Ilfovul este, de altfel, județul cu cea mai incidență din țară, 16,01. Cu toate acestea, autoritățile refuză măsura carantinei, ignorând recomandările categorice ale specialiștilor.
Institutul Național de Sănătate Publică a propus încă de miercuri, 13 octombrie 2021, instituirea carantinei în zona metropolitană a Municipiului București, care cuprinde și localitățile din județul Ilfov, pentru 14 zile, potrivit unui document publicat de Hotnews.
INSP-ul propune să rămână deschise numai creșele și grădinițele, bisericile, coafoarele și magazinele până la ora 20:00, benzinăriile și serviciile de livrăre la domiciliu. De asemenea, transportul în comun, farmaciile și clinicile medicale să rămână deschise în condiții obișnuite, cu respectarea tuturor regulilor sanitare.
Argumentele INSP sunt că în următoarele două săptămâni situația epidemiologică nu se va schimba și nu există un control al măsurilor de protecție, care sunt ineficiente și nu sunt aplicate unitar.
La o rată de infectare sensibil mai mică decât cea din București și Ilfov, de 9,94 / 1.000, Drobeta Turnu Severin a intrat în carantină din 11 octombrie pentru 14 zile. Nu mai avea locuri în spitale, la fel cum este de zile bune cazul Bucureștiului.
Premierul demis nu e de acord cu carantinarea
La o zi de la trimiterea recomandării INSP, premierul Cîțu a spus, joi, că nu ia în considerare o astfel de măsură.
„Nu în acest moment, nu luăm această măsură, aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuție despre carantinarea Bucureștiului și a Ilfovului și nu a funcționat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a spus Florin Cîțu, invocând un moment al pandemiei care era, de departe, mult mai ușor de gestionat decât cel din prezent.
Îți mai recomandăm Covid. Peste 16.000 de cazuri noi și record absolut de pacienți la ATIPremierul a spus că a discutat cu ministrul Sănătăţii pentru a se cere certificatul verde pentru toate activităţile economice care implică un contact cu persoane. Autoritățile „se gândesc" la asta, dar nu se știe de când s-ar putea introduce măsura.
„Dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că aceasta este o măsură care ar ajuta foarte mult. Încă n-am discutat despre a reduce de exemplu numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice, dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important și ne gândim la acest lucru”, a declarat Cîțu.
DSP București nu a cerut carantinarea
Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la Raed Arafat, Direcția de Sănătate Publică București și Prefectura București, care se află printre cei care au primit cererea de la INSP.
Oana Nicolescu, directoarea DSP București, a spus că nu a propus carantinarea Capitalei, așa cum a cerut INSP-ul.
Prefectura Bucureștiului a răspuns că nu e de competența ei, „Competența nu este la nivel de comitet județean”, a răspuns subprefectul Antoanela Ghiță.
Epidemiolog: Mor oameni!
Medicii epidemiologi susțin carantinarea. Emil Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că în momentul în care limitezi mobilitatea oamenilor, limitezi și transmisia virusului.
„Cu cât ai mai multe deplasări, și justificate și nejustificate, cu cât ai mai multe contacte, crește riscul de transmitere și riscul de răspândire al virusului. Asta e chintesența carantinării: limitarea deplasărilor. Limitând deplasările limitezi contactele, iar limitând contactele limitezi răspândirea infecției. Altă soluție nu e”, a spus Emil Popovici.
„Nimeni nu-și dorește carantinarea, pe toți ne-a limitat și ne-a întors pe dos, dar mor oameni. Nu e vorba că sunt oameni care tușesc și strănută, e vorba că mor oameni. Și până la urmă este o responsabilitate enormă și pe cei care iau decizii acum, fiindcă vor răspunde unii dacă nu iau deciziile potrivite. Mor oameni—au fost 400 pe zi”, a continuat Popovici.
Îți mai recomandăm Spitalele sunt pline de copii bolnavi. Majoritatea provin din familii nevaccinateEpidemiologul susține că certificatul verde nu este o soluție din moment ce nu este verificat riguros, iar oamenii umblă cu astfel de certificate verzi contrafăcute.
„Certificatul verde poate fi introdus cu condiția să se verifice cu adevărat și să nu fie situația aia în care unii merg cu certificatul altuia sau cu certificate false”, a arătat epidemiologul.
Emil Popovici spune că există principiul că școala trebuie închisă ultima și deschisă prima, dar și la școală și în transportul public până la școală se poate transmite virusul.
„Gândiți-vă numai la mijloacele de transport în comun, numai dacă unul este infectat într-un vagon de tramvai sau de metrou, dacă expunerea e suficientă, infectează alți 8 care la rândul lor infectează”, a conchis Emil Popovici.
Nu este prima dată când autoritățile nu țin seama de medici. Miercuri, după ce DSP Ilfov a propus închiderea școlilor din tot județul pentru că sunt principalul transmițător al virusului, ministrul Sorin Cîmpeanu a atras atenția că DSP-ul nu are bază legală pentru închiderea școlilor și se substituie Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și Inspectoratului Școlar.
Îți mai recomandăm De ce nu se închid școlile când incidența infectărilor e mare? Cearta dintre DSP Ilfov și Ministerul EducațieiCe prevede legea privind instituirea carantinei:
Legea 13/2020, articolul 12:
- (1)Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.
- (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în situația în care măsura vizează două sau mai multe județe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
- (3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.
- (4) În cazul producerii unui accident biologic, măsura carantinei zonale prevăzută la alin. (1) și (2) se poate institui temporar, până la stabilirea impactului agentului înalt patogen răspândit și, după caz, până la înlăturarea efectelor.
- (5) Asigurarea ordinii publice în spațiile special desemnate de autorități pentru carantină, precum și în unitățile sanitare sau în locațiile alternative atașate acestora stabilite pentru izolare, prevăzute de prezenta lege, se realizează atât în exteriorul, cât și în interiorul acestora de către poliția locală. În situația în care poliția locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se asigură de către Jandarmeria Română sau Poliția Română, după caz.
Ce măsuri sunt în vigoare în București:
- Obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise.
- Carantina de noapte între 20:00 şi 5:00 pentru persoanele nevaccinate. Cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală nu au nevoie de declaraţie;
- Restaurante şi cinematografe deschise la jumătate din capacitate pentru vaccinaţi şi trecuţi prin boală;
- Evenimente private (nunţi, botezuri) la jumătate din capacitate (cel mult 200 de persoane), pentru vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală;
- Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă;
- Săli de sport deschise la jumătate din capacitate pentru vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală;
- Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună şi sunt vaccinate sau trecute prin boală;
- Magazinele se închid la ora 22:00.