Noua echipă de la Ministerul Sănătății intenționează să reintroducă în calculul ratei de infectare cazurile din focare. Acest lucru va duce automat la creșterea incidenței, cea în funcție de care se decid restricțiile sau relaxările într-o localitate. Bucureștiul și alte orașe vor reintra în scenariul roșu, spun specialiștii consultați de Europa Liberă.
Una dintre modificările preconizate de Ministerul Sănătății va fi aceea de a nu mai exclude din calcul ratei de infectare cazurile din focare, a anunțat noua secretară de stat, medicul Andreea Moldovan.
"Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare la populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan într-o conferință de presă alături de ministrul Vlad Voiculescu.
"Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia. Cu acești indicatori se poate ști situația din țară și eventuale măsuri. Nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, a mai declarat Andreea Moldovan.
Din informațiile Europei Libere reprezentanți ai Comitetului Național și Municipal pentru Situații de Urgență se opun acestei schimbări tocmai pentru că incidența va crește peste 3 la mie în București, ceea ce va pune sub semnul întrebării atât relaxarea restricțiilor decisă la finele săptămânii trecute, cât și redeschiderea școlilor.
Îți mai recomandăm Testarea pentru Covid, sub cota de avarie: oficial cazurile scad, noua tulpină e printre noiMedicul Octavian Jurma explică pentru Europa Liberă că scoaterea din raportarea oficială a cazurilor din focare a coborât incidența în București de la 4 la 2,32 la mia de locuitori. Dacă se va schimba modalitatea de calcul, numărul de cazuri va crește cu 30% în București, iar situația nu va mai fi la fel de ”verde” pe cât au prezentat-o autoritățile, spune Jurma.
”Indicatorul s-a prăbușit în 14 zile de la 4 la 2,32 în București. În data de 11 ianuarie, de exemplu, au fost 24 % de cazuri eliminate ca fiind în focare, iar în 25 ianuarie au fost 30%. Incidența de azi ar fi fost de 3,35 la mie conform populației domiciliate raportate de Institutul Național de Statistică”.
Octavian Jurma dă ca exemplu și alte județe în care curba incidenței a fost trasă în jos de eliminarea cazurilor din focare. ”În Iași s-au scăzut 58% din cazurile din focare, în Hunedoara 25%, București 30%, Ilfov 27%. Deci, peste o treime din cazuri sunt eliminate și atunci evident că se obține o imagine mult mai verde”.
Când și de ce au zburat focarele din calcul
În 14 octombrie, prin Hotărârea de guvern nr 49 au fost eliminate din calculul incidenței cumulate pe 14 zile la 1000 de locuitori focarele din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice și a copiilor. Prevederea figurează la articolul 64 din HG.
”La stabilirea incidenței la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și din spitale”.
Nici fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, nici secretarul de stat, Raed Arafat, nu au explicat la vremea respectivă care este rațiunea unei astfel de măsuri. Cei doi au sugerat că și în alte țări din Uniunea Europeană se procedează la fel, argument fals, pentru că procedura recomandată de OMS și de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) era exact în sens invers.
Mai mult, deși initial personalul din aceste centre era testat o dată la 14 zile, după ce revenea la centru în urma unei perioade de carantină, ulterior s-a renunțat la această procedură.
Îți mai recomandăm Jocul cifrelor. Guvernul exclude focarele din căminele de bătrâni din calculul ratei cazurilor de CovidCa o coincidență, cu doar două zile înainte de scoaterea focarelor din calcul, a avut loc o dispută legată de cifrele diferite ale incidenței pe București oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit INSP, în București se depășise deja pragul de 3 la mia de locuitori, în timp ce GCS dădea cifra de 2,6. Diferența provenea din baza diferită de raportare a populației.
Modificarea bazei de raportare și extragerea focarelor din raportare a fost de natură să scadă curba incidenței.
În momentul de față, descreșterea numărului cazurilor de Covid este reală, lucru dovedit și de ocuparea paturilor din secțiile de Terapie Intensivă, dar curba descendentă este mai redusă decât susțin autoritățile. De exemplu, numărul cazurilor a scăzut cu aproape 40%, în timp ce gradul de ocupare la ATI cu doar 10%.
Îți mai recomandăm Rata de infectare în căminele de bătrâni este de 26,83%. Mortalitatea reprezintă 7% din totalul pe țară