Blogger rus condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare pentru că a criticat invadarea Ucrainei

Bloggerul rus Andrei Kurșin a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare din cauza postărilor sale online care criticau invadarea Ucrainei de către Rusia.

Pe 7 august, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe bloggerul Andrei Kurșin la 6 ani și jumătate de închisoare pentru două postări pe care le-a făcut online în care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia.

Instanța l-a găsit vinovat pe administratorul canalului Moscow Calling Telegram pentru distribuirea de informații „false” despre armata rusă.

Kurșin a fost arestat în august 2023 pentru postările sale în care critica atacurile militare ale Rusiei asupra barajului de la Krivoi Rog, în care au fost inundate mai multe sate ucrainene, și a maternității din Vilneansk, din regiunea Zaporojie, din Ucraina.

Bloggerul a fost reținut la sfârșitul lunii august 2023.

El a pledat vinovat și a semnat o mărturisire în care și-a exprimat disponibilitatea de a se alătura trupelor rusești care invadează Ucraina. În timpul anchetei, a stat în arest la domiciliu.

„Tot acest proces este ca în Harry Potter, când Umbridge l-a forțat să scrie cu sânge «Nu trebuie să mint»”, scrie Mediazona referindu-se la declarația dată de Kurșin înainte de verdict.

Administratorul Moscow Calling le-a mai spus reporterilor că ia în considerare posibilitatea de a merge pe front, dar a spus că presupune că nu va fi luat pentru că „comandamentul va decide să nu se deranjeze cu un caz atât de important”.

Anterior, Kurșin a negat că postările sale de pe Telegram ar fi fost motivate de ura față de forțele armate rusești și a spus că și el a fost soldat și păstrează încă legătura cu luptătorii patriei, față de care nu are cum manifesta vreun sentiment de ură.

Canalul Moscow Calling, care are peste 50 de mii de abonați, a publicat știri și materiale consacrate războiului din Ucraina, inclusiv critici la adresa autorităților rusești.

Bombardarea unei maternități din Vilneansk a fost numită „crimă de război din partea forțelor armate ruse” pe canal.

Îți mai recomandăm Rusia. Două artiste închise pentru că spectacolul lor ar promova terorismul
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI