Linkuri accesibilitate

CEDO a decis că Rusia este vinovată pentru asasinarea lui Litvinenko


Aleksandr Litvinenko pozează cu cartea sa, Blowing Up Russia: Terror From Within, la casa sa din Londra în mai 2002.
Aleksandr Litvinenko pozează cu cartea sa, Blowing Up Russia: Terror From Within, la casa sa din Londra în mai 2002.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia a fost responsabilă pentru „asasinarea” fostului ofițer rus de securitate Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006.

Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, critic al președintelui rus Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit la 1 noiembrie 2006, după ce a băut ceai otrăvit cu polonium-210, un izotop rar, extrem de radioactiv. A murit câteva zile mai târziu în spital.

Înainte de a muri, a scris o scrisoare publică în care l-a acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea sa. Anterior, Litvinenko l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată cu două luni înainte de moartea fostului ofițer FSB.

O anchetă britanică a concluzionat în 2016 că Putin a aprobat probabil o operațiune a serviciilor de informații rusești pentru uciderea lui Litvinenko. De asemenea, a identificat doi ruși - Andrei Lugovoi, parlamentar rus, și Dmitry Kovtun - ca suspecți principali.

În hotărârea emisă pe 21 septembrie, CEDO a declarat că a stabilit „dincolo de orice îndoială rezonabilă” că uciderea a fost efectuată de Lugovoi și Kovtun și că „a existat un caz puternic din primul moment că, în otrăvirea dlui Litvinenko, dl Lugovoi și dl Kovtun acționau ca agenți ai statului rus. ”

Atât cei doi bărbați, cât și Rusia au negat orice implicare în moartea lui Litvinenko.

Litvinenko, fost ofițer în cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fugit din Rusia în 1999 după ce a dezvăluit un presupus plan al FSB de a-l ucide pe oligarhul Boris Berezovsky.

În calitate de membru al Kremlinului sub fostul președinte rus Boris Yeltsin, Berezovsky l-a ajutat pe Putin, în anul 2000, să ajungă la putere ca succesor al predecesorului său. Dar când Putin a început să reducă din puterile politice ale oligarhilor, Berezovsky a părăsit Rusia și s-a autoexilat în Marea Britanie, de unde criticile sale față de Putin au luat amploare.

În 2006, anul în care Litvinenko a fost otrăvit la Londra, Putin a semnat o lege care autoriza agențiile de securitate să efectueze asasinate țintite în străinătate.

În ianuarie 2016, judecătorul britanic Robert Owen, care a condus o anchetă cu privire la moartea lui Litvinenko, a declarat că este probabil ca Putin, un fost ofițer sovietic KGB care a condus odată FSB, să fi aprobat operațiunea.

Owen a spus că este sigur că Lugovoi și Kovtun l-au ucis pe Litvinenko plasând doza letală de poloniu-210 în ceaiul său în timpul unei întâlniri la un hotel din Londra.

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu-210 în hoteluri, restaurante și aeronave folosite de Lugovoi, care ar fi fost tratat contra otrăvirii prin radiații la Moscova în decembrie 2006.

Lugovoi a fost ales membru al Dumei de Stat din Rusia în 2007, iar Putin i-a acordat o medalie de stat „pentru serviciile oferite patriei” în 2015.

XS
SM
MD
LG