Principala marfă sensibilă care iese din halele uzinei Moldavizolit, situată în zona industrială de la periferia de nord a Tiraspolului, sunt materiale plastice folosite la producerea de plăci pentru circuite imprimate.
Când li se adaugă fire de cupru, care permit imprimarea circuitelor electrice, plăcile devin componente cheie pentru producerea aparatajului electronic de tot felul, de la aparate de uz casnic și computere, la echipamente pentru avioane de luptă și rachete de croazieră.
Date din surse publice arată că, înainte de invazia rusească la scară largă în Ucraina, uzina Moldavizolit de la Tiraspol, o filială a sa înregistrată în Rusia și o uzină soră, BIZ, din regiunea rusă Sverdlovsk, obțineau zeci de contracte cu Ministerul rus al Apărării pentru livrări de mărfuri unor întreprinderi din complexul industrial-militar al Rusiei.
Alte date obținute de Europa Liberă Moldova arată că, după invazie, livrările de materiale ale Moldavizolit în Rusia au continuat direct sau pe căi ocolite până cel puțin în vara anului 2023. Dar firul s-a rupt la scurt timp după ce Ucraina a inclus filiala din Rusia a Moldavizolit-ului pe o listă a sa de sancțiuni.
De atunci, Moldavizolit și alte două uzine transnistrene, Electromaș și Potențial, s-au plâns că nu mai pot obține permise de export eliberate de autoritățile de la Chișinău, nici pentru Rusia, nici pentru alte țări, riscând un colaps total.
Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a confirmat public abia pe 3 aprilie 2024 că mai multe uzine din stânga Nistrului nu mai primesc permise de export „din motive de securitate”, pentru că produc mărfuri cu destinație dublă.
„Este o problemă a destinației”, a spus Serebrian, adăugând că se discută cu întreprinderile afectate pentru a se vedea dacă destinația exporturilor lor poate fi schimbată.
Cine și cum controlează Moldavizolit-ul
Uzina Moldavizolit de la Tiraspol aparține firmei transnistrene Universal-Trade a lui Evghenii Gușan.
Deputat în așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol, acesta este fiul oligarhului Victor Gușan, fondatorul celui mai mare holding din regiunea transnistreană, Sheriff, arată relatări ale presei afiliate regimului de la Tiraspol și o investigație RISE Moldova.
Pentru a face tranzacții în Rusia, Moldavizolit a înregistrat o firmă omoloagă de comerț, cu adresă juridică la Moscova, OOO TD Moldavizolit, arată date din registrele publice ale Federației Ruse disponibile pe portaluri de verificare a firmelor și antreprenorilor ruși.
Proprietar al filialei rusești este, din 2021, Vadim Șkilniuk, fiul lui Porfirii Șkilniuk.
Șkilniuk-tatăl este coleg cu Evghenii Gușan în Sovietul Suprem de la Tiraspol și director general adjunct al holdingului Sheriff. Premiat în 2023 drept „om al anului” în regiunea transnistreană, Șkilniuk-tatăl a condus multă vreme chiar el Moldavizolit-ul de la Tiraspol, potrivit RISE Moldova.
În luna mai 2022, Șkilniuk-tatăl a cumpărat jumătate din acțiunile unei uzine asemănătoare de plăci pentru circuite imprimate la Bobrovsk, în regiunea rusă Sverdlovsk, din munții Ural, numită Bobrovski Izoliaționîi - BIZ.
Filiala rusească a Moldavizolit-ului, aparținând lui Șkilniuk-fiul, deținea deja cealaltă jumătate a acțiunilor BIZ, așa încât uzina din Bobrovsk este controlată integral de familia Șkilniuk.
De ce avea nevoie Moldavizolit-ul de BIZ
În iunie 2022, directorul BIZ, Igor Kolokolov, participa la o ședință a Comitetului pentru politică economică din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, argumentând că statul rus ar trebui să sprijine întreprinderile mici și mijlocii care îndeplinesc comenzile în sectorul apărării.
Peste 60% din comenzile BIZ veneau deja de la companii din sectorul rus al apărării, dar ea putea face mai mult, spunea Kolokolov la ședința din iunie 2022, când autoritățile ruse confruntate cu sancțiuni occidentale severe din cauza invadării Ucrainei căutau căi pentru a le ocoli.
Kolokolov conduce ca director atât BIZ, cât și filiala rusească a Moldavizolit-ului, prin care făcea livrări în Rusia și uzina de la Tiraspol.
