Linkuri accesibilitate

Spitalele sunt pline de copii bolnavi. Majoritatea provin din familii nevaccinate


Tulpina Delta se răspândește la fel de repede deopotrivă printre adulți și printre copii
Tulpina Delta se răspândește la fel de repede deopotrivă printre adulți și printre copii

Valul patru al pandemiei nu a adus numai un număr mare de adulți infectați cu covid, ci și mulți copii. De când a început școala, peste 17.000 de elevi s-au infectat cu Covid. Dar numărul copiilor bolnavi este mult mai mare, pentru că tulpina Delta atacă și copiii de vârstă mică.

Medicii spun că majoritatea copiilor din spitale provin din familii nevaccinate.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală predomină sugarii și copiii cu vârstă mică bolnavi de Covid. Medicii spun că cei mici au atât manifestări respiratorii, cât și digestive, precum vărsăturile sau diareea.

„Predomină copiii foarte mici care au luat boala din familie. Avem cam 20 de pacienți pe zi depistați pozitiv Covid și din ei o parte se internează, o parte merg spre domiciliu cu tratament. Avem și sugari de câteva zile, până la adolescenți de 17 ani. Predomină copiii mici, sugari, copiii până în 3-4 ani care rămân internați. Sugarii până într-o lună sunt destul de mulți, ei fiind cei mai expuși și cu riscuri mult mai mari”, a spus Raluca Alexandru, medic la „Grigore Alexandrescu”.

Aceasta arată că pacienții de peste 12 ani sunt nevaccinați, iar cei mici provin din familii nevaccinate. „Avem 5 copii pe oxigen și sunt 32 de pacienți în acest moment. Pe oxigen sunt și copii puțin mai mari, avem și de 17 ani”, a spus Raluca Alexandru.

În general, toți copiii provin din familii cu părinți pozitiv Covid, majoritatea părinților sunt nevaccinați. Sunt și copii școlari.

Mihai Craiu: Nu mai avem unde să îi punem

Medicul spune că, în valul patru, numărul copiilor infectați este mult mai mare și din cauza asta au apărut și cazurile grave. „Dacă în valurile anterioare erau 1-2 la câteva zile, acum sunt 20 de copii depistați pozitiv zilnic”, mai spune Alexandru.

Spitalul Grigore Alexandrescu este cel mai mare spital de urgențe pentru copii din țară, dar și alte spitale sunt supraaglomerate. O spune medicul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

Într-o intervenție la Digi24, medicul a spus că „spitalele de pediatrie din București sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus, iar doctorii au ajuns în situația în care trebuie să decidă cine are prioritate la internare”.

„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut, suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a spus medicul pediatru Mihai Craiu.

Timișoara, locurile pentru copii sunt ocupate

Și la Timișoara, spitalele de copii sunt pline. „Noi asigurăm doar paturi pentru ATI Covid pentru copii. Acum avem doar aceste cazuri care au fost pe cele 4 paturi. De ieri am două cazuri la ATI. Toate cazurile au fost cu comorbidități, cu afecțiuni grave. Toți copiii au avut alte boli care au agravat starea lor”, a spus Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara.

Spitalul oprește numai cazurile grave, pe cele ușoare le trimite la Clinica Bega, unde nu mai sunt locuri. „Cazurile ușoare le distribuim prin urgență cel mai des la domiciliu, și cazurile medii spre grave le trimitem la celălalți spital-Clinica Bega- unde au ei 12 locuri toate ocupate acum”, a mai spus Gafencu.

Cluj-Napoca: La UPU vin zilnic între 100 și 120 de copii

La Spitalul de Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca mai sunt încă locuri pentru copii, dar spitalul este supraaglomerat atât de cazurile Covid, cât și de copiii cu alte afecțiuni.„ Marea majoritate a copiilor sunt nevaccinați ,cu părinți nevaccinați”, a spus Daniela Dreghiciu de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

„Numărul cazurilor de copii cu Covid sunt mai multe acum în valul patru. Există copii care vin la noi, la UPU, cu simptome care sunt compatibile cu Covid, dar există un număr foarte mare de copii care se adresează cu alte patologii- respiratorii, digestive sau de alte natură”, a mai spus Daniela Dreghiciu.

În ultimele zile, a crescut mult presiunea pe Unitătatea de Primiri Urgențe. „Numărul de consultații de la UPU este undeva între 100 și 120 de pacienți în 24 de ore. Nu sunt toți de Covid, sunt și alte afecțiuni respiratorii”, arată Daniela Dreghiciu.

Datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică arată că în prezent sunt internați în spital 424 copii cu Covid, 23 dintre ei fiind la ATI. De la începutul valului patru au murit trei copii.

La copii, Covidul se manifestă prin febră care nu scade cu medicamente antitermice, respirație greoaie și deshidratare.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG