Ce anchetează procurorii antimafia, in rem, în dosarul alegerilor prezidențiale

Procurorii Antimafia s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au analizat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României.

Cercetările sunt efectuate in rem, adică sunt cercetate fapte, nu persoane, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice, transmite DIICOT.

Pe 5 decembrie 2024, procurorul general al României i-a transmis procurorului-șef al DIICOT o cerere de realizare a unei analize a informațiilor rezultate în urma desecretizării documentelor care au fost prezentate la ședința CSAT din 28 noiembrie privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de președinte al României.

Curtea Constituțională a anulat vineri alegerile prezidențiale, cu două zile înainte de turul al doilea și în timp ce votul din diaspora începuse deja în urmă cu o seară.

Curtea Constituţională a României a anunțat joi că cererile depuse în legătură cu anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate, sugerând că o decizie ar urma să fie luată în timpul procesului de validare a lor doar după al doilea tur de scrutin.

Miercuri, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat cinci documente care au arătat felul în care Călin Georgescu a crescut în popularitate într-un timp foarte scurt și a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, raportând zero cheltuieli.

Parchetul General s-a autosesizat joi și a demarat o anchetă, deoarece informațiile prezentate public relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.

Îți mai recomandăm Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Care sunt consecințele și primele reacții politice
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI