Medicamentul antiviral a revenit în atenția publică săptămâna trecută, atunci când Statele Unite au anunțat că vor cumpăra aproape toate stocurile existente din acest medicament.
Ce este Remdesivir?
Remdesivir este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții. Acești analogi de nucleotide seamănă cu moleculele cunoscute sub numele de nucleotide, care apar în mod natural în corp și sunt elemente esențiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) și Acidul Dezoxiribonucleic (ADN).
Îți mai recomandăm Spitalele, în criză de tratament Covid. „Sunt lipsuri mari, sper să ne trezim”
Unele virusuri sunt „păcălite” să încorporeze analogii în materialul lor genetic, iar acest lucru perturbă procesele chimice ale virusului, distrugându-i capacitatea de a se multiplica și împiedicându-i răspândirea.
Funcționează Remdesivir în tratarea Covid-19?
Până acum, se fac teste clinice pentru a se vedea care este eficiența acestui medicament în tratarea Covid-19, dar sunt semne îmbucurătoare privind lupta împotriva acestei boli, în special pentru pacienții aflați în stare critică.
De exemplu, rezultatele unui studiu, publicat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, în luna aprilie, au arătat că, prin folosirea acestui medicament, numărul zilelor de spitalizare a fost redus de la 15 la 11.
Îți mai recomandăm Testele clinice arată rezultate bune pentru tratamentul cu remdesivir
Compania farmaceutică americană Gilead, producătoarea medicamentului, a arătat, de asemenea, că 5 zile de tratament cu Remdesivir echivalează cu 10 zile de tratament pentru persoanele cu forme severe de Covid-19.
Pe data de 1 mai, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat, în procedură de urgență, folosirea medicamentului pentru adulții și copii spitalizați cu Covid-19. De asemenea, Remdesivir este primul medicament pe care Asociația Europană pentru Medicamente (EMA) l-a recomandat pentru a fi utilizat în UE în lupta împotriva coronavirusului.
Este ușor de găsit?
Înainte de izbucnirea pandemiei, Gilead nu producea în mod activ Remdesivir, dar de atunci a crescut producția și spune că încearcă să ajungă la o capacitatea de producție mai mare.
Compania și-a propus să aibă peste 190.000 de tratamente disponibile până la sfârșitul lunii iunie și peste 2 milioane de tratamente până în decembrie. De asemenea, spune că poate avea câteva milioane tratamente disponibile în 2021, dacă este nevoie.
Mai mult, Gilead a anunțat, în mai, că a semnat acorduri de licență cu alte cinci companii. În cadrul acestor acorduri, Gilead le va oferi acestor producători cunoștințele pentru a le permite să crească rapid producția de Remdesivir astfel încât medicamentul să poată fi distribuit în 127 de țări în următoarele luni.
De ce cumpără Statele Unite toate stocurile disponibile?
Cu peste 2,6 milioane de infectări confirmate și aproximativ 130.000 de decese, Statele Unite au fost lovite mai dur decât majoritatea țărilor de pandemia de coronavirus. Ca parte a eforturilor sale de a rezolva situația, Departamentul de Sănătate al SUA a anunțat, pe 30 iunie, că a cumpărat 500.000 de doze de Remdesivir, ceea ce reprezintă practic toate livrările disponibile pentru acest medicament pentru următoarele trei luni. Secretarul american al Sănătății, Alex Azar, a salutat această mișcare drept „o realizare uimitoare pentru a se asigura americanilor acces la prima terapie autorizată pentru COVID-19”.
Îți mai recomandăm OMS va face o investigație privind originea și gestionarea pandemiei de coronavirus. China își impune condițiile
Vestea a fost întâmpinată cu mai puțin entuziasm în alte țări, care se confruntă, de asemenea, cu pandemia și care s-ar putea confrunta în curând cu lipsa Remdesivir pentru tratarea pacienților afectați sever de COVID-19. „Acesta este primul medicament important aprobat și unde este mecanismul de acces?”, i-a întrebat retoric dr. Andrew Hill, cercetător la Universitatea Liverpool, pe ziariștii publicației britanice The Guardian.
Arthur Caplan, specialist în bioetică la Universitatea New York, a declarat că achiziția de Remdesivir din SUA ar putea împiedica eforturile altor țări de a-și reface propriile provizii, dar a subliniat impactul pe care l-ar avea asupra eforturilor globale de a opri răspândirea bolii.
„Bănuiesc că va fi suficientă cerere [în SUA] – chiar dacă Remdesivir nu este un medicament-minune – și că va fi folosit aici si nu va merge nicăieri în altă parte, multe luni”, a spus el pentru DailyMail. com. „Nu este o pierdere uriașă, dar este o pierdere. Va însemna mai multe suferințe. Nu cred că va costa vieți.”
Deși achiziția de stocuri de Remdesivir din SUA ar putea să nu aibă în sine un impact major asupra luptei globale împotriva pandemiei, a stârnit temeri că acest lucru ar putea fi un semn neplăcut pentru viitor. Deborah Gleeson, specialistă în sănătate publică la Universitatea LaTrobe din Melbourne, a descris mișcarea Statelor Unite ca fiind „un precedent îngrijorător”.
„Dacă vom avea un vaccin provenind de la o companie americană, este probabil să vedem același tip de comportament și acuzație din partea SUA și a altor țări dezvoltate", a declarat ea pentru SBS News din Australia.
Ce opțiuni au țările care rămân fără Remdesivir?
Au existat anumite speculații potrivit cărora, dacă o țară se va afla în situația în care va avea nevoie acută de Remdesivir, ar putea emite ceea ce este cunoscut sub numele de „ordin de licență obligatoriu”, un mecanism permis în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) care permite guvernelor să producă un produs brevetat fără acordul titularului brevetului.
Cu toate că un ordin de licență obligatoriu ar permite țărilor să își fabrice propriile versiuni generice ale Remdesivir, nu este un mecanism care se folosește foarte des, deoarece multe guverne preferă să nu încalce brevetele. Companiile farmaceutice au susținut mult timp că astfel de comenzi ar fi în detrimentul fabricării de medicamente, deoarece brevetele le permit să-și recupereze banii cheltuiți pentru cercetare și dezvoltare în chestiuni vitale.
Deoarece Remdesivir este, în general, considerat un instrument util, dar nu vital, în lupta împotriva coronavirusului, rămâne de văzut dacă vreun guvern ar considera că merită joace această carte importantă în comerțul mondial, eliminând brevetul.
Remdesivir va continua să fie utilizat ca parte a unei combinații de medicamente – noi și vechi – introduse pentru a face față Covid-19.
De exemplu, dexametazona, un steroid mai ieftin, disponibil pe scară largă, s-a dovedit că ar avea un efect împotriva coronavirusului. Acesta a fost deja autorizat pentru utilizare pentru Covid-19 în Marea Britanie, iar cercetătorii spun că reduce cu până la o treime numărul de decese la pacienții cel mai grav afectați.