Buletin de știri 14 iulie 1989

Consfătuirea de constituire a Consiliului Naţional al Organizaţiei Pionierilor (Marea Adunare Naţională, 11 XI 1966). Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; cota:768/1966

Vineri 14 iulie 1989

Soarele răsare la ora 5.44 și apune la ora 20.58. Vreme în general instabilă cu cer mai mult noros exceptând sud-estul țării unde va fi predominant frumos și călduros cu cer variabil. Cad ploi în special averse cu descărcări electrice și izolat grindină. În rest, averse izolate, mai ales după-amiază. În nord și est cantitatea de apă pluvială poate depăși 25 de litri pe m2. Temperaturi maxime între 22 și 27 de grade în nord-vest și nord și de la 27 la 30 de grade în restul țării. Cele minime sunt, în general, între 12 și 20 de grade.

S-a terminat pe 13 iulie Consiliul oamenilor muncii cu o kilometrică cuvântare a lui Ceaușescu în care spune doar pe mai multe tonuri și risipind o groază de vorbe că „productivitatea muncii a fost, este și rămâne un factor revoluționar și trebuie să acționăm întotdeauna pentru creșterea acesteia” căci „cu cât vom ridica mai mult productivitatea muncii, cu cât vom cheltui mai puțină muncă, mai puțin timp pentru realizarea unor produse, cu atât va crește mai mult bogăția întregii țări, cu atât mai repede se vor crea condițiile necesare pentru dezvoltarea generală a patriei noastre, pentru ridicarea nivelului de trai al întregii națiuni. Dar pentru asta trebuie întărit control, trebuie crescută eficiența, trebuie disciplină, organizare, autogestiune etc. „Și suntem hotărâți să facem totul în această direcție!”

Are loc ședința CPEx al CC al PCR. Dimineața, pe picior de plecare. Este ziua în care, conform agendei Elenei Ceaușescu (cf. Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, Lavinia Betea), cei doi Ceaușești au plecat la Neptun să-și petreacă acolo concediul de vară. Fuseseră invitați de Gorbaciov dar nu riscau să aibă de-a face cu „agentul Radu.” Stăteau în URSS cât puteau mai puțin. Dacă puteau, evitau vizita. Din această zi, până pe 1 septembrie reședința de vară a cuplului prezidențial era pe țărmul mării. De acolo administrau țara, țineau ședințe, primeau oaspeți dar cu măsură să nu-și strice plăcerea. Și, ca la curțile imperiale, nu plecau singuri. Erau însoțiți de toți slujitorii casei, de la bucătari, ospătari, femei de serviciu, șoferi până la slujbașii de la palat. Plecarea a avut loc la ora 16.50 cu elicopterul însă fuseseră precedați de un consistent transport de valize conținând lucrurile și obiectele persoanele ale celor doi. Înalții demnitari aveau vile în apropierea celei prezidențiale. „Vile luxoase cu multă marmură, mese de masaj, băi mari...”

Pionierii sunt recompensați în acele momente speciale, când sărbătoreau a patruzecea aniversare a organizației lor cu o vară de neuitat. Sunt ani de neșters în care întregul program de învățământ a contribuit „în mod direct la creșterea și formarea tuturor copiilor țării în spirit comunist, patriotic, revoluționar, al dragostei și respectului față de muncă și făuritorii bunurilor materiale și spirituale” fiind învățați „să aprecieze trecutul glorios al poporului și PCR, precum și realizările actuale ale socialismului”, evident cu precădere ale perioadei Ceaușescu. Astfel că și în timpul vacanțelor, preocuparea principală a educatorilor este „prezentarea și însușirea de către copii a documentelor de partid, a orientărilor tovarășului Nicolae Ceaușescu, menite a forma și dezvolta pionierilor și școlarilor capacitatea de înțelegere a evenimentelor interne și internaționale.” Dascălii lor sunt școliți, antrenați și reciclați mereu ca să obțină omuleți noi de o calitate tot mai bună, să le asigure copiilor „prin forme specifice, lărgirea orizontului științific, tehnic, cultural, contribuind la întărirea sănătății, la dezvoltarea fizică armonioasă și formarea lor multilaterală.” Și cum s-ar putea ajunge la așa ceva decât prin „bogatul program alcătuit la nivelul Consiliului național al organizației pionierilor” care prevede ca, în cadrul cluburilor de vacanță, „în tabere și colonii se vor organiza zilnic, manifestări cultural-sportive, competiții și întreceri sportive, drumeții, care vor cuprinde modalități atractive și instructive de petrecere a timpului liber. Se organizează tabere cam în toată țara, adresându-se tuturor elevilor și permițându-le să continue preocupările din cursul anului școlar. Astfel că, pe lângă taberele de informatică, aeromodelism, carturi, micromodele și radiogoniometrie, cinecluburi și subredacțiile pionierești, tabere de creație literară și plastică sau cele organizate pentru laureații concursurilor naționale în diferite domenii, sunt și acțiuni organizate în diverse județe sub genericul „Datinile și obiceiurile laice”, „Copiii lumii doresc pacea” sau „Patria română – țară de eroi.” Tot în această perioadă au loc Concursul de interpretare Ciprian Porumbescu, Concursul pionieresc de folclor, cel de cântec patriotic și de dans pionieresc „Omagiu patriei și partidului.” Și chiar dacă nu pleacă de acasă, se pot duce la Palatul și casele Pionierilor unde îi așteaptă o mulțime de activități atractive, patriotice. De toate acestea, se spune, beneficiază aproximativ două milioane de copii.

