Coaliția a decis oficial ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul PNL-PSD la Primăria Capitalei.
Liderii coaliţiei, premierul Marcel Ciolacu (PSD) şi Nicolae Ciucă (PNL), îl vor prezenta miercuri pe Cîrstoiu într-o conferință de presă care va avea loc la Palatul Parlamentului.
La eveniment vor fi prezenți și liderii organizațiilor PSD și PNL de la Capitală: Gabriela Firea, Sebastian Burduja, coordonatorii ai campaniei pe Bucureşti. Firea va figura și pe un loc eligibil pe lista de la europarlamentare. Desemnarea celor doi la conducerea campaniei a fost făcută după ce numele fiecăruia a fost vehiculat insistent în ultima lună ca potențiali candidați la Capitală.
Cîrstoiu, care a participat marți la ședința coaliției de la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei despre candidatura sa, nu se va înscrie în niciunul din cele două partide.
Cine este Cătălin Florin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei
Cătălin Florin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență din București, din martie 2020, funcție pe care a mai ocupat-o și între anii 2009 și 2016. Din 2016, este decan al Facultății de Medicină „Carol Davila” din București.
A absolvit în 1993, ca șef de promoție, Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești și Facultatea de Medicină din București în 1999, cu lucrarea de licență Chirurgia endoscopică în malformațiile tractului genital feminin.
A devenit doctor în științe medicale în 2006.
Începând cu 2009, Cîrstoiu este șeful secției de ortopedie și traumatologie de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Colectiv, 2015. Refuză transferul pacienților în străinătate
Cîrstoiu a refuzat să semneze transferul în străinătate al pacienților arși în incendiul de la Colectiv (30 octombrie 2015) internați la spitalul pe care-l conducea și la acea vreme de teama controalelor Curții de Conturi și ca să nu știrbească imaginea României.
„Dacă eu semnam un asemenea formular putea să vină Curtea de Conturi peste 10 ani, 3 luni. Și să zica cum? De ce ați semnat? V-ați asigurat că sunt îndeplinite condițiile? Era o situație excepțională pe care ei trebuiau să o rezolve. Era perfect eligibil pentru ei cu condiția să existe dovezi evidente că nu sunt spații în țară. Nu scria nimeni chestia asta pe hârtie. E secție de arși la Timișoara. În contract cu Casa. I-am spus și lui Arafat și lui Bănicioiu treaba asta. Dacă eu semnez primul formular obținut de către pacient și nu de către statul român înseamnă că eu, directorul unui spital, garantez oficial că România nu e în stare să facă chestia asta. Faceți-o voi”, a declarat Cîrstoiu.
Soții Cîrstoiu au fost cununați de familia Băsescu. În 2006, președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, s-a prezentat la urgențe cu o criză de hernie de disc. Cătălin Cîrstoiu a fost medicul care l-a consultat, pentru ca apoi să-l însoțească la Viena, unde a fost operat, scrie Digi 24. Patru ani mai târziu, președintele avea să-l decoreze cu Ordinul Sanitar în grad de Cavaler, împreună cu alți medici. În 2013, medicul devine nașul de botez pentru fiica cea mică a a Elenei Băsescu.
Potrivit declarației de avere, are peste 500 de mii de euro și peste 1,6 milioane de lei în 28 de de conturi și depozite. Împreună cu soția sa, medicul ginecolog Monica Cîrstoiu, are o casă în Ilfov de 450 metri pătrați, un apartament în București de peste 100 de metri pătrați și bijuterii de 150 de mii de euro. Cei doi soți au acordat împrumuturi de 4,8 milioane de lei și 138 de mii de euro unor firme și persoane fizice.
Cătălin Cîrstoiu s-a născut pe 18 noiembrie 1974, la Pitești, județul Argeș și este fiul lui Ion Cîrstoiu, deputat USD-PD de Argeș în legislaturile 1996–2000 și 2000–2004.
Cîrstoiu senior a fost deputat, primar și prefect, iar înainte de 1989 a fost director al ITA (Întreprinderea de Transporturi Auto) Argeș. În martie 1990 s-a înscris în Frontul Salvării Naționale - filiale Argeș, iar în august 1990 a fost numit primar al municipiului Pitești, înainte de alegeril democratice din România, unde a rămas până pe 28 octombrie, când a fost numit prefect al județului Argeș. În 1992 a fost ales deputat în Parlamentul României, unde a mai prins încă două legislaturi. Între 2007 și 2012 a fost din nou numit prefect și subprefect de Argeș. A ieșit din politică în 2013, scrie G4Media.
Coaliţia de guvernare a decis luni seară candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare dar şi CGMB şi consiliile locale de sectoare, au declarat surse politice pentru News.ro.
Astfel, decizia luată în cadrul şedinţei Coaliţiei este ca PSD și PNL să aibă la alegerile din 9 iunie candidat comun la Primăria Capitalei, candidaţi comuni la sectoare, dar şi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi la consiliile locale de sectoare.
Marți, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că miercuri se vor cunoaşte şi numele candidaţilor la sectoarele Capitalei, însă în evenimentul care va avea loc va fi prezentat doar candidatul pentru Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu.
