Inițial proiectul prevedea ca în afara țării să poată fi depozitată în străinătate „exclusiv în scopul obținerii de venituri” maximum 5% din rezerva internațională de aur a României.
Ulterior, potrivit documentului BNR, primit de Parlament, luni, 15 aprilie, obținut de Europa Liberă, senatorul Șerban Nicolae a comunicat BNR faptul că intenționează să solicite deputaților înlocuirea acelui amendament cu un altul prin care toată rezerva de aur din Banca Angliei să fie depozitată în țară.
„Introducerea unui nou amendament, constând în modificarea art.30 alin (1) lit. A), după urmează: «Banca Națională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea și riscul specific activelor externe, stabilește și menține rezerve internaționale, în astfel de condiții încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente aur deținut în țară sau depozitat în străinătate»”, arată documentul citat.
Practic, noul amendament presuspune renunțarea la sintagma „sau depozitat în străinătate” și restricționează administrarea rezervelor internaționale de către BNR. Potrivit documentului BNR, urmează ca „întreaga rezervă de aur să fie depozitată în țară, fiind eliminată inclusiv posibilitatea de a depozita în străinătate o anumită cantitate de aur constituită ca rezervă internațională, conform strategiei de administrare cât mai eficientă a rezervelor internaționale, adoptată în condițiile piețelor europene și mondiale”.
BNR mai atrage atenția că orice încercare de modificare a Legii privind Statutul BNR necesită consultarea Băncii Central Europene înainte adoptării acesteia în Parlament, „astfel încât avizul acestei instituții să poată fi luat în considerare”.
Mai mult, administrarea rezervelor internaționale, din care fac parte și cele de aur, reprezintă atributul exclusiv al băncilor centrale membre ale Sistemului European aș Băncilor Centrale, din care face parte și BNR.
Banca Centrală mentionează că, în aceste condiții, nu poate susține propunerea legislativă în forma adoptată de Senat și nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Șerban Nicolae.
În schimb, BNR propune modificarea articolului respectiv prin introducerea sintagmei „cu informarea Parlamentului”. Astfel, banca centrală sugerează ca articolul respectiv să prevadă ca rezerva de aur să fie depozitată în țară sau în străinătate, cu informarea Parlamentului.
Marți proiectul de lege inițiat de cei doi social-democrați a trecut de Comisia de buget a Camerei. Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.
Îți mai recomandăm Cât costă aducerea rezervei de aur în România? Numai polița de asigurare ar fi chiria pe 23 ani de la Banca Angliei