O instanță din Varna a ordonat extrădarea unui fugar rus care a protestat public, pe pământ bulgar, împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina.
Un avocat bulgar pentru drepturile omului, Mihail Ekimjiev, a enumerat o listă de cazuri în care cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a constatat că Rusia și-a abandonat angajamentele internaționale, a încălcat drepturile deținuților incomozi și i-a persecutat pe rivalii bogați ai Kremlinului.
„Faptul evident că există riscul ca Alexnei Alchin să fie extrădat și supus unui tratament [abuziv] în detenție și în închisorile rusești ar trebui să conducă la un refuz categoric al instanței bulgare de a-l extrăda”, a declarat Ekimjiev Serviciului bulgar al RFE/RL.
Cazul lui Alchin amenința să facă din Bulgaria primul stat european care extrădează un suspect în Rusia de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în urmă cu șase luni.
Criticii au avertizat că repatrierea lui Alchin l-ar ajuta pe Putin să-și internaționalizeze represiunea fără precedent împotriva disidenței pe fondul unui război neprovocat care a ucis zeci de mii de oameni și a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial, ca să nu mai vorbim de consecințele economice globale.
Îți mai recomandăm Arestări în Rusia| 150 de oameni au fost reținuți sâmbătă la o întâlnire a opoziţieiO curte de apel bulgară a anulat, însă, ordinul de extrădare, invocând lipsa oricărei garanții că drepturile și demnitatea lui Alchin ar fi protejate dacă acesta ar fi predat autorităților ruse. Nici Sofia nu putea obține și nici oferi vreo garanție că Alchin nu va fi persecutat din motive politice.
Alchin, în vârstă de 46 de ani, a fost eliberat rapid.
„Astăzi, Curtea de Apel din Varna a arătat lumii că Bulgaria aderă la principiile europene ale drepturilor omului, libertății și dreptului la viață”, a declarat Alchin jurnaliștilor, însoțit de soția sa, la ieșirea din sala de judecată din orașul-port de la Marea Neagră.
Soția lui Alchin și ceilalți emigranți ruși care-l susțin în Bulgaria se temeau că predarea sa către autoritățile rusești ar putea crea un precedent periculos, aducând Bulgaria, țară membră UE, să-i intimideze pe rușii care fug în străinătate de tirania regimului lui Putin.
„Singurul lucru pe care ne-am bazat și pe care continuăm să ne bazăm este că suntem în Europa”, a spus soția lui Alchin, Olga Giurova. „Bulgaria, ca țară europeană, care ia decizii, trebuie să se bazeze pe sistemul european de valori”.
Antreprenor, înainte de a imigra în Bulgaria cu cel puțin cinci ani în urmă, Alchin este dat în urmărire de Rusia pentru o pretinsă evaziune fiscală.
Moscova a cerut, însă, extrădarea sa doar după ce a Alchin a difuzat un videoclip în care a dat foc demonstrativ pașaportului rusesc la Varna, la două zile după ce trupele rusești au invadat Ucraina, pe 24 februarie.
Alchin a depus o cerere de azil politic după ce autoritățile bulgare l-au reținut la începutul lunii august.
Într-o cerere adresată procurorilor bulgari, Alchin a susținut că „Federația Rusă mă persecută din motive politice” pe baza videoclipului și a „numeroaselor evenimente împotriva războiului” la care a participat. El a susținut că a fost un critic al corupției din Rusia și în trecut.
Oficialii ruși l-au declarat pe Alchin fugar în aprilie 2018, în urma unei anchete privind presupusa evaziune fiscală.
Peste mai puțin de un an, procurorii ruși l-au pus sub acuzare în lipsă.
În luna mai, o instanță rusă a dispus arestarea sa preventivă pe termen nedeterminat.
Alchin a respins acuzațiile ca nefondate și a spus că nu avea cunoștință de niciun caz împotriva lui când a părăsit Rusia, deși a spus că auditurile din ce în ce mai frecvente l-au determinat să se teamă că ar putea deveni o țintă a „persecuției”.
Îți mai recomandăm Înregistrări FBI. Cazul Kara-Murza sau cum se îmbolnăvesc brusc toți criticii Kremlinului„Lumea este deja foarte conștientă de modul în care funcționează sistemul penal rus”, a spus Giurova, cu amenințarea extrădării încă atârnând deasupra capului soțului ei.
„Dacă partea rusă a dorit să interacționeze cu el pe această temă din 2018, de ce a fost găsit chiar acum, în această situație, după ce și-a permis să se pronunțe public împotriva războiului?”
Noile legi rusești de la începutul invaziei au incriminat „discreditarea forțelor armate” și distribuirea de presupuse „informații false” despre militari, misiunile diplomatice sau organele statului. Alte măsuri pedepsesc orice referire la invadarea Ucrainei ca la orice altceva decât o „operație militară specială”.
Acesta a citat acuzațiile Parlamentului European privitoare la „represiunea continuă împotriva societății civile și a apărătorilor drepturilor omului din Rusia”.
„Nu există nicio îndoială că Rusia și-a intensificat represiunea împotriva demonstranților pașnici, a apărătorilor drepturilor omului și a activiștilor societății civile și protestatarilor împotriva războiului”, a concluzionat instanța, potrivit serviciului său de presă.
Zeci de mii de ruși au plecat în străinătate, de la invadarea Ucrainei, în Armenia, Georgia și Turcia, pe lângă țările UE, doar pentru a fugi de represiunea Kremlinului, dar și de sancțiunile internaționale care pedepsesc invazia.
Îți mai recomandăm CEDO a decis că Rusia este vinovată pentru asasinarea lui Litvinenko„Aceasta este o amenințare incredibilă pentru activiștii noștri care au fugit din țară și nu vor să aibă nimic de-a face cu regimul de acolo”, a declarat Petar Tanev de la mișcarea Pentru O Rusie Liberă, care-i reunește pe rușii din Bulgaria care se opun politicilor lui Putin, despre posibile extrădări de acest gen, precum cea care era extrem de posibilă la un moment dat împotriva lui Alchin.
„Regimul lui Putin încearcă să folosească orice instrument pentru a influența opoziția rusă din străinătate”, a adăugat el.
*Articol scris de Andy Heil, după relatările făcute de Elitsa Simeonova, de la Serviciul Bulgar al RFE/RL.