Linkuri accesibilitate

Protestele minerilor. Ministerul Muncii promite plata salariilor restante în 3 tranșe


Minerii protestează pentru că nu și-au primit salariile
Minerii protestează pentru că nu și-au primit salariile

UPDATE: Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat la finalul întâlnirii cu reprezentanții minerilor o înțelegere privind mai multe măsuri care să ducă la rezolvarea problemelor și la oprirea protestelor.

Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență prin care din fondul de garantare a salariilor să fie făcute plățile către Complexul Energetic Hunedoara care se află în insolvență, iar luni va fi adoptată hotărârea de guverne cu normele de aplicare a plăților.

Minerii urmează să primească banii restanți în trei tranșe. Plățile vor cuprinde plata salariilor pe trei luni, a salariilor compensatorii pentru cei care intră la pensie, cât și banii pentru asigurarea transportului spre și de la locul de munca, tichetele de masă, cât și subvenția pentru căldură.

***

În timp ce liderii lor au avut discuții cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii, sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni au protestat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara. Ei își cer drepturile restante.

Aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.

Alți peste 200 de mineri au protestat luni dimineaţa în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, solicitând plata drepturilor salariale restante şi demisia directorului general al companiei, Samuel Dioane.

„Oamenii sunt revoltaţi şi au supărările lor. Eu le-am explicat cum stă situaţia, că toate veniturile noastre s-au diminuat din cauză că trendul european este de reduce a noxelor de CO2. Şi de aici s-a dus totul în jos", a menţionat Dioane.

În prezent, CEH nu mai dispune de veniturile din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de închidere pentru Mina Lonea, care totalizau circa 7 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care bugetul de salarii se ridică la 12 milioane lei, lunar.

În aşteptarea unui răspuns din partea liderilor care se află la Bucureşti, minerii de la Lupeni au plecat apoi spre sediul administrativ al minei din localitate, locul în care au protestat în ultimele cinci zile.

Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocaţi în subteranul Minei Lupeni, unii dintre ei aflaţi în a şasea zi de protest, este monitorizată de salvatorii mineri, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.

Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, delegaţia administraţiei şi a sindicatelor de la minele din Valea Jiului are programată luni o nouă rundă de întâlniri la ministerele Energiei şi Muncii pentru a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanţa adoptată de Guvern pentru plata salariilor minerilor din fonduri ale Ministerului Muncii, prin intermediul AJOFM.

XS
SM
MD
LG