Îți mai recomandăm Protestele minerilor. Ministerul Muncii promite plata salariilor restante în 3 tranșe
Soluțiile ar trebui să existe la Ministerul Energiei, dar ele nu sunt încă clare: „Când avem toate soluţiile conturate, vom merge cu certitudine şi vom discuta şi cu minerii. Nu e vorba de a fugi, problema e să te duci să rezolvi, nu să te urci pe un val de simpatie sau pe ceva de genul acesta”, a declarat ministrul Virgil Popescu, după ce minerii au ieșit din subteran.
Virgil Popescu spune că prezența oamenilor politici printre mineri a arătat că aceștia „au încercat să se suie pe valul de proteste".
Politicienii aleși în județul Hunedoara, contactați de Europa Liberă, spun că există soluții pentru reabilitarea, dau vina unii pe ceilalți pentru starea deplorabilă în care se află mineritul din Valea Jiului.
În județul Hunedoara sunt 9 parlamentari aleși în 2020: 3 senatori și 6 deputați.
Senatori sunt: Cristian Resmeriță - PSD , Vasile Potecă - PNL , Lucia Muntean- PNL.
Deputați sunt: Natalia Intotero - PSD, Ilie Toma - PSD , Viorel Salan - PSD , Vetuța Stănescu - PNL, Anamaria Gavrila - AUR și Pollyana Hangan - USR PLUS.
În timp ce reprezentanții PNL spun că reprezentanții guvernului lucrează la un proiect de termen lung, opoziția susține că, de un an și jumătate, toate proiectele s-ar fi oprit.
Ce spun aleșii
Vasile Potecă, în prezent senator PNL, a fost anul trecut prefectul județului Hunedoara. A participat la toate discuțiile legate de salariile minerilor și de tranziția spre închiderea minelor.
„Au fost și primul ministru Ludovic Orban și Virgil Popescu, ne-am întâlnit cu minerii pentru discuții legate de viitorul Văii Jiului. Eu am fost cel care i-a scos din greva foamei pe cei de la Mintia, am rezolvat problemele salariale de acolo. Am fost destul de implicat în problemele din Valea Jiului. Problema de acum s-a transformat într-o problemă politică - senatorul Resmeriță și PSD-ul au fost ceva ce nu se mai face - este același film de 30 de ani: „Haideți să mergeți toți în Valea Jiului” și să rezolvăm o problemă care ne depășește și pe noi ca parlamentari la această oră pentru că este o problemă statală. Este o problemă între ministerul Energiei, Guvernul României și Comisia Europeană”, susține Potecă.
Soluția senatorului PNL este ca statul român să înceapă să respecte angajamentele pe care și le-a luat privind închiderea minelor. Și aici vorbește despre politicienii și guvernele din ultimii 10 ani.
„Noi nu am realizat ceea ce ne-am angajat în 2011 să facem, când am spus câte mine închidem și ce facem. Atunci am folosit banii pentru minele pe care am zis că le închidem pentru minele care am spus că sunt viabile. Am făcut o grămadă de lucruri care nu trebuiau făcute, în ideea să vină alt guvern să le rezolve. Acolo e un cumul de factori, nu e așa de ușor pe cât pare”, arată senatorul PNL, care spune că nu ai cum să rezolvi în câteva zile problemele acumulate în ani.
„Soluțiile pentru rezolvarea problemei sunt combinate. În primul rând, trebuie să vedem ce am semnat cu Comisia Europeană și să începem să respectăm ceea ce am semnat. Prima mare soluție e să rezolvăm cele două mine care la această oră nu sunt în programul de închidere”, a mai spus Vasile Potecă care arată că în Valea Jiului trebuie clarificat câți mineri lucrează în subteran și cât cărbune se scoate de fapt.
Un alt senator PNL, Lucia Muntean, arată într-un mesaj de sâmbătă că este alături de minerii din Valea Jiului care protestează pentru drepturile salariale restante și „dezavuează orice încercare a unor oameni politici de a pune pe seama lor problemele din sistemul energetic national”.
„Încercarea unor politicieni de a-i găsi vinovați pentru problemele din sistemul energetic național este un gest de lașitate, de neasumare, care nu poate fi tolerat, indiferent de partidele din care fac parte respectivii politicieni”, susține Lucia Muntean, cu aluzie chiar la unii dintre colegi de partid care i-au criticat pe mineri.
„Guvernului vizează și acest sector economic de care prea mulți și-au bătut joc în ultimii 30 de ani și se lucrează la un program pe termen lung pentru revitalizarea industriei extractive și energetice din județul Hunedoara”, îi asigură senatoarea pe mineri.
Parlamentarii din opoziție contactați de Europa Liberă susțin că ei au soluții pentru Valea Jiului, dar aceste soluții nu pot fi puse în practică fără ca toată lumea să cadă de acord.
„Am solicitat ca liderii politici, precum Lodovic Orban, care a fost anul trecut pe 6 august în Valea Jiului, care susțin actualul guvern să vină din nou în Valea Jiului și pe termen scurt să identifice soluțiile rapide pentru plata drepturilor salariale pentru mineri”, a declarant Natalia Intotero – deputat PSD.
Pe termen mediu și lung, Intotero susține soluția locală prin care Complexul Energetic Hunedoara să se despartă în Termo Mintia. Acesta ar trece în administrarea Consiliului Județean cu o schemă de sprijin. Complexul Energetic Valea Jiului ar fi format din cele patru mine: Lupeni, Lonea -cu ajutor de la stat, și Livezeni și Vulcan.
„La Termo Paroșeni și sucursala trebuie rezolvate și alte probleme: acordul scris al Comisiei Europene pentru funcționarea minelor Lupeni și Lonea. Realizarea unui serviciul economic de interes ca schema de ajutor pentru Complexul Energetic Valea Jiului. Susțin continuarea demersurilor cu privire la finanțarea europeană, pentru că Valea Jiului a fost inclusă în zona de tranziție în zona carboniferă din Uniunea Europeană, și există acel fond de 4,4 milioane de euro de unde se pot obține bani pentru administrațiile locale din Valea Jiului pentru a face investiții și a dezvolta zona. Primarii din Valea Jiului și-au prezentat planurile la Bruxelles, dar în ultimii doi ani lucrurile au stagnat”, mai spune deputata.
Viorel Salan: Trebuia lansată o strategie pentru atragerea de fonduri europene
Deputat PSD, Viorel Salan, susține că pe timpul guvernării PSD a încercat să facă ceva cu privire la minerii din Valea Jiului. „ În 2017, Comisia Europeană a lansat platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție, iar Valea Jiului a fost inclusă în această inițiativă, alături de alte 13 regiuni cu tradiție minieră din Europa”, susține deputatul.
„Inițiativa europeană trebuia să fie operațională până la începutul lui 2021. În baza acestei decizii, Guvernul României a cerut și a primit asistență de la Comisia Europeană pentru a elabora strategia din Valea Jiului. În 2019, ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme a anunțat că se pregătește deja finalizarea proiectului pe asistență tehnică. Timp de 9 luni un grup de experți urma să lucreze cu reprezentanții din Valea Jiului pentru elaborarea strategiei care stătea la baza atragerii de fonduri europene. Dar în decembrie 2019 a venit guvernul Orban nu a mai fost lansată nicio strategie”, spune Viorel Salan.
Deputatul arată că nu sunt suficienți 4 ani de mandat pentru a implementa proiectele, pentru că ceilalți care vin la putere le abandonează.