Boris Johnson pleacă din Parlamentul britanic și relansează tensiunile politice interne

Ancheta parlamentară care a declanșat plecarea lui Boris Johnson din Parlamentul britanic a investigat dacă acesta a spus sau nu adevărul cu privire la petrecerile organizate în Downing Street în timpul pandemiei. Imagine din 2 martie 2023, Global Soft Power Summit, Londra.

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat, vineri seară, că își predă mandatul de deputat, în urma anchetei „partygate” cu privire la petrecerile din timpul pandemiei. El a acuzat membrii comisiei de anchetă că au avut ca unic scop să îl găsească vinovat, transmite BBC.

Plecare lui Boris Johnson nu doar a reaprins valul de acuzații la adresa sa, dar pune presiune asupra partidului și a premierului Rishi Sunak, care reușise în ultimele șapte luni să mențină cel puțin o aparență de stabilitate la guvernare.

Îți mai recomandăm Cine este Rishi Sunak, viitorul premier al Marii Britanii

Johnson demisionează înainte de publicarea raportului comisiei de anchetă.

Aceasta a încercat să stabilească dacă fostul premier a spus adevărul în fața Parlamentului cu privire la acuzațiile despre petrecerile din timpul pandemiei.

În opinia fostului premier, transmisă într-o declarație preluată integral de BBC, membrii comisiei au ales „să ignore adevărul” și să îl „forțeze” să plece din Parlament în mod „nedemocratic”.

Îți mai recomandăm Demisia lui Boris Johnson. Despre (ne)încredere și bun simț politic în democrație