Bezrukavîi a fost arestat într-o operațiune a poliției din cantonul Una-Sana și a serviciilor speciale bosniace. Suspectul locuia în Bosanska Krupa, la câțiva kilometri de Republika Srpska, care este parte a Bosniei și Herțegovina, dar care are o conducere prorusă.
Ministrul de interne al cantonului Una-Sana, Adnan Habibija, a spus redacției bosniace a Europei Libere că Bezrukavîi este bănuit de legături cu tabere de antrenament din apropiere de Banja Luka, capitala Republicii Srpska.
Suspectul a intrat în Bosnia și Herțegovina pe 22 februarie, venind din Turcia, și a prezentat la intrare documente emise de Federația Rusă.
Acum, are acte emise de Spania. Serviciul pentru Afaceri cu Străinii a spus redacției bosniace a Europei Libere pe 19 noiembrie că Bezrukavîi a fost transferat din arestul poliției la Centrul de Imigrare din orașul Sarajevo de Est (la sud de capitala bosniacă), iar autoritățile îi examinează actele suspectului pentru a vedea dacă sunt autentice și a decide în ce țară îl deportează.
O zi mai târziu, pe 20 noiembrie, Serviciul a clarificat într-un comunicat că Bezrukavîi, este dat în căutare prin Interpol de Polonia, fără a preciza motivele.
Faptul că instructori ruși ar pregăti moldoveni în Balcani pentru a destabiliza Republica Moldova a fost dezvăluit prima dată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, pe 17 octombrie, chiar înainte de alegerile prezidențiale moldovene.
SIS a publicat atunci o listă cu presupuși instructori, dar numele lui Alexandr Bezrukavîi nu apărea pe acea listă.
El a intrat în Bosnia și Herțegovina pe 22 februarie, venind din Turcia, și a prezentat la intrare documente emise de Federația Rusă. Acum, are acte emise de Spania.
Serviciul pentru Afaceri cu Străinii a spus redacției bosniace a Europei Libere pe 19 noiembrie că Bezrukavîi a fost transferat din arestul poliției la Centrul de Imigrare din orașul Sarajevo de Est (la sud de capitala bosniacă), iar autoritățile îi examinează actele suspectului pentru a vedea dacă sunt autentice și a decide în ce țară îl deportează.
În dezvăluirile din octombrie, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a spus că cel puțin patru moldoveni au fost instruiți în tabere ale grupărilor paramilitare rusești Ferma și Wagner, atât în Bosnia și Herțegovina, cât și în Serbia, prin înțelegere cu oligarhul fugar Ilan Șor care urmărea destabilizarea Republicii Moldova după recentele alegeri prezidențiale.
Poliția moldoveană i-a arestat pe cei patru în octombrie, iar Europa Liberă a aflat că arestul tocmai le-a fost extins cu încă o lună, ei fiind anchetați în continuare de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Relatările autorităților moldovene despre taberele de antrenament în Bosnia și Herțegovina au fost confirmate mai târziu de serviciile de informații bosniace, sugerând că acestea s-ar afla pe teritoriul Republicii Srpska, entitatea pro-rusă a Bosniei și Herțegovina.
Ministrul bosniac de externe, Elmedin Konaković, a spus la 24 octombrie că în țara sa au venit persoane care, „în numele și pe cheltuiala Federației Ruse, au instruit membri ai echipelor moldovenești”.
Ambasada Statelor Unite din Bosnia și Herțegovina a calificat drept „extrem de îngrijorătoare” relatările privind „ruși asociați cu grupuri militare private rusești, care au organizat tabere în entitatea Republika Srpska și au antrenat persoane pentru a submina procesele democratice din Republica Moldova”.
Îți mai recomandăm Premierul Moldovei, Dorin Recean: Țara luptă cu o grupare finanțată extern cu 2% din PIBEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI