Când vine vorba de piața muncii din România, angajații se uită destul de des după job-uri noi, după oportunități, sunt mult mai activi în câmpul forței de muncă și mai ales în a căuta un job nou decât stau cei din străinătate, constată Bogdan Badea.
Ce spune asta despre noi? Nu știm să ne relaxăm, nu suntem deloc mulțumiți cu ce avem astăzi: „Mereu ne uităm la ziua de mâine, poate câștigăm mai bine. Practic, o stare generalizată de... îmi doresc mai bine non-stop.”
Dacă aș fi împăcat cu ce am, dar îmi doresc mai bine, nu este neapărat o mentalitate greșită, dar faptul că nu sunt mulțumit cu ce am și întotdeauna îmi doresc mai bine, probabil ne duce într-o stare de anxietate constantă, crede acesta.
Cât de mare e obsesia românilor pentru a deveni cineva, pentru a avea un anumit statut? Este foarte mare, crede Bogdan Badea: „Din păcate, pe măsură ce urci în ierarhie, este foarte, foarte greu să te mai oprești.”
Urmăriți interviul video pe canalul de YouTube
Dorința de avere și obsesia muncii
Sunt românii dependenți de muncă? „Nu cred că sunt conștienți de asta. Românii sunt dependenți de statutul pe care li-l oferă o anumită poziție. Și mai este și această dependență de bani, de a acumula, care ne caracterizează, din păcate, și ca popor. Noi vrem să acumulăm, să acumulăm. Mai strângem un an, mai luăm un apartament, mai închiriem.”
Bogdan Badea folosește termenul „mogulime” atunci când se referă la românii care își doresc mereu să acumuleze, să le fie mai bine, să trăiască mai bine: „Nu ne oprim în a zice: «ok, sunt mulțumit cu ce am! Eu să am mai mult» probabil că e mai caracteristic pentru poporul român decât aprecierea celorlalți.”
Îți mai recomandăm #10Întrebări | De ce vor mulți angajați să își schimbe locul de muncă? Consultant: Marea „demisioneală” nu a dispărutE clar că, pentru generația 30-35+, a fost o obsesie cariera, să urce cât mai mult, să rămână acolo și să dea cât mai mult, susține Badea.
„Din păcate, nu prea știu să se oprească, nu prea știu când să ia o pauză și doresc întotdeauna să câștige mai mult, să ia o poziție nouă, să demonstreze an de an că merită poziția respectivă.”
E o diferență mare între noi și angajații din alte țări, explică el, pentru că ei, când dau shut down la ora 5:00, dau shut down la ora 5:00.
„Uite, Anglia. Acolo, românii de ce sunt atât de apreciați? Pentru că sunt singurii care nu închid laptopul la ora 5:00, să plece în primul pub să bea o bere. Românii încă mai muncesc. Englezul și-a închis laptopul, s-a dus, s-a relaxat. Românul încă mai muncește, încă mai muncește... Și așa se întâmplă în general în majoritatea țărilor din Europa de Vest. Muncești, dar știi să te și oprești”, spune Badea.
Ascultați podcastul SmartJob
Your browser doesn’t support HTML5
Curajul de a-ți schimba job-ul
Vrei să pleci de la job? Ai adunat frustrări? Ce-ar trebui să faci? CEO-ul eJobs spune că discuția ar trebui să fie cu managerul, cu departamentul de resurse umane, să povestești ce s-a întâmplat chiar înainte de a-ți da demisia.
„Până la urmă, n-ai nimic de pierdut, oricum vrei să pleci. Ce se întâmplă la noi este că mai mult vorbești cu colegii și te duci cu frustrările către colegii din echipă.”
Îți mai recomandăm #10Întrebări | Care vor fi meseriile viitorului? Radu Burnete/Confederația Concordia: Multe vor fi preluate de roboțiSunt prea multe oportunități în piață ca să rămâi frustrat într-un job, susține Badea: „Sunt mult prea multe, fie pe domeniul pe care ești, fie pe un domeniu similar, ca să nu schimbi de tot, fie pe un domeniu total diferit. Nu îți place ce găsești în România? Ai multe oportunități în afară sau chiar să muncești de acasă pentru companii din Anglia, Olanda, Germania, Franța.”
Până la urmă, ce job e plăcut dacă nu îți mai place ceea ce faci sau nu te mai simți confortabil în locul în care te afli?
Soluția este să acționezi, recomandă Bogdan Badea: „Nu cred că ai de ce să-ți acumulezi frustrări zi de zi. Caută ceva care ți se potrivește astfel încât dintr-un om frustrat să devii un om fericit.”