Seria de evenimente Pride cu motto-ul „Revendică-ți viitorul” va începe pe 25 iunie și va culmina cu un marș prin centrul Budapestei pe 24 iulie.
Parlamentul din Ungaria a aprobat pe 15 iunie o lege care va interzice prezentarea relațiilor de același sex și a identității de gen, în special schimbarea genului, în reclame și media pentru copii.
„Vrem să le arătăm că nu vom renunța, că nu vom accepta ca persoanele LGBTIQ să fie tratate ca cetățeni de rang inferior”, menționează anunțul Budapest Pride.
Conform organizatorilor evenimentului, „este foarte important să le arătăm persoanelor LGBTIQ că nu sunt singure, că nu sunt abandonate, că încă există oameni care le vor sări în apărare. E mai important ca niciodată să arătăm acest lucru”.
„Sunt mulți adolescenți care ne trimit mesaje spunându-ne cum se trezesc și încep imediat să plângă, pentru că nu știu ce se vor face cu această lege… nu-și pot imagina cum vor trăi o viață împlinită și fericită în Ungaria”, precizează Viktoria Radvanyi de la Budapest Pride.
Îți mai recomandăm Pe urmele Rusiei | Ungaria interzice accesul minorilor la informații despre relațiile gay și identitatea de genLegea, schimbată la ultimul moment
Conform lui Viktor Orban, noua lege „susține că doar părinții pot decide despre educația sexuală a copiilor lor”. Parlamentarii Fidesz au legat problema educației sexuale și homosexualității de pedofilie, sub noul slogan electoral „protejăm copiii”.
Pedofilia a devenit recent un subiect fierbinte în Ungaria. În 2019 Gabor Kaleta, ambasadorul Ungariei în Peru, a fost prins de americani cu peste 19.000 de imagini pornografice cu minori. Autoritățile din Ungaria l-au transportat pe Kaleta în secret înapoi acasă. Kaleta a fost condamnat cu suspendare și a primit o amendă de 1.500 de euro.
Această nouă lege împotriva pedofiliei trebuia să arate alegătorilor că guvernul combate astfel de abuzuri.
Proiectul de lege a fost modificat în ultimul moment de către doi parlamentari Fidesz pentru a include comunitatea LGBTIQ ca țintă a legii. Fidesz au ales astfel să coreleze persoanele LGBTIQ cu pedofilia.
Distrageri
Ungaria era una dintre cele mai tolerante țări din Europa centrală și de est până la venirea lui Orban la putere. În ultimul an, guvernul Fidesz a început să atace din ce în ce mai mult comunitatea LGBTIQ, profitând de extinderea puterii guvernului pe timpul pandemiei. Guvernul a interzis schimbarea numelui și genului în acte și a interzis adopția pentru cuplurile de același sex.
Guvernul spune că este vorba de protejarea copiilor de lucrurile care îi pot afecta la o vârstă fragedă. Analiștii politici atrag atenția asupra faptului că nu e decât o strategie de distragere.
Îți mai recomandăm Studiu | 43% dintre români susțin recunoașterea parteneriatelor între persoane de același sex„Este o metodă folosită de regimurile autoritare care își vizează unii cetățeni pentru propriul câștig politic”, punctează Balint Ruff. Conform analistului, este ușor de creat o sperietoare de care să legi conspirații despre propagandă și schimbarea ordinii lumii pentru a mobiliza electoratul. „Tema campaniei este Budapesta gay și liberală versus persoanele normale”, explică Ruff.
Și reprezentanta Budapest Pride, Viktoria Radvanyi, consideră că guvernul a redefinit inamicul public a fi comunitatea LGBTIQ, după ce refugiații și imigranții nu au mai fost la fel de relevanți. Iar momentul nu e o întâmplare: „au propus aceste legi în timpul primului val al pandemiei, în al doilea și acum pentru a distrage alegătorii de la faptul că oamenii mor pe capete pentru că nu avem destui doctori”. Ungaria are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității în urma infecției cu Coronavirus.
„Fidesz face acest lucru pentru a distrage conversația publică de la ce se întâmplă de fapt în țară”, confirmă și psihologul Krisztian Rozsa.
„Copiii nu au nevoie să fie protejați de diversitate. În schimb, copiii și familiile LGBTIQ au nevoie de protecție în fața discriminării și violenței”, explică Lydia Gall, cercetător la Human Rights Watch.
„Protecția copiilor este o scuză pentru a viza persoanele LGBTIQ, și dăunează tuturor copiilor din Ungaria. Copiii au nevoie de protecție politică împotriva abuzurilor, nu să fie folosiți ca instrument pentru alte scopuri”, conform europarlamentarei Gwendoline Delbos-Corfield, raportor pe Ungaria.
Televiziunea de stat a prezentat protestele împotriva discriminării ca fiind ale unor organizații pentru drepturi LGBTIQ protestând împotriva întăririi legii anti-pedofilie. Discursul public leagă, după modelul guvernului, comunitatea LGBTIQ de actul pedofiliei.
Reacții internaționale
Comunitatea internațională a reacționat puternic la vestea noii legi din Ungaria.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Suntem foarte îngrijorați de noua lege din Ungaria. Vom evalua dacă încalcă legile UE. Cred într-o Europă care acceptă diversitatea, nu una care o ascunde de copiii noștri. Nimeni nu ar trebui discriminat pe baza orientării sexuale.”
Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a avertizat Ungaria că ar putea pierde fonduri UE în urma acestei decizii. „Dacă nu menții valorile UE, democrația și egalitatea, nu meriți să accesezi fondurile proiectului”, a punctat Dalli.
Raportorul din Parlamentul European pe tema Ungariei, Gwendoline Delbos-Corfield, consideră că autoritățile UE trebuie să ia măsuri aspre împotriva Ungariei pe motivul acestei legi prin mecanismul statului de drept, care leagă fondurile de respectarea normelor democratice.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a precizat că noua lege „nu își are locul într-o societate democratică”.
Și ONG-urile internaționale au remarcat noua lege din Ungaria. „Este o zi neagră pentru drepturile LGBT și pentru Ungaria”, au declarat cei de la Amnesty International. „Legarea acestor amendamente de legea împotriva pedofiliei pare a fi o încercare intenționată a guvernului Ungariei să pună un semn de egal între pedofilie și persoanele LGBT. Solidaritatea nu este suficientă. UE trebuie să discute această problemă în următoarea ședință a Consiliului”.
Îți mai recomandăm Impactul economic al discriminării LGBT+ | Cât costă intoleranța