Călin Mocanu este managerul Teatrului de Animație „Țăndărică” din București, la bază regizor de teatru de păpuși, actor, producător de televiziune. Un om care continuă să se joace și să încurajeze jocul.
Adultul care se joacă e cel care nu se ia atât de mult în serios și în tragic, spune Călin Mocanu:
„Adultul care nu se mai joacă, însă, se colmatează, devine fioros, devine din ce în ce mai greu accesibil odată cu vârsta, devine îngâmfat, se face opac și nu mai permite fluturelui să zboare, dimineții să fie strălucitoare, cafelei să fie bună.”
Începând cu anul 2022, la Teatrul Țăndărică au avut loc primele spectacole produse cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.
„Am început să printăm păpuși. Ne gândim că păpușa va fi mult mai utilizată în pedagogie, la nivel de grădiniță și chiar de școală primară, în artă. Și atunci, în cazul trupelor independente la care costurile de producție sunt mari, ceea ce le oprește să se exprime, poate fi mult mai simplu și le poate ajuta”, crede managerul.
În loc să coste 3.500 de euro o păpușă, ajunge la puțin peste 1.000 de euro, susține Călin Mocanu:
„Dacă vom gândi să facem seturi de păpuși și ele să ajungă în școli, grădinițe sau mici teatre în București, în orașele mari sau chiar în orașele mai mici, chiar la sate, ar fi senzațional. Să nu mai fie copii care vin la teatru prima dată la 9 ani.”
Copilul trebuie să vină la teatru la trei ani și jumătate-patru ani, spune managerul Teatrului „Țăndărică”, trebuie să aibă emoție, să o trăiască, trebuie să știe ce-i bine, ce-i rău, să aibă reacție.
Sunt diferite fricile copiilor de astăzi față de acum 10, 20, 30 de ani? Sunt foarte diferite, mărturisește Călin Mocanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.
„Copiii trebuie lăsați să se joace. Ei așa testează realitatea. Scoateți copiii la joacă în orice fel de mediu! Nu uitați, dragi părinți, că găștile, trupele, satul, orașul, oamenii din jur vă cresc copiii, pentru că de la voi iau mai greu. Cred mai mult păpușa decât pe părinte, pentru că părintele vine și cu foarte multă informație greu de digerat”, spune Mocanu.
Publicul principal al Teatrului „Țăndărică” sunt copiii între trei ani jumătate și nouă ani, până spre zece, dar actorii lucrează mult și cu elevi de liceu, teatrul are spectacole cu păpuși și pentru adolescenți și pentru adulți.
Teatrul „Țăndărică” este deschis în această vacanță de vară: „Jucăm pe stradă, mergem în turnee, nu peste mult timp vom merge la un festival la Constanța de teatru de stradă. Lucrăm la ateliere și la spectacolul Regele Leu.”
Riscurile competiției în rândul copiilor
Copiii, când se nasc, deja sunt supuși unei competiții nefirești, crede Călin Mocanu:
„Li se ia într-o mare măsură copilăria, timpul pentru ei. Sunt mai expuși în ziua de azi, pentru că deja trebuie să devină doctori.”
De ce-i vrem în competiție pe copii?
„Pentru că-i vrem aranjați înainte de a se aranja. Vrem să-i scoatem din această problemă cât mai repede sau să fim conformi cu ce se cere foarte rapid. Rezolvarea problemelor într-un mod rapid și fără răbdare e una dintre marile probleme ale societății în momentul ăsta.”
Îți mai recomandăm #10 Întrebări | Psiholog școlar: Următorul scandal din Educație va fi despre copiii agresați la meditațiiExpunerea de mic în competiție este ceva care dăunează, explică Mocanu, pentru că nu avem resurse puse în copil pentru luptele pe care noi încercăm să le provocăm pentru el sau îl aruncăm în niște lupte unde nu are resurse antrenate:
„Și atunci avem mari probleme, pentru că el nici nu înțelege în ce luptă e. De fapt, noi pecetluim destine care se vor răzvrăti la un moment dat, ca să ajungă într-un făgaș bun.”
Părinții trebuie să vorbească mai mult cu propriii copii, spune acesta, să le transmită siguranță și niciodată să nu le spună niciodată, niciodată nu-i capătul lumii: „Trebuie duși acolo unde se vorbește cu ei, unde ei sunt implicați în sporturi, unde le e greu, să nu li se ia greul.”
Impactul social media pentru copii
Vede sau nu Călin Mocanu urmele telefonului, urmele social media în copii, în adolescenți?
„Singura urmă pe care o văd și o văd din ce în ce mai tare este durata concentrării pe sarcini. Îi pot și citi pe copiii care stau mult mai mult în fața telefonului. Să stai în fața unui ecran, dar să te uiți la un film cap-coadă, pe care îl poți după aceea povesti, la început pe bucăți, că nu îți aduci aminte, și să ai răbdare.”
Ce-i trădează pe acești copii? „N-au răbdare să rămână făcând lucruri. Nu-s prezenți.”
Copiii au nevoie să comunice, explică Călin Mocanu: „În clasa a VIII-a, trebuie să intre în cercuri de comunicare publică, de teatru, de dans, de sport, neapărat. Adică, eu aș face să fie obligatoriu și aș mai face să fie obligatoriu să cânte la orice instrument.”
Îți mai recomandăm SmartJob | Prof. univ. Paulina Anastasiu: Avem generația copiilor crescuți în mașină - studenții nu vor drumeții, nu știu să meargă pe jos„De prin clasa a 5-a până pe clasa a 9-a să aibă grijă și de un animăluț în casă, pește, șobolonel, papagal, orice, dar să aibă grijă și să transfere foarte multă greutate. Copilul vine și zice: of, of, of, măi, Coco, ce-am pățit eu azi la școală!”, spune Mocanu.
Ce i-ar spune Călin Mocanu adultului care nu se mai joacă deloc și se ia prea mult în serios?
„Să-și găsească resurse, să vină în societate și să înceapă să schimbe lucruri din el, din interior, să se implice, să se bucure, să fie curios. Eu cred foarte tare în voluntariat.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.