Dar uzina transnistreană avea comenzi și din alte țări, inclusiv țări ale Uniunii Europene. Continuarea livrărilor în Rusia o puteau transforma în țintă a sancțiunilor. Relația cu BIZ o putea ajuta să câștige mai departe contracte cu rușii, dar să exporte și către UE.
Clienți „istorici” ai Moldavizolit din complexul militar rus
Datele despre achizițiile publice în Rusia disponibile pe un portal guvernamental și analizate de Europa Liberă arată că, în perioada 2015-2020, Moldavizolit a făcut livrări către mai multe întreprinderi ale complexului industrial-militar rus, inclusiv producători de rachete balistice și avioane de vânătoare de tip Su și Mig.
Printre întreprinderile sectorului de apărare rusesc care au primit materiale plastice de la Tiraspol se numără:
|
Datele oficiale din surse publice rusești despre tranzacțiile Moldavizolit în Rusia datează din 2020. Chiar și ele pot fi însă incomplete, pentru că, după 2017, Ministerul rus al Apărării și întreprinderile din complexul militar au început să clasifice treptat contractele, profitând de schimbări în legislația rusă.
Tranzacții după 2020 și în timpul războiului
Reporterii Europa Liberă Moldova au găsit, însă, în documente vamale ruse păstrate în baze de date închise, înscrisuri despre importul de produse ale Moldavizolit în Rusia după 2020.
Aproximativ 640 de asemenea înscrisuri se referă la perioada dintre februarie 2022, când a început invazia rusească la scară largă în Ucraina, și iulie 2023, când, potrivit presei afiliate regimului de la Tiraspol, Moldavizolit a încetat să mai primească autorizații de la Chișinău pentru exporturi în CSI.
Din documentele vamale rusești rezultă că volumul importurilor de produse Moldavizolit nu a scăzut semnificativ după ce Rusia a invadat Ucraina: de la 202 tone pe lună în anii 2020 – 2021, la 194 de tone în perioada februarie 2022 – iulie 2023.
Date ale Serviciului Fiscal al Federației Ruse consultate de Europa Liberă sugerează că TD „Moldavizolit” (filiala rusească a uzinei de la Tiraspol) a continuat în 2023 să primească plăți pentru livrarea materialelor electroizolante, făcând la rândul său transferuri către „Agroprombank” din regiunea transnistreană.
Încă o înscriere datând din 2023 arată că TD „Moldavizolit” a achitat 60.000 de ruble (aproximativ 600 de euro) pentru a-și prelungi accesul la sistemul care permite firmelor să participe la achizițiile din sistemul rus al Apărării.
Dar documentele vamale și fiscale rusești nu spun dacă, după invazie, produsele Moldavizolit au ajuns în Rusia direct din Republica Moldova sau pe ocolite, prin terțe țări.
Serviciul Vamal al Republicii Moldova a refuzat să spună Europei Libere dacă Moldavizolit a exportat în Rusia în această perioadă, afirmând într-un răspuns în scris că astfel de informații nu pot fi furnizate „la o simplă cerere”.
Nici Profirii Șkilniuk, fostul director al uzinei Moldavizolit din Tiraspol, nici Igor Kolokolov, directorul filialei rusești, TD Moldavizolit, și al uzinei BIZ din Sverdlovsk deținută de familia Șkilniuk, nu au răspuns la întrebările Europei Libere în legătură cu tranzacțiile documentate de noi.
Ce alte uzine transnistrene au mai exportat în Rusia
Pentru Moldavizolit, viața s-a complicat după decizia din mai 2023 a Ucrainei de a-i impune sancțiuni. Câteva luni mai târziu, administrația din stânga Nistrului se plângea că Chișinăul nu mai eliberează uzinei autorizații de export nici către Serbia, nici către Asia Centrală, nici către UE, după cum relata Tass, agenția oficială de știri din Rusia.
Moldavizolit nu este singură. Agenția Servicii Publice (ASP), agenția moldoveană responsabilă de autorizarea operațiunilor de export, import, reexport a mărfurilor strategice, a spus Europei Libere că din 2022 și până în trimestrul I din 2024, a mai primit cereri pentru eliberarea autorizațiilor de export din partea altor cinci companii din stânga Nistrului: „Electromaș”, „Potențial”, „Zavod Pribor”, „Promtehpostavka” și „Tiraspoltransgaz”.
ASP a mai spus că, în total, a primit în această perioadă 124 de asemenea cereri din regiunea transnistreană și doar 20 din ele au fost aprobate. Dar răspunsul în scris al ASP nu precizează și destinația exporturilor pentru care i s-a cerut autorizație.
Îți mai recomandăm Comerciant moldovean sancționat de SUA. Cine este Valerii Copeichin și ce afaceri are în AfricaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.