Ordinul de ministru care stabilește cuantumul minim al burselor arată că „elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare”.
În cazul în care un elev câștigă olimpiade la mai multe discipline, fie națioanale, fie internaționale, el va trebui să aleagă astfel ce bursă vrea să primească, deoarece nu este permisă cumularea lor.
Este și cazul unui elev în vârstă de 14 ani de la Liceul Internațional de Informatică din Capitală, care în anul trecut școlar a obținut locul III la Olimpiada Națională de Fizică și locul III la Olimpiada Națională de Informatică.
În plus, elevul s-a calificat în lotul de pregătire organizat de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale de matematică.
Mama elevului, Oana Neacșu, spune că a încercat să afle de ce băiatul ei poate obține bursă de performanță doar pentru o singură disciplină. A întrebat la școală și la Primăria Sectorului 3, de care aparține școala.
„Am trimis toată documentația la școală. Școala a zis că primăria a trimis tabele în care se trece o singură perfomanță și să decidă școala ce performanță trece și că nu finanțează decât o singură bursă. Am făcut sesizare la primărie și mi-au spus că să mă duc către școală. Nu știe nimeni”, a spus Oana Neacșu.
Îți mai recomandăm Ce se întâmplă cu banii de navetă și cu bursele sociale ale elevilor? Cum riscă România Educată să crească abandonul școlarPărintele arată că Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 și Hotărârea de Guvern nr. 1138 14/09/2022 nu prevăd situația copiilor care au obținut rezultate la mai multe olimpiade.
„Este prima oară când ne confruntăm cu situația asta. Anul trecut și acum doi ani competițiile au fost sistate și nu s-au acordat bursele de performanță”, a spus Oana Neacșu.
Ea consideră că Ministerul Educației trebuie să aibă în vedere recunoașterea competențelor și să recunoască calitatea muncii elevilor care au avut performanțe școlare remarcabile.
În plus, Oana Neacșu mai spune că prin faptul că fiecare primărie poate adăuga sume de bani la cele acordate de Ministerul Educației, perfomanțe similare ale elevilor sunt recompensate diferit de la o primărie la alta, cu toate că elevii au participat la același concurs.
Îți mai recomandăm Sărac și deștept în Sectorul 1 al Capitalei. Război între PNL și USR din cauza burselorPreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spune că trebuie găsită o soluție pentru a nu crea inechități în sistemul de burse pentru elevi.
„Eu îmi doresc să încurajăm performanța, dar se creează inechități față de celelalte burse. Sunt elevi care pot lua mai multe burse sociale, sunt elevi care pot lua mai multe burse de merit. Nu poți lăsa acumularea a mai multe burse numai la performanță. Cuantumul total al burselor ar ajunge de trei, patru ori mai mare”, a spus Iulian Cristache.
Ce spune Ministerul Educației
Ministerul Educației arată, într-un răspuns pentru Europa Liberă, că 9.996 de elevi beneficiază de bursă de performanță în anul școlar curent și admite că bursele de performanță nu se pot cumula.
Ministerul invocă legea Educației în vigoare, care arată că elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu, trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare.
Îți mai recomandăm Cine ia bursă de merit? De ce a schimbat ministerul Educației regulile în timpul jocului„Singura modalitate de cumulare a burselor este prevăzută la art. 19 din Anexa Ordinului ministrului educației 5379/2022, privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, cu modificările ulterioare: Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, se arată în răspunsul de la Ministerul Educației.
Ce prevede ordinul de ministru cu privire la bursele de performanță
Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 arată că bursele de performanță de 500 de lei pe lună se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României
Obțin burse de performanță elevii care:
- au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
- s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
- au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
- au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.