Galerie Foto | Blue Air, toate aeronavele la sol. Călătorii rămași în aeroporturi reacționează pe social media
Peste 1.000 de pasageri ai Blue Air se pregăteau de îmbarcare când compania a anunțat sistarea zborurilor, spune purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi București, Valentin Iordache, citat de Hotnews. „Pasagerii au fost supărați, dar nu recalcitranți. Au primit alimente și apă”, a susținut purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi București, conform sursei citate.
„Tatăl meu este în aeroport de aproape 12 h, așteptând să plece la o cursa programată la ora 10:50”, a comentat Alexandra pe Facebook.
Potrivit reprezentanților companiei, decizia de suspendare a zborurilor este cauzată de „o situație neprevăzută constând în oprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului”.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că blocarea conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a zborurilor și a spus că Ministerul Mediului nu a aprobat decizia luată de Blue Air.
Mai mulți pasageri au aflat că le-au fost anulate cursele de pe aeroport. Pe „Henri Coandă” din Otopeni, aeroportul care deservește Bucureștiul, unii pasageri nemulțumiți au început să scandeze împotriva companiei.
Premierul Nicolae Ciucă a intervenit. „Nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturi”, a spus premierul României, care a promis că va analiza situația și va lua o decizie alături de ministrul Mediului.
Ulterior, Guvernul României a luat decizia să plătească compania Tarom pentru a-i aduce acasă pe clienții Blue Air.
„Pe 9 aveam zbor spre Málaga pentru petrecerea concediului, după un an de munca. Am pierdut cazarea, biletele de intrare la obiectivele turistice pe care le-am achiziționat online, biletele de tren pentru orașele turistice andaluze plus stresul prin care trecem. Cine plătește pentru toate acestea?”, se întreabă, pe Facebook, Georgeta G.
„Se poate depune cerere de despăgubire pentru situația de față?”, întreabă, pe social media, Andrei. „Ce situație aiurea”, remarcă Maria. „Și situația este albastră acum, nu doar aerul”, răspunde Ion.
Înainte de pandemie, compania avea profit. În 2020 a înregistrat pierderi de 403 milioane de lei. Afacerea a fost deținută inițial de Nelu Iordache, este controlată acum de omul de afaceri Rada Teodor Cristian și are peste 2.200 de dosare în instanță, printre care și cele depuse pentru a intra în faliment.
„Au păcălit o mulțime de călători, fără sa ramburseze prețul biletelor”, spune, pe Facebook, Victor. „Dar ce nu anunță din timp să știe oamenii, nu când sunt acolo deja”, se întreabă Flori.
„Ce se întâmplă acum este bătaia de joc a statului român, a Guvernului României. Statul trebuia să ajute această companie din cauza restricțiilor COVID-19, îi închizi activitatea 2 ani și cu ce vrei să se susțină această firmă?”, comentează Daniel Florin.
„Ministrul Mediului Barna vrea să facă mai mult loc pe piață pentru compania ungara Wizz”, scrie Cătălin.
Ryanair și Wizz Air au anunțat că pun la dispoziție biletele cu preț special pentru pasagerii Blue Air afectați de anularea curselor.
Blue Air a precizat într-un comunicat că a ajuns în această situație după declarațiile publice făcute de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care i-a descurajat pe oameni să mai cumpere bilete de zbor cu Blue Air. Ca atare, compania a înregistrat pierderi semnificative, de peste 5 milioane de euro.
Anunțul Blue Air vine la doar două luni după ce ANPC a amendat compania de zbor cu peste 2 milioane de euro pentru neregulile semnalate de mai mulți consumatori la capitolul rezervări de bilete.
În august 2020, Comisia Europeană a aprobat un împrumut de până la aproximativ 62 de milioane de euro (aproximativ 301 milioane de lei), garantat de Statul Român pentru a compensa Blue Air pentru pierderile suferite din cauza pandemiei de coronavirus și pentru a oferi companiei aeriene un suport urgent de lichiditate.