„Ne-am uitat cine ar putea câştiga şi decizia cel puţin în acest moment este ca la Sectorul 1 să fie candidat al PNL, susţinut de alianţă, şi la sectoarele 2 şi 5 candidaţi propuşi de PSD”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, în emisiunea România Politică de la Prima News.
El a spus că sunt mai multe nume în discuție pentru sectorul 2: Dan Cristian Popescu și Rareș Hopincă, dar o decizie finală va fi luată cel mai probabil miercuri după ce „se mai studiază cifrele”.
Purtătorul de cuvânt al PSD a menţionat că din punctul său de vedere, doctorul Cîrstoiu şi echipa de candidaţi a PSD şi PNL vor câştiga.
„Până sâmbătă va depăşi 70%, acum e pe buzele tuturor, în online, în presă, notorietatea nu este o problemă, noi va trebui să muncim foarte mult şi să ieşim cu un program pe Bucureşti cu o echipă care să ducă la favorabilitate şi intenţie de vot la nivelul câştigării Capitalei”, a declarat Lucian Romaşcanu.
Îți mai recomandăm Trei motive pentru care PNL și PSD aleargă după candidați independențiSingurele candidaturi despre care se știe că sunt certe, stabilite încă de luni, sunt la sectoarele 3, 4 şi 6: Robert Negoiţă, Daniel Băluţă şi Ciprian Ciucu.
În urmă cu o săptămână, liderii liberali și social-democrați au decis că la primăriile de sector vor avea candidaţi susţinuţi de ambele formaţiuni.
Rareș Bogdan: „Eu nu îl cunosc pe Cîrstoiu. Nu am probleme cu genunchii”
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a spus luni, înainte de ședința coaliției, că sondajele au arătat că medicul Cătălin Cîrstoiu că are „un anumit grad de notorietate” și s-a arătat „convins că toată lumea a auzit de Spitalul Universitar și de managementul de la Spitalul Universitar”.
În schimb, prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan, a ironizat propunerea candidaturii medicului Cîrstoiu la conducerea Primăriei Capitalei și presupusa notorietate a medicului spunând că inițial a intenționat să-l sune pe jurnalistul Ion Cristoiu să-l întrebe dacă va candida la Primăria Capitalei, sugerând o confuzie facilă de nume.
Apoi spune că și-ar fi dat seama că este vorba de altă persoană, un medic „de dinți, nu de dinți, de genunchi”, plasând în derizoriu inclusiv notorietatea de medic a posibilului candidat, admițând în final că nu a auzit de medicul Cîrstoiu.
„Eu nu îl știu, să-i dea Dumnezeu sănătate. Am înțeles că e manager la Spitalul Universitar. Când eram la Barcelona am primit numele unui arhitect, celebru am înțeles, domnul Florescu. Vineri îmi spuneau că domnul Florescu este candidat. Am dat repede pe Google, am văzut că e un domn extrem de apreciat. Dacă ne spuneai dinainte ce se dorește, am fi vorbit și cu nepotul lui Gaudi. Arhitectul Florescu sau doctorul de genunchi, eu nu îi știu, noi nu i-am testat. Dacă colegii din PSD vin și ne arată că e o soluție, eu nu vin și zic da sau ba. La Capitală se caută o soluție optimă, dacă soluția optimă este domnul Cîrstoiu, mergem pe Cîrstoiu”, a declarat Rareș Bogdan luni, înainte de discuțiile din coaliția de guvernare.
Întrebat, de asemenea, dacă îl preferă pe Cristian Popescu-Piedone, în locul independentului Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, liberalul a răspuns: „Îl schimbi pe dracu cu mă-sa, nu știu”.
Fostul primar al Sectorului 5 a fost eliberat din închisoare în vara anului trecut, după ce a obținut anularea sentinței în dosarul Colectiv prin recurs în casație, o cale extraordinară de atac.
Cristian Popescu, care și-a preluat în cartea de identitate porecla „Piedone”, pe care și-a atribuit-o singur pentru a-și face reclamă de personaj intransigent în perioada în care era primar al Sectorului 4, de la un cunoscut personaj de film, a fost condamnat pe 12 mai 2022 la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul incendiului de la Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni.
Condamnat pentru felul în care a dat avizele de funcționare a clubului în perioada în care a fost primar, Popescu-Piedone a fost totuși scos de pe lista inculpaţilor care trebuiau să plătească daune de zeci de milioane de euro victimelor incendiului.
În acelaşi dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar pompierii de la ISU București, George Matei şi Antonina Radu, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de securitate la incendiu au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare. Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 2 ani şi 6 luni cu suspendare.
Popescu-Piedone a fost primar al Sectorului 4 din București, de la alegerile locale din 2008 până la demisia lui din 4 noiembrie 2015, pe fondul protestelor masive de stradă, cauzată de incendiul din clubul Colectiv. Ulterior, a fost primar al Sectorului 5, de la alegerile locale din anul 2020 până la condamnarea sa din 12 mai 2022. Din 27 iunie 2023, când a fost eliberat din închisoare, a fost repus în funcția de primar al Sectorului 5.
Îți mai recomandăm PSD și PNL nu găsesc candidatul-minune pentru București. Cele șase concluzii care reies din sondaje