Uteciștii continuă să facă munci patriotice la locul de muncă. La întreprinderile miniere Pinoasa și Lupoaia, de pildă, peste cinci sute de tineri s-au angajat să excaveze și să scoată la suprafață peste plan cinci mii de tone de cărbune și 15 mii de m3 de steril și să efectueze revizia la 1,5 km transportor masă minieră. La Constanța peste nouă mii de elevi participă la recoltatul legumelor și fructelor pe 2700 ha. De asemenea asigură irigatul a 2700 ce hectare și s-au angajat să strângă 1200 tone de furaje. La Galați la Întreprinderea mecanico-navală o sută de uteciști de la secția de montaj au organizat o „săptămână record în producție și calitate luându-și angajamentul să monteze două macarale de port de 3,2 t forță. Iar la București, brigada tineretului de la secția „Locomotive construcții sudate” din cadrul Uzinelor 23 August, spun că vor executa cu două zile mai repede două rezervoare pentru locomotive.

Nicolae Ceaușescu îi trimite o telegramă lui Mitterrand ca să-l felicite de ziua Franței. „Sper ca relațiile tradiționale de colaborare româno-franceze să cunoască o dezvoltarea pozitivă, pe baza respectării independenți și suveranității fiecărui stat, a egalității și neamestecului în treburile interne, în interesul și spre binele popoarelor român și francez, al cauzei păcii și înțelegerii internaționale.

Victor Felea scrie în Jurnalul său: „Ziua Revoluției franceze. Mi-ar fi plăcut să fiu acum la Paris, unde se sărbătorește cu mult fast bicentenarul, să mă plimb pe străzi, să văd expoziții, spectacole. Vise zadarnice!”

La Ambasada Republicii Populare Ungare din București s-au prezentat (pe 13 iulie) condoleanțe în legătură cu moartea lui Janos Kadar. S-au exprimat condoleanțe în numele lui Ceaușescu. De asemenea a transmis toată compasiunea familiei îndoliate. Condoleanțele au fost prezentate de Emil Bobu, membru al CPEx, de Ion Dincă, membru CPEx, Ion Stoian, membru supleant al CPEx.

La concursul internațional de atletism de la Barcelona contând pentru Marele premiu al federației internaționale, Doina Melinte a câștigat proba de 800 m. Cursa feminină de 3000 de metri a fost și ea dominată de românce: pe primul loc s-a clasat Margareta Kesyeg urmată de Viorica Ghican. În proba de 400 de metri garduri femei, Cristina Matei a sosit pe locul doi după Kathy Freeman din Statele Unite.

La Spartachiada de vară, concursul de caiac-canoe s-a încheiat cu proba de fond (10 000 de metri), câștigată de echipajul român de canoe dublu format din Lehaci și Andriev. La caiac dublu echipajul Dulău și Feodosie s-a clasat pe locul trei. La tir, proba de pistol cu aer comprimat a fost câștigată de sovieticul Vladas Turla urmat de Sorin Babii și Liviu Stan. La volei echipa Bulgariei a bătut România în lupta pentru locurile 1 și 2. URSS a învins Polonia și a terminat pe locul trei.
În Cehoslovacia are loc Concursul Prietenia, competiție internațională de rugby pentru juniori. Într-un meci din a doua zi a competiției, echipa României a bătut echipa Bulgariei cu 94 la 6.

Din 14 până pe 18 iulie se desfășoară la Piatra Neamț Campionatele republicane de ciclism pentru seniori. Prima cursă este cea contra cronometru pe echipe (de o sută de km). Duminică are loc proba de semifond pe un circuit (65 km) din Piatra Neamț. Luni are loc proba de contratimp individual (40 km) pe șoseaua către Roznov iar pe 18, în ultima zi a competiției, proba de fond: Piatra Neamț, Barajul Bicaz, Poiana Teiului, Izvorul muntelui și retur (150 km).

La televizor programul începe la 19.00. La 19.25 Proiectul Programului-directivă al Congresului al XIV-lea al PCR – însuflețitor program de ascensiune a României. Dezvoltarea intensivă a economiei național în cincinalul 1991-1995. Căi și direcții de acțiune. La 19.45 România – Ceaușescu – Pace. Documentar. La 20.05, Tribuna experienței înaintate. Program literar-muzical-coregrafic. La 20.45, Învățământ – cercetare – producție. Calitatea pregătirii – în oglinda promoției de bacalaureat. La 21.05, Univers, materie, viață. Emisiune de educație materialist-științifică. Din tainele pădurii. La 21.35, Mari ansambluri folclorice laureate ale Festivalului Național „Cântarea României.” La 21.50, Telejurnalul de noapte iar la 22.00 emisiunea se închide.

La Ateneul român, în sala Studio, Recital de violă Teodor Coman. La pian, Viorica Boerescu. Teatrul Mic are spectacol de sunet și lumină Cântăm România de azi, la Rotonda Scriitorilor din Cișmigiu. Teatrul evreiesc de stat pune în scenă Sonata Kreutzer în sala Majestic a Teatrului Giulești. Teatrul Țăndărică are două reprezentații cu Hai, copii, la joc, în sala Victoria. Ansamblul Rapsodia română are pe afiș Meridiane folclorice.

La cinematografe rulează Secretul armei secrete; Noiembrie, ultimul bal; Răzbunarea haiducilor; O vară cu Mara; Maria și marea; Un examen neobișnuit; Șatra; Caz cu caz nu se potrivește; Actrița.