38.944 de alegători români din străinătate s-au înscris să voteze la secții, iar pentru votul prin corespondenţă s-au înscris 41.003 cetățeni români, potrivit site-ului votstrainatate.ro, deschis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Conform cifrelor oficiale despre numărul românilor care trăiesc în diaspora, înseamnă că puțin peste 2% din ei s-au înscris să voteze, din 3,6 milioane de români. Dacă ținem cont de cifra vehiculată de ministrul Natalia Intotero, de 5,6 milioane de cetățeni români care trăiesc în străinătate, procentul ar fi și mai mic - 1,4%.
Preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică a dat asigurări că utilizarea datelor cu caracter personal este destinată „exclusiv proceselor electorale”.
Informaţiile potrivit cărora datele personale ale alegătorilor români din străinătate ar putea ajunge la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) „sunt de natură să descurajeze exercitarea dreptului de vot de către aceştia”, arată un comunicat al AEP.
„Registrul electoral, gestionat de AEP, cuprinde datele personale ale tuturor cetăţenilor români cu drept de vot. Nu am pus, nu punem şi nu vom pune aceste date la dispoziţia niciunei entităţi a statului, cu excepţia celor implicate în organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale, deoarece instrumentele legale ne spun că nu avem voie”, a mai precizat președintele AEP.
El a mai spus că listele electorale permanente cu cetăţenii români înregistraţi ca alegători în străinătate se întocmesc doar pentru alegerile prezidenţiale din acest an.
Cetățenii români care nu s-au înscris până acum să voteze din străinătate vor putea să voteze pe listele suplimentare. Votul din diaspora se va desfășura, în premieră la alegerile prezidențiale din acest an, pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă și duminică.
Îți mai recomandăm Cum arată și cât de SF sunt ideile partidelor pentru votul electronic și de la distanță