Curba ascendentă a infecțiilor ar putea fi chiar mai abruptă, în condițiile în care numărul de teste a fost în scădere. De exemplu, miercuri au fost făcute doar 14. 223 teste PCR și 15.525 rapide.
Nu există prea multe informații noi în ce privește numărul infecțiilor cu tulpina Delta, aceasta pentru se fac foarte puține secvențieri de genom. Ulitmele date provenite de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată că în România s-au înregistrat 262 de infectări cu varianta Delta și 14 decese (INSP).
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune însă că 89% din testele făcută arată o infecție cu variata Delta, ceea ce înseamnă o transmitere comunitare. Este, deci, posibil ca până la finalul lunii august ea să devină dominant, așa cum s-a întâmplat și în alte țări.
Evoluția pandemiei în ultimele două săptămâni
- 20 iulie – 95 de cazuri noi. 3 decese. 36 de pacienți la ATI.
- 21 iulie – 102 cazuri noi. 1 deces. 38 de pacienți la ATI.
- 22 iulie – 78 de cazuri noi. 4 decese. 33 de pacienți la ATI.
- 23 iulie – 104 cazuri noi. 1 deces. 38 de pacienți la ATI.
- 24 iulie – 126 de cazuri noi. 0 decese. 37 de pacienți la ATI.
- 25 iulie – 109 cazuri noi. 1 deces. 34 de pacienți la ATI.
- 26 iulie – 84 de cazuri noi. 2 decese. 38 de pacienți la ATI.
- 27 iulie – 175 de cazuri noi. 2 decese. 43 de pacienți la ATI.
- 28 iulie – 159 de cazuri noi. 1 deces. 47 de pacienți la ATI.
- 29 iulie – 170 de cazuri noi. 1 deces. 49 de pacienți la ATI.
- 30 iulie – 153 de cazuri noi. 1 deces. 49 de pacienți la ATI.
- 31 iulie – 156 de cazuri noi. 3 decese. 56 de pacienți la ATI.
- 1 august – 152 de cazuri noi. 0 decese. 59 de pacienți la ATI.
- 2 august – 137 de cazuri noi. 5 decese. 63 de pacienți la ATI.
- 3 august – 233 de cazuri noi. 5 decese. 60 de pacienți la ATI.
- 4 august- 271 cazuri noi. 1 deces. 67 de pacienți la ATI.
Harta începe să se înroșească
Potrivit medicului și cercetătorului Octavian Jurma, în acest moment 33 de judete din Romania sunt pe trend ascendent.
„În multe județe diferențele sunt mari față de săptămâna trecută (peste 100%) dar variațiile sunt mai mari când numărul zilnic de cazuri este mic. Cea mai îngrijorătoare evoluție este în București și Ilfov unde avem deja numere destul de mari”, scrie Jurma pe Facebook.
Octavian Jurma a realizat 3 hărți, care surprind situația la începutul lunilor iunie, iulie și august, pentru a putea face comparația.
„Aceste diferențe de trend sunt acum aprope insesizabile pe curba epidemiologică, însă în 2 luni diferența va fi la fel de dramatică dacă nu vom lua nici o masură de limitare a infectărilor. Cea mai importantă măsură este evident vaccinarea iar în lipsa vaccinării ar trebui aplicate masurile NPI (non-farmaceutice). Ambele sunt însă puternic contestate de același segment negaționist care nu dorește nici măsuri de limitare dar nici măsuri de vaccinare și în felul acesta ne imping explict și deliberat în prăpastia infectărilor”, spune medicul Octavian Jurma.
Vaccinarea bate pasul pe loc. La fel și autoritățile
Deși ministrul Sănătății și experții în sănătate lansează avertisemente alarmate în ce privește valul patru al pandemiei, unul care va fi, fără discuție, cu varianta Delta, cu 60% mai contagiosă, autoritățile nu dau semne că intenționează să ia măsuri pentru impulsionarea vaccinării sau introducerea unor restricții. Noul val va fi unul al nevaccinaților, spun specialiștii, dar arată și ultimele studii. Majoritatea celor care dezvoltă forme grave cu tulpina Delta sunt nevaccinați, la fel și cei decedați.
Îți mai recomandăm De ce îi sperie vaccinarea obligatorie pe politicienii româniMinistrul Ioana Mihăilă a propus guvernului o serie de beneficii pentru cei care se vaccinează, de la bonuri de masă, tombole, loterii și alte bonusuri. Ele ar urma să capete forma unei Ordonanțe de Urgență, dar ministrul nu a dat vreun termen în ce privește adoptarea ei.
De altfel, propuneri de acest tip pentru impulsionarea vaccinării au fost făcute în ultimele două luni de mai mulți specialiști în sănătate, iar ministrul insistă asupra lor încă din luna iulie. Ele nu ar face decât să urmeze modelul altor state.
Îți mai recomandăm Primii la relaxare, penultimii la vaccinare. România, în topul european al revenirii la „normalitate”