost în general entuziaste, iar discuțiile cu el au fost descrise drept „pozitive”.

Îți mai recomandăm Comunitatea Politică Europeană, noul club de 44 de națiuni, izolează Rusia

Sau, după cum a remarcat recent un înalt oficial al UE la un briefing, „totul a avut o vibrație bună până acum. Acum e timpul să trecem și la conținut.”

Există o impresie generală că Marea Britanie și UE au nevoie de o apropiere politică. Războiul din Ucraina este unul dintre motive, dar riscul realegerii lui Donald Trump la conducerea SUA este ceva ce preocupă multe minți pe continent și în noul guvern de centru-stânga de la Londra.

Nu vă așteptați la vreo descoperire majoră de la întâlnirea de la Blenheim, dar în continuare ați putea prevedea un pact de securitate îmbunătățit între UE și Regatul Unit, posibil relații comerciale mai puternice și poate chiar o mobilitate sporită între cele două entități.

În curând, s-ar putea să vedem un summit adecvat UE-Marea Britanie în care unele dintre aceste lucruri pot fi eliminate.

Dar EPC?

Până acum, se pare că vor participa în jur de 45 de lideri, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Nu vă așteptați la mare lucru în ceea ce privește conținutul și livrabilele, EPC nu a fost niciodată prea bun la acest capitol. Creație a lui Emmanuel Macron în 2022, la scurt timp după invazia rusească în Ucraina, EPC a fost menită să apropie din punct de vedere politic restul Europei – „intimitate strategică”, așa cum a spus Macron pentru prima dată.

Aceasta înseamnă că liderii se adună de două ori pe an, iar gazda se împarte între statele UE și cele non-membre. Și se pare că liderilor le place destul de mult.

Îți mai recomandăm UE, Granada: Vom consolida puterea economică. Polonia și Ungaria resping declarația privind migrația

În primul rând, pentru că durează destul de puțin, se întâlnesc doar o jumătate de zi și ceva. Apoi, tinde să fie găzduit în locuri spectaculoase.

Întâlnirea inaugurală de acum doi ani a avut loc la monumentalul castel din Praga, urmată de o cramă rafinată în afara Chișinăului și apoi în Granada, unde liderii au luat cina la Alhambra, iar acum va avea loc într-o casă de țară clasică britanică. Nu e rău pentru o „întâlnire politică rapidă”, în structuri mult mai puțin formale în comparație cu alte organisme similare precum Consiliul Europei și OSCE.

Ce este în meniu?

Întâlnirea începe cu o ședință plenară de deschidere, o fotografie de familie, câteva mese rotunde tematice și apoi o masă rotundă de închidere – totul în cinci ore.

Apoi este loc pentru diferite întâlniri bilaterale, înainte de recepția găzduită de regele Charles. Mesele rotunde vor trata trei subiecte specifice: apărarea democrațiilor (adică coordonarea în combaterea interferențelor străine în procese electorale), migrația (în special cooperarea în ceea ce privește abordarea „migrației neregulate” și crearea căilor legale pentru a veni în Europa) și conectivitate energetică.

Macron și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vor coprezida masa rotundă privind apărarea democrațiilor, care este atât de populară încât există un al doilea grup pe aceeași temă, coprezidat de președintele Consiliului European Charles Michel și de premierul muntenegrean, Milojko Spajic.

Prim-miniștrii Italiei și Albaniei, Giorgia Meloni și, respectiv, Edi Rama, vor găzdui masa rotundă privind migrația. Într-adevăr, o alegere controversată, deoarece cele două țări ale lor au încheiat recent un acord foarte criticat prin care Albania ar găzdui migranții interceptați de ambarcațiuni italiene pe mare. Slovenia și Norvegia vor conduce masa rotundă în domeniul energiei.

Pe lângă fotografiile orientative despre cine vorbește cu cine, unele întâlniri bilaterale merită să fie urmărite. La EPC, UE, sub conducerea lui Michel și Macron, a încercat să obțină un acord de pace între liderii Armeniei și Azerbaidjanului.

Discuțiile care au continuat apoi la Bruxelles de ceva vreme nu au avut cu adevărat succes. Dar există șanse ca Michel să facă o ultimă încercare la Blenheim înainte de a-și termina actualul mandat spre sfârșitul anului. Un oficial al UE care cunoaște problema a spus că există contacte, dar că formatul (bilateral, trilateral sau nimic) depinde de ceea ce este cel mai propice și mai potrivit.

Și apoi, desigur, urmează următorul summit EPC. Va avea loc pe 7 noiembrie – la doar câteva zile după alegerile prezidențiale din SUA. Până acum, înțelegerea este că întâlnirea va avea loc în Ungaria, cu premierul țării Viktor Orban ca gazdă oficială.

Dar recentele sale călătorii la Moscova și Beijing i-au înfuriat pe mulți membri ai UE, până la punctul în care nu mai pot trimite miniștri la diferite evenimente legate de UE din Ungaria. Acum, CPE nu este un organism al UE și, până acum, nu au existat apeluri deschise pentru schimbarea locației întâlnirii. Dar pot ceilalți lideri să suporte cu adevărat o adunare mare la Budapesta, mai ales dacă un Orban, previzibil de bucuros, îi va întâmpina pe urmele de aliatul său politic Trump care a capturat din nou Casa Albă?

Îți mai recomandăm Cum i-a convins Maia Sandu pe liderii europeni să organizeze viitorul summit la Chișinău